|
|
Top
 

Манастир „Св. Прор. Илия“ – храмов празник

28 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 20.07.2020 ПОНЕДЕЛНИК:  София – с. Сапарево – гр. Сапарева баня – Ресиловски манастир

7:00 ч. – Тръгване с автобус от площад „Св. Александър Невски“. Отпътуване за с. Сапарево. Участие в утринна служба и Св. Литургия в храма в с. Сапарево „Успение на Пресвета Богородица“. Отец Димитър ни очаква с радост! 11:30 –   Посещение на частично запазения старинен храм „Св. Никола“ в старото гробище на селото. Поклонение в двата храма в гр. Сапарева баня – „Св. Никола“ и „Св. 40 мъченици“14:00 часа – водосвет в манастира „Св. прор. Илия“. Благодарствен обяд, дар от манастира – корбан. 16:30 ч. поклонение в Ресиловския манастир и отпътуване за София. Манастирът „Св. прор. Илия“ е на два километра от северния край на Сапарево в дъбова гора. След Първата световна война Ристоско Цветанов от Сапарево решава да построи параклис върху старото оброчище „Пророк св. Илия“ за благодарност на бога, че се е завърнал жив и здрав. По-късно наблизо до параклиса се строи и сграда за три монахини. Така параклисът става женски манастир, действал до около 1952 г. В началото на прехода е изграден нов храм.

Храмът „Успение на Пресвета Богородица“ е умалено копие на храма в Рилската света обител. Църквата буди интерес сред ценителите на възрожденската архитектура и живопис. Построена е през 1864 година на мястото на старо оброчище. Приликата и с храма в Рилския манастир не е случайна. Според местните хора строежът е ръководил майстор Миленко от Радомир,който е строил и южното крило в Рилската обител. Камбанарията е изградена 12 години след вдигането на храма. Голямата камбана е направена през 1920 година. Подарена е от останалите живи военнопленници, завърнали се в селото след Първата световна война. През 1937 година на камбанарията е монтиран часовник, който бил поръчан от Швейцария. До преди години го поддържали самоуки майстори от Сапарево. Сега грижата за него е поел свещеник Димитър. Старият часовник продължава и днес да отброява времето в селото. Посещение на останките на старинната църква на старото гробище на селото „Св. Никола“.  Черквата оцелява през цялото робство и продължава да функционира и след Освобождението (1878 г.). За жалост, през 1952 г. старината става жертва на стихиен пожар, предизвикан от богомолци, след който оцелява само източната стена и незначителна част от другите стени. Църквата е била изцяло изписана отвътре. До наши дни са запазени стенописи само в олтарната апсида и в ниша, намираща се от лявата ѝ страна. Оцелелите живописни остатъци са силно пострадали от пожара и цветовете им са променени. Отпътуване за гр. Сапарева баня и поклонение в храма „Св. Николай“. Църквата е построена през 12 – 13 век. Според местни източници от края на 19 в. в археологическия музей в гр.София бил изпратен един престолен камък от светия олтар на църквата, на който проф.Р.Христов разчел надпис с годината – 1160 г. Само отделни фрагменти от някога изцяло изписаната църква са останали до наши дни. Характерният и градеж – тип “потънала тухла”, както и дванадесет стенният купол и аркирани ниши определят живописния и вид. Църквата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня е построена е през 1859 г. За майстор на градежа е нает Цветко от с. Жаблене, Радомирско, а стенописите са рисувани в периода 1878-1879 г. – непосредствено след Освобождението. В църквата се съхранява чудотворна икона на св. Богородица, копие на икона от Рилския манастир. Последното поклонение за деня ще бъде в Ресиловския манастир „Покров Богородичен“. В светата обител се съхраняват частици от мощите на св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Варвара, св. Харалампий и св. Ксения. Пристигане в София около 18,30 часа.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 20.07.2020

Дни / нощувки: 1 денДестинация:  с. Сапарево и гр. Сапарева баня

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:00 ч. на 08.07.2020 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 08.07.2020 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 28 лв.Цената включва:

 • Превоз с микробус;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.


Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • обяд;


Водач и лектор:

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/1 ден , България
 • Included
  Манастир „Св. Прор. Илия“ – храмов празник
1
20.07.2020 ПОНЕДЕЛНИК: София – с. Сапарево – гр. Сапарева баня – Ресиловски манастир
 • 7:00 ч. – Тръгване с автобус от площад „Св. Александър Невски“.
 • Отпътуване за с. Сапарево.
 • Участие в утринна служба и св. Литургия в храма в с. Сапарево „Успение на Пресвета Богородица“. Отец Димитър ни очаква с радост!
 • 11:30 –   Посещение на частично запазения старинен храм „Св. Никола“ в старото гробище на селото. Поклонение в двата храма в гр. Сапарева баня – „Св. Никола“ и „Св. 40 мъченици“.
 • 14:00 ч. – водосвет в манастира „Св. прор. Илия“. Благодарствен обяд, дар от манастира – корбан
 • 16:30 ч. – поклонение в Ресиловския манастир и отпътуване за София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: poklonnik@abv.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД „ОЗК – Застраховане“АД, със застрахователна полица № 0703200201900012 / 03.06.2019

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065