Top
 

БИБЛЕЙСКАТА ЙОРДАНИЯ – очаквайте през май

.

Споделете с приятелите си

 

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

  1 Ден – София – Акаба

Отпътуване от летище София за Акаба с директен полет. Пристигане на летището в Акаба. Посрещане на групата от местния екскурзовод.

Посещение на Акаба – единственият крайбрежен град в Йордания. В библейски времена тук е имало два града: Елат и Ецион Гевер. Израилтяните минават покрай мястото по време на своите странствания из пустинята (Числа 33:35), а по-късно Моисей ги води близо дотук по пътя им около Едом (Второзаконие 2:8; срв. Числа 21:4). Трима царе в Йерусалим създават пристанище в тази област: Соломон, Йосафат и Озия (3 Царства 9:26-28; 22:48; 4 Царства 14:22). Градът става християнска епископия още в годините на ранното християнство. Неговият епископ Петър присъства на Първия вселенски събор в Никея през 325 г., а по-късно местен епископ е изпратен и на събора в Халкидон през 451 г. Запазени основи на византийски храм, построен по време на римско управление между 293 и 303 г., се смята за най-старата известна построена християнска църква в света.

Отпътуване към северната част на Йордания и пустинята Уади Рум. Уади Рум е защитена зона, обхващаща 720 квадратни километра вълнуваща пустиня. Огромни планини от червен пясъчник и гранит се издигат с отвесни страни от широки пясъчни долини, за да достигнат височина от 1700 метра.

Неслучайно режисьорите на филмите „Лоурънс Арабски”, „Дюн“, „Аладин“, „Марсианецът”, както и на епизод от поредицата „Междузвездни войни“, избират именно пустинята Уади Рум за снимките си.

 Трансфер до хотела в Петра. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ДенПетра – Аман

Закуска.

Посещение на Вади Муса („Долината на Моисей“) и Петра.

Организирана обиколка на Петра, столицата на набатейците. През 2007 година, разположената в естествено укрепената планинска долина Вади Муса, Петра е избрана като едно от Седемте нови чудеса на света. Първите известни обитатели са едомците, които живеят тук около 1000 г. пр.Хр. Според библейските текстове, са потомци на Исав, а препратките в Сещеното Писание за място наречено Села (евр. „скалиста местност“) почти сигурно се отнасят за Петра (гр. „камък“). Древният град Петра процъфтява като важен пункт от античните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са добре запазени: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите, мозайките в ранно византийската „Църква на хребета” (5 – 6 в.).

Отпътуване за Аман. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ДенАман – Мадаба – Планината Нево – Бетания – Аман

Закуска.

Отпътуване за Мадаба. Възможност за участие в св. Литургия*.

* Денят за участие в св. Литургия може да бъде променен, в зависимост от програмата.

Селището се намира в днешна Йордания, на около 30 км южно от Аман. В него са съхранени множество руини от ранно-християнски и ранно-византийски църкви. Тук е запазено и най-ранното цялостно изображение на Светата земя и Йерусалим върху мозайка от 6 в. сл.Хр., разположена на пода на православната църква „Св. Георги” в град Мадаба.

Повече от 2 милиона каменни кубчета и парчета от стъкло в голямо разнообразие, в цветове предимно в черно, червено и бяло, покриват част от пода в кораба на старата църква, върху който са изобразени около 150 градове и постройки. Картата представя Светите земи такива, каквито те са били познати от поклонническите описания от първите християнски векове. От перспективата на птичи полет откъм Запад, мозайката обхваща цялата област от делтата на Нил до Мала Азия, в мащаб около 1:15 000. Мадаба се намира на поклонническия път към върха Нево, който е тясно свързан със спасителната история. Картата показва Светата земя такава, каквато Моисей я е видял и сякаш приканва вярващите да посетят всички посочени места.

Планината Нево – Според Библията това е мястото, на което Моисей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя (Второзаконие 34:6). Пак според Свещеното Писание, Моисей умира и е погребан там. На върха са открити руини на църква от средата на 4 век. В нея са запазени красиви подови мозайки. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон.

Тук може да се види скулптура, която напомня за медната змия, която Моисей изготвя по време на странстванията на израилтяните в пустината (Числа 21:4–9).

Посещение на работилница за мозаечно изкуство.

Посещение на Бетаниямястото на кръщението на Спасителя в река Йордан.

