Top
 

Албания и Македония

590 лв. .

Ден 1: 24.10.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София – Тирана

Заминаване в 6:00 ч. от Международна автогара Сердика, гр. София към ГКПП “Гюешево”.  Отпътуване за Тирана.

Албания е прекрасна страна. Връзката ни с нея е древна и неразривна, макар че днес сме забравили колко много неща ни свързват. Тук е съхранен лъч от зората на светото Кирило-Методиево дело! Тук е областта Кутмичевица, Главиница, Девол – светли дири на учениците на светите братя Кирил и Методий. Тук св. цар Борис-Михаил Покръстител гради едни от най-хубавите си Божии храмове. Тук е седалището на Климент, епископ Велички, или св. Климент Охридски – „пръв епископ на български език“, както е казал житиеписецът. Предполага се, че Величката епископия води названието си от името на град Величка – Велица, Белица, Белград – българските имена на днешния град-музей Берат. Църкви и манастири съхраняват до наши дни следи от духовно общение. Тук прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на светите Седмочисленици, сели семето на Христовото учение сред народа чрез живо слово вред по българското землище. Тук са запазени мощи на св. Горазд, гробът на св. цар Йоан-Владимир. Тук е израснал и се учил св. Йоан Кукузел Ангелогласният.

Пристигане в Тирана около 17 ч. Настаняване. Свободно време за разходка в града. Нощувка.

Ден 2: 25.10.2024, ПЕТЪК: Тирана –  Круя – Дуръс

Закуска.

Разглеждане на Тирана. Площад „Скендербег“, който носи името на националния герой на Албания от 1968 г., където се намира впечатляващ негов паметник, както и известни други сгради от културно-историческо значение. Разглеждане на Часовниковата кула, чиито основи са положени от Хаджи Етем бей, за да бъде завършена с помощта на най-богатите фамилии в града в началото на XIX век. Макар и засегната от бомбардировките през Втората световна война, през 1946 г. кулата е реконструирана и днес се издига на площад „Скендербег“ в пълния си блясък. Достъпна е за посещение, като от последния етаж се открива хубава панорама към центъра на града. Посещение на Катедралния храм „Възкресение Христово“. Главен храм на Албанската православна църква, разположена в центъра на Тирана. Смята се за една от най-големите източноправославни църкви на Балканите. Той е официално открит на 24 юни 2012 г., за да отпразнува 20-ата годишнина от възстановяването на Албанската православна църква и избирането на архиепископ Анастасий (Янулатос) за нейн предстоятел.

Отпътуване за гр. Круя. Градът е известен най-вече като родния град на националния герой Скендербег (Георги Кастриоти). Има население от около 20 000 души, което го поставя на шестнадесето място по големина в страната. Разглеждане на крепостта на Скендербег.

Отпътуване за гр. Дуръс. Той е един от най-важните стопански центрове в Албания. Пристанището му е най-голямото в страната и обслужва голяма част от Албания, включително и Тирана. Посещава се ежегодно от много туристи. Градът е основан през VII в. пр. Хр. До обявяването на Тирана за нова столица на 27 март 1921 г., Дуръс е столица на княжество Албания. Разглеждане на амфитеатъра и античната крепост. Амфитеатърът е голям римски паметник, построен през II век, по времето на император Траян. Той е измежду най-големите паметници на Античността, а според някои изследователи дори е най-големият на Балканския полуостров. Паметникът притежава забележителни функционални и конструктивни архитектурни ценности. Капацитетът му е 15 000 – 20 000 души. Има формата на елипса с размери 132,4 х 113,2 м. и височина 20 м. Размерът на арената е 61,4 х 42,2 m. Конструкцията е поддържана от система от каменни сводове, обграждаща целия обект.

Обиколка в крепостта, която е била част от българското царство по времето на цар Самуил. Пред стените ѝ умира последния български цар от Първото българско царство – цар Йоан Владислав.  Нощувка.

Ден 3: 26.10.2024, СЪБОТА: Дуръс – Елбасан – Охрид

Закуска.

