|
|
Top
 

Тържишки манастир

Тържишки манастир

.

Тържишкият манастир „Св. Пророк Илия” принадлежи към Врачанската епархия. Според оскъдни сведения от по-далечата история, Тържишкия манастир съществува от началото на XVI век. В околността някога имало пазар /тържище/, откъдето манастирът носи името си – Тържишки. В края на XVII вер манастирът е разрушен от турците. През 1851 година се започва строителството на сегашния манастир на 3 етажа и 23 стаи.

Майстор строител е Ватьо – родом от село Брусен. Цели 6 години манастирът е строен без никаква техника. Материала е превозван с волски коли и всичко е работено на ръка. Покривът е от каменни плочи. Завършен е през 1857 година. Осветен е на 15.IV.1857 година от Врачански епископ Доротей. През дългите нощи на турското робство манастирът е приютявал верни народни чеда – Васил Левски, Никола Обретенов и други. Манастирът е горял 3 пъти, като през 1972 година са изгорели 2/3 от него. Унищожена е и стаята на Дякона, която не е възтановена.

В манастира е живял и работил книжовника Дамаскин Хилендарец, а по време на подготовката на Априлското възстание тук са пребивавали Васил Левски и Никола Обретенов / син на баба Тонка /. Те са организирали революционен комитет с който от село Струпец са взели участие Цоцо Цветков, Иван Цанков, Стефан цаков, игумена Панталеймон и по Нистор Йотов и след като положили клетва към революционното освободително дело пред Васил Левски, той отива в село Курново. По поръка на Левски, Никола Обретенов престоява в манастира около един месец с което спомага да укрепнат революционните комитети в село Караш, Курново, Видраре и др.

Манастирът “Св. Пророк Илия” се намира в северната част на рида Гола глава, в Западния Предбалкан, на десния бряг на река Искър, на около 4.5 км от село Струпец. Манастирът е известен още като Тържишки манастир. Разположен е в живописна местност край река Искър. Най-напред се е намирал в местноста „Черковището” на река „Курновска” която се влива в река Искър. Отстои на 300м от р. Искър. Кацнал е на малко възвишение над село Струпец, западно от Струпешката могила, на 10 км от гр. Роман/община Враца/. В близост на село Струпец минава – жп линия София – Варна, която спомага на жителите на селото да са свързани с Мездра, Враца и столицата София.

Текст: http://strupec.info/bg/index.php?section=monasteryЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/Манастир, България
  • Included
    Тържишки манастир

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