В този район, на източния бряг на р. Йордан, малко преди вливането и в Мъртво море, св. Йоан Кръстител извършва покайно кръщение във водите на бавно течащата вода. Тук водените от Иисус Навин израилтяни преминават през р. Йордан и навлизат в Обетованата земя (12 в. пр.Хр.) (Иисус Навин 3:14–17). Действията на Христовият Предтеча следва да се локализират на източния бряг на реката, който е под контрола на Иродовия наследник. Антипа не би могъл да издаде решение за смъртна присъда без съгласието на римските власти, за което не се съобщава в библейските свидетелства.

Крепостта Махерус – Разположеният източно от Мъртво море укрепен хълм е съхранил останки от двореца на хасмонейските владетели (1 век пр.Хр). В периода 25–12 г. Ирод Велики превръща крепостта в едно от неговите пустинни убежища. Тя е използвана като резиденция и от наследника на Ирод – Ирод Антипа. Според свидетелството на Йосиф Флавий, по нареждане на този владетел  тук е затворен, а по-късно и убит св. Йоан Кръстител (срв. Мат. 14:3–5; Марк 6:17–20; Лука 3:19 –20). Мястото на лишаване от свобода и екзекуция на св. Йоан Кръстител не се споменава в новозаветните текстове, но Махерус е разположен сравнително близо до Витавара, където Предтечата проповядва и където е поставен под стража.

Трансфер до хотела в Аман. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 4 Ден – Аман – Гадара – Пела – Джераш – Керак

Закуска.

Разглеждане на Аман – столицата на Хашемитското кралство Йордания. Най-ранните свидетелства за заселване в района датират към 8-то хилядолетие пр. Хр. в неолитно селище, известно като „Айн Газал“, където са открити най-старите в света човешки статуи. В библейските текстове Аман се споменава като Рава – столицата на амонците (Второзаконие 3:11 и др.).

Днес поклонниците могат да видят цитаделата на стария град.

Акрополът е заобиколен от дълбоки долини от три страни. Северната страна не е толкова защитена и следователно е била най-уязвима за атака. Вероятно хората на св. цар Давид са концентрирали кампанията си срещу града в този район и може би именно тук Урия е бил убит по заповед на Давид (2 Царства 11:16-17).

През 3 век пр.Хр. градът е преименуван на Филаделфия и става регионален център на елинистическата култура. През 63 пр. Хр., по време на Помпей, Филаделфия влиза в състава на един от десетте гръко-римски града на Декаполис (Десетоградие). Обширната област, която се състои от заселени с елини градове, се намира на юг от Галилейското езеро и на изток от р. Йордан в по-голямата си част. Някои от слушателите на Христос са от споменатия Декаполис (Мат. 4:25), а и Спасителят Сам отива отвъд Галилейското езеро към Гадаринската страна (Марк 5:1; 7:31; Лука 8:37) и нейните околности. Тези новозаветни събития се разглеждат като предвестник на по-късното разпространение на християнството сред езичниците.

Рашидунският халифат завладява града от византийците през 7 век и го преименува на Аман.

Гадара – В библейския текст се разказва как Христос позволява на бесовете, обхванали човек, да излязат от него и да влязат в пасящо наблизо стадо свине (Марк 5:11–14).

Споменавайки за изцеляването на бесноватия от Иисус Христос, евангелистите Марк и Лука наричат страната Гадаринска, вероятно заради това, че Гадара е била главният град в Десетоградието. Св. евангелист Матей нарича страната Гергесинска (Мат. 8:28), вероятно поради това, че изцелението става в областта на град Гергеса, който се намира в Задйорданската земя почти срещу Капернаум. Археологическите останки от Гадара – споменат от библейския текст и римски писатели в състава на Десетоградието, включват три големи театъра, базилика, храм и улица с колонада. През византийския период градът е важен център в Източната Римска империя и дълго време е седалище на християнски епископ.

Сред други градове от Декаполиса, които поклонниците ще видят са:

Пела – убежище на йерусалимските християни и епископска провинция на Палестина секунда. Предание, което е известно като „бягството към Пела“, говори, че малко преди унищожаването на Йерусалим от римските войски през 70 г., юдео-християнска група си проправя път към Пела и се заселва в града, който става християнски център още от ранните години на християнството. Според свидетелството на Епифаний, учениците са известени по чуден начин от Самия Христос да напуснат Йерусалим поради обсадата, която предстои да сполети града и последвалото разрушаване на Йерусалимския храм.