Отпътуване за гр. Берат. Градът е разположен на десния бряг на река Осум.

В него живеят много християни. Берат е обявен за град-музей и е включен от 8 юли 2008 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Разглеждане на Бератската крепост, в която се намират няколко църкви, включително „Успение Богородично“, където са мощите на св. Горазд и св. Ангеларий.

Отпътуване за гр. Елбасан. Градът е разположен по поречието на река Шкумбини. Той е сред най-населените градове в страната с около 120 000 жители. Разглеждане на Стария град (Каласан булевард, който представлява старинния град и е обкръжен със средновековни стени и кули; храм „Успение Богородично”).

Посещение на манастир „Св. Йоан Владимир“, който се намира на 7 км. от гр. Елбасан.

В манастира могат да се видят надписи на църковнославянски език. Старобългарски надпис осведомява, че манастирската църква е унищожена, вероятно от земетресение, и построена наново от Карло Топия, който е обновител и ктитор на манастира. В манастира дълго време се съхранявали мощите на св. Йоан Владимир, а преданието им придава целебна сила сред населението на Елбасан и околността.

Отпътуване за гр. Охрид.

Нощувка.

Ден 4: 14.07.2024, НЕДЕЛЯ: Охрид – София

 

 

Неделна Божествена литургия в храм „Св. София“. Свободна разходка и обяд в стария град.

Отпътуване за България. Пристигане в София – вечерта.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 24-27.10.2024 г.

Дни / нощувки: 4 дни / 3 нощувкиДестинация:  Албания, Македония

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 6:00 ч. на 24.10.2024 г. от Международна автогара „Сердика“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 27.10.2024 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 590 лв.Цената включва:

 • автобусен превоз с включени гранични и пътни такси;
 • 3 нощувки и 3 закуски в хотели 3* и 4*;
 • включени всички обиколки по програмата;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 5 000 евро;


Цената не включва:

 • Лични разходи;


Водач и лектор: гл. ас. д-р Иван Йовчев 

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/4 дни,, Албания, Македония
 • Included
  Албания и Македония
1
24.10.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София – Тирана
 • Заминаване в 6:00 ч. от Международна автогара Сердика, гр. София към ГКПП “Гюешево”.  Отпътуване за Тирана.
 • Пристигане в Тирана около 17 ч. Настаняване. Свободно време за разходка в града. Нощувка.
2
25.10.2024, ПЕТЪК: Тирана - Круя - Дуръс
 • Закуска.
 • Разглеждане на Тирана. Площад „Скендербег“
 • Отпътуване за гр. Круя.
 • Отпътуване за гр. Дуръс.
 • Разглеждане на амфитеатъра и античната крепост.
 • Обиколка в крепостта, която е била част от българското царство по времето на цар Самуил. Пред стените ѝ умира последния български цар от Първото българско царство – цар Йоан Владислав.
 • Нощувка.
3
26.10.2024, СЪБОТА: Дуръс - Елбасан - Охрид
Закуска. Отпътуване за гр. Берат. Градът е разположен на десния бряг на река Осум. В него живеят много християни. Берат е обявен за град-музей и е включен от 8 юли 2008 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.   Разглеждане на Бератската крепост, в която се намират няколко църкви, включително „Успение Богородично“, където са мощите на св. Горазд и св. Ангеларий. Отпътуване за гр. Елбасан. Посещение на манастир „Св. Йоан Владимир“ Отпътуване за гр. Охрид. Нощувка.
4
27.10.2024, НЕДЕЛЯ: Охрид - София
 • Закуска.Неделна Божествена литургия в храм „Св. София“. Свободна разходка и обяд в стария град.Отпътуване за България. Пристигане в София – вечерта.
 • Неделна Божествена литургия в храм „Св. София“. Свободна разходка и обяд в стария град.
 • Отпътуване за България. Пристигане в София – вечерта.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 История на градаВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:   

Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора" в ЗК ЛЕВ ИНС АД по силата на Застрахователна полица № 13062110000706/ 28.05.2021 г., валидна от 03.06.2021 до 02.06.2022 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065