|
|
Top
 

Гр. Сапарева баня и с. Сапарево Поклонение и почивка в СПА хотел

95 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 24.10.2020 СЪБОТА:  София – с. Сапарево – гр. Сапарева баня

7:30 ч. – Тръгване от площад „Св. Александър Невски“. Отпътуване за с. Сапарево. Поклонение в храма „Успение на Пресвета Богородица“ и в частично запазения старинен храм „Св. Никола“ в старото гробище на селото. Настаняване в хотела и свободно време.

Ден 2: 25.10.2020 НЕДЕЛЯ: гр. Сапарева баня – Ресиловски манастир – София

8.30 часа – Участие в св. Литургия в храм „Св. 40 мъченици“. Поклонение в двата храма в гр. Сапарева баня – „Св. Никола“ и „Св. 40 мъченици“ чудотворната икона на СВ. Богородица. Поклонение в Ресиловския манастир и отпътуване за София.
Храмът „Успение на Пресвета Богородица“ е умалено копие на храма в Рилската света обител. Църквата буди интерес сред ценителите на възрожденската архитектура и живопис. Построена е през 1864 година на мястото на старо оброчище. Приликата и с храма в Рилския манастир не е случайна. Според местните хора строежът е ръководил майстор Миленко от Радомир,който е строил и южното крило в Рилската обител. Камбанарията е изградена 12 години след вдигането на храма. Голямата камбана е направена през 1920 година. Подарена е от останалите живи военнопленници, завърнали се в селото след Първата световна война. През 1937 година на камбанарията е монтиран часовник, който бил поръчан от Швейцария. До преди години го поддържали самоуки майстори от Сапарево. Сега грижата за него е поел свещеник Димитър. Старият часовник продължава и днес да отброява времето в селото.

Посещение на останките на старинната църква на старото гробище на селото „Св. Никола“.
Черквата оцелява през цялото робство и продължава да функционира и след Освобождението (1878 г.). За жалост, през 1952 г. старината става жертва на стихиен пожар, предизвикан от богомолци, след който оцелява само източната стена и незначителна част от другите стени.
Църквата е била изцяло изписана отвътре. До наши дни са запазени стенописи само в олтарната апсида и в ниша, намираща се от лявата ѝ страна. Оцелелите живописни остатъци са силно пострадали от пожара и цветовете им са променени.
Град Сапарева баня – храм „Св. Николай“. Църквата е построена през 12 – 13 век. Според местни източници от края на 19 в. в археологическия музей в гр.София бил изпратен един престолен камък от светия олтар на църквата, на който проф .Р.Христов разчел надпис с годината – 1160 г. Само отделни фрагменти от някога изцяло изписаната църква са останали до наши дни. Характерният и градеж – тип “потънала тухла”, както и дванадесет стенният купол и аркирани ниши определят живописния и вид. Църквата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение.
Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня е построена е през 1859 г. За майстор на градежа е нает Цветко от с. Жаблене, Радомирско, а стенописите са рисувани в периода 1878-1879 г. – непосредствено след Освобождението. В църквата се съхранява чудотворна икона на св. Богородица, копие на икона от Рилския манастир.
Ресиловски манастир „Покров Богородичен“. В светата обител се съхраняват частици от мощите на св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Варвара, св. Харалампий и св. Ксения.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 24-25.10.2020

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкаДестинация: Гр. Сапарева баня и с. Сапарево, поклонение и почивка в СПА хотел

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:30 ч. на 24.10.2020 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 25.10.2020 г. на мястото на тръгване, гр. СофияЦЕНА: 95 лв.Цената включва:

 • Транспорт;
 • нощувка в СПА хотел в гр. Сапарева баня;
 • Закуска на блок-маса и вечеря по предварително уговорено меню;
 • Спа зона включваща три джакузита, парна баня за 8 човека, сауна, два контрастни душа, пътечка от речни камъни за масаж на ходилата, вътрешен минерален басейн, външен минерален басейн.
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.


Цената не включва:

 • Лични разходи.


Водач и лектор: Нина КолеваЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/2 дни , България
 • Included
  Гр. Сапарева баня и с. Сапарево Поклонение и почивка в СПА хотел
1
24.10.2020 СЪБОТА: София – с. Сапарево – гр. Сапарева баня
 • 7:30 ч. – Тръгване от площад „Св. Александър Невски“.
 • Отпътуване за с. Сапарево.
 • Поклонение в храма „Успение на Пресвета Богородица“ и в частично запазения старинен храм „Св. Никола“ в старото гробище на селото.
 • Настаняване в хотела и свободно време.
2
25.10.2020 НЕДЕЛЯ: гр. Сапарева баня – Ресиловски манастир – София
 • 8.30 часа - Участие в св. Литургия в храм „Св. 40 мъченици“.
 • Поклонение в двата храма в гр. Сапарева баня – „Св. Никола“ и „Св. 40 мъченици“ чудотворната икона на СВ. Богородица.
 • Поклонение в Ресиловския манастир и отпътуване за София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГ ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065