ДжерашЗаселен от хора още през периода на неолита (ок. 7500-5500 г. пр.Хр.) и основан като елинистически град през 2 век пр.Хр., Джераш днес е известен със своите изящни римски и византийски мозайки и руини, които се нареждат сред най-големите и най-добре запазените в Света. „Златният век” на града възхожда към управлението на римския император Траян (98-117), който включва Джераш в новата римска провинция Арабия през 106 г.

Разположен в непосредствена близост до столицата на провинцията Босра, Джераш печели от първокласното си местоположение по осите на няколко търговски маршрута. Самият Траян е отчасти отговорен за популяризирането на Джераш, тъй като той нарежда изграждането на нови пътища, включително Via Nova Traijana (Новият път на Траян), който свързва Босра в Сирия с Акаба, намираща се на входа на Червено море. Повечето от запазените структури в Джераш датират от втори век. Римският император Адриан (117-138) отсяда в Джераш през зимата на 129 г. и това пребиваване е отбелязано с построяването на триумфална арка, известна като „Арката на Адриан“.

Под основите на византийска църква, построена в Джераш през 530 г., е открит мозаечен под със старогръцки и еврейско-арамейски надписи. Наличието им кара учените да смятат, че мястото преди е било синагога, която по-късно е преустроена в църква.

Трансфер до хотела в Акаба. Настаняване. Вечеря. Нощувка.

5 Ден – Акаба – София

Закуска.

Трансфер до летището в Акаба за полет до София.

  ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: Очаквайте през май.

Дни / нощувки: 5 дни / 4 нощувкиДестинация:  Йордания

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: Сборен час на летище София

Час на връщане: РЕДОВНА ЦЕНА:

Цената включва:

 • самолетен билет София – Акаба – София  с редовен полет (един малък салонен багаж: 40 х 30 х 20)
 • летищни такси;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Петра, хотел 4*;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в Аман, хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Акаба, хотел 4*
 • екскурзовод на български език в Йордания;
 • луксозен автобус с безплатен WI-FI;
 • всички трансфери по програмата;
 • всички екскурзии по програмата;
 • входни такси за Петра и другите обекти по програмата;
 • водач, придружаващ групата по време на целия престой;
 • медицинска застраховка асистънс „ЗД Евроинс” АД, с покритие 10 000 евро.


Цената не включва:

 • лични разходи;
 • допълнителни мероприятия и екскурзии (по желание,
 • бакшиши – 10 долара на турист на ден (заплащат се в офиса при записването);


Водач и лектор:  доц. д-р Екатерина Дамянова

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/5 Дена
 • Included
  БИБЛЕЙСКАТА ЙОРДАНИЯ – очаквайте през май
1
София – Акаба
 • Отпътуване от летище София за Акаба с директен полет. Пристигане на летището в Акаба.

 • Посрещане на групата от местния екскурзовод.

 • Посещение на Акаба - единственият крайбрежен град в Йордания.
 • Отпътуване към северната част на Йордания и пустинята Уади Рум.
 • Трансфер до хотела в Петра. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка.
2
Петра – Аман
 • Закуска.
 • Посещение на Вади Муса („Долината на Моисей“) и Петра.
 • Отпътуване за Аман. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
3
Аман - Мадаба – Планината Нево – Бетания - Аман
 • Закуска.
 • Отпътуване за Мадаба. Възможност за участие в св. Литургия*.
 • Планината Нево
 • Посещение на работилница за мозаечно изкуство.
 • Посещение на Бетаниямястото на кръщението на Спасителя в река Йордан.
 • Крепостта Махерус
 • Трансфер до хотела в Аман
 • Настаняване.
 • Свободно време.
 • Вечеря.
 • Нощувка.
4
Аман – Гадара – Пела - Джераш – Керак
 • Закуска.

 • Разглеждане на Аман - столицата на Хашемитското кралство Йордания.

 • Гадара
 • Пела
 • Джераш
 • Трансфер до хотела в Акаба.
 • Настаняване.
 • Вечеря.
 • Нощувка.
5
Акаба - София
 • Закуска.
 • Трансфер до летището в Акаба за полет до София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С КОВИД 19Считано от 19.05.2022 г. отпадат всички изисквания за тестове, ваксцинационни  сертификати и  др. документи, свързани с КОВИД 19 при влизане в Израел. 

Остава задължително изискването за попълнен Формуляр(декларация) за влизане в страната в рамките на 24 часа преди пристигането - личен ангажимент на всеки пътуващ. Формулярът е наличен на: https://corona.health.gov.il/en/flights/.ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ ОЩЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден задграничен паспорт;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валиден задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Самолетен полет до Израел;
 • Автобусен транспорт във вътрешността на страната;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.  

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065