|
|
Top
 

Руенски манастир

Руенски манастир

.

Руенският манастир е разположен в непосредствена близост до с. Скрино – родното място на св. Иван Рилски. Манастирът отстои на около 12 км западно от международния път София – Кулата (Е79), на 22 км от Благоевград, на 25 км от гр. Кюстендил и на 27 км от гр. Дупница.
Разположен в красива местност в близост до гр. Бобошево, в планината над с. Скрино.

Руенският манастир е построен през 2002 г. Основател и първи игумен на все още строящия се манастир е йеромонах Поликарп – понастоящем Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп викарий на Софийския митрополит. Манастирската църквата е изографисана и с красив позлатен олтар. Следвайки примера на отшелничеството посетители в храма не се допускат в понеделник, сряда и петък.

От църквата в Руенския манастир тръгва път, по който се стига до пещерата, която е била първата обител на Св. Иван Рилски преди да се пресели към Рилския манастир. Малко след нея се забелязва голям кръст върху скала, извисяваща се почти над пътя.

Днес монашеското братство в Руенския манастир наброява 2 души – Йоан и Лука.

Кратък филм за манастира можете да видите тук.ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/Манастир, България
  • Included
    Руенски манастир

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