|
|
Top
 

Роженски манастир

100 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 12.09.2020, СЪБОТА:  София – Роженски манастир – Мелник

Тръгване от храм „Св. Александър Невски“ в 7:00 ч. Пристигане в Роженския манастир  “Рождество Богородично”. Манастирът е основан от преп. Калист Мелнишки, един от най-изявените исихасти и автор на текстове, които на моменти дори надхвърлят красноречието на св. Григорий Парама. Разглеждане на манастира  и поклонение на чудотворната икона на св. Богородица Дверница. Разглеждане сградата на костницата на манастираПоклонение в храма “Св. св. Кирил и Методий” разположен на 200 метра североизточно от манастира. Отпътуване за Мелник. Kратка разходка из града и посещение на някои от многобройните църкви на града: храмСвети Антоний, с ценни икони от XVIII в. и стенописи. В църквата намират изцеление душевноболни хора. И до днес тук е запазена желязна верига, за която някога са връзвали онези от болните, които буйствали.  Малко под този храм се намира църквата „Света Богородица“, която първоначално датира от XIII в. , проучена и реставрирана през XX в. В нея са запазени малки части от оригиналните стенописи на храма.

Посещава се митрополитската църква „Свети Николай Чудотворец“ -възрожденски храм. Изграден е върху основите на по-стар такъв.
Храм „Света Петка Параскева“ е разположен в източното подножие на платото Свети Никола, на малка височина на стария път Мелник – Неврокоп. Недалеч от църквата е югоизточна порта на града в местността „Ключ“, а над нея са останките на манастира „Света Богородица Спилеотиса“. Първият храм тук е от VI в. от времето на имперaтор Юстиниан, разрушена от земетресение, обновена през XIII в. от цар Иван Асен II, след победата му над Теодор Комнин.
Вечеря и нощувка.

Ден 2: 13.09.2020, НЕДЕЛЯ: Мелник – Хераклея Синтика – Сандански – София

Закуска (в хотела или сух пакет). Участие в Божествена света Литургия. Посещение на археологическите разкопки на Хераклея Синтика и новоoткритата раннохристиянска базилика от IV в. Тук през 2018 г. е открит най-стария сигурно датиран християнски храм на територията на Югозападна България. Това е голяма обществена сграда, преустроена в раннохристиянска базилика около 400-та година. Само няколко години преди това, през 395-а, умира последният силен владетел на Римската империя – Теодосий I Велики. Той остава в историята с налагането на ортодоксалното християнство като единствена официална религия в държавата. Император Теодосий забранява почитането на всякакви други религиозни култове освен Православното християнство, а също и провеждането на  Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове, включително Пантеонът в Рим. И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на вече съществуваща обществена сграда, добавят още зидове и така се сдобиват с трикорабна християнска базилика.

Отпътуване за Сандански. Посещение на  епископския комплекс и базилика – IV-VI в. Разположен е в североизточната част на античния Партикополис, недалеч от крепостната стена, където има най-голяма концентрация на раннохристиянска култова архитектура. Източно от Епископската базилика е разположена Базиликата на епископ Йоан (върху чиито основи е изградена изложбената зала на Археологическия музей), а на югоизток – епископската резиденция с базилика. Свободно време. Отпътуване за София.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 12-13.09.2020

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкaДестинация:  София – Роженски манастир – Мелник – Хераклея Синтика до Петрич – Сандански – София

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:00 ч. на 12.09.2020г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 13.09.2020г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 100 лв.Цената включва:

 • автобусен превоз;
 • нощувка, вечеря и закуска в хотел „Марио“ – Мелник
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;


Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • Входни такси.


Водач и лектор:  гл. ас. Венцислав Каравълчев

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/2 дни, България
 • Included
  Роженски манастир
1
12.09.2020, СЪБОТА: София – Роженски манастир – Мелник
 • Тръгване от храм „Св. Александър Невски“ в 7:00 ч.Пристигане в Роженския манастир  “Рождество Богородично. Манастирът е основан от преп. Калист Мелнишки, един от най-изявените исихасти и автор на текстове, които на моменти дори надхвърлят красноречието на св. Григорий Парама. Разглеждане на манастира  и поклонение на чудотворната икона на св. Богородица Дверница. Разглеждане сградата на костницата на манастира.
 • Поклонение в храма “Св. св. Кирил и Методий” разположен на 200 метра североизточно от манастира.
 • Отпътуване за Мелник. Kратка разходка из града и посещение на някои от многобройните църкви на града: храмСвети Антоний, с ценни икони от XVIII в. и стенописи. В църквата намират изцеление душевноболни хора. И до днес тук е запазена желязна верига, за която някога са връзвали онези от болните, които буйствали.  Малко под този храм се намира църквата „Света Богородица“, която първоначално датира от XIII в. , проучена и реставрирана през XX в. В нея са запазени малки части от оригиналните стенописи на храма.
 • Посещава се митрополитската църква „Свети Николай Чудотворец“ -възрожденски храм. Изграден е върху основите на по-стар такъв.
 • Храм „Света Петка Параскева“ е разположен в източното подножие на платото Свети Никола, на малка височина на стария път Мелник – Неврокоп. Недалеч от църквата е югоизточна порта на града в местността „Ключ“, а над нея са останките на манастира „Света Богородица Спилеотиса“. Първият храм тук е от VI в. от времето на имперaтор Юстиниан, разрушена от земетресение, обновена през XIII в. от цар Иван Асен II, след победата му над Теодор Комнин.
 • Вечеря и нощувка.
2
13.09.2020, НЕДЕЛЯ: Мелник – Хераклея Синтика – Сандански – София
 • Закуска (в хотела или сух пакет).
 • Участие в Божествена света Литургия.
 • Посещение на археологическите разкопки на Хераклея Синтика и новоoткритата раннохристиянска базилика от IV в.Тук през 2018 г. е открит най-стария сигурно датиран християнски храм на територията на Югозападна България. Това е голяма обществена сграда, преустроена в раннохристиянска базилика около 400-та година. Само няколко години преди това, през 395-а, умира последният силен владетел на Римската империя – Теодосий I Велики. Той остава в историята с налагането на ортодоксалното християнство като единствена официална религия в държавата. Император Теодосий забранява почитането на всякакви други религиозни култове освен Православното християнство, а също и провеждането на  Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове, включително Пантеонът в Рим. И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на вече съществуваща обществена сграда, добавят още зидове и така се сдобиват с трикорабна християнска базилика.
 • Отпътуване за Сандански.
 • Посещение на  епископския комплекс и базилика – IV-VI в. Разположен е в североизточната част на античния Партикополис, недалеч от крепостната стена, където има най-голяма концентрация на раннохристиянска култова архитектура. Източно от Епископската базилика е разположена Базиликата на епископ Йоан (върху чиито основи е изградена изложбената зала на Археологическия музей), а на югоизток – епископската резиденция с базилика.
 • Свободно време.
 • Отпътуване за София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065