Top
 

Гложенски манастир

действащ мъжки манастир

Гложенски манастир

.

Гложенският манастир „Свети великомъченик Георги Победоносец“ е действащ мъжки манастир в диоцеза на Ловчанска епархия. Игумен на светата обител е  йеромонах Нектарий. Храмовият празник е 6 май, когато църквата чества св. Георги Победоносец.  Според легендата манастирът е основан от украинския княз Георгий Глож през XIIIв. От основаването си и до днес манастирът е обвързан с чудотворна икона на св. Георги Победоносец, която според преданието е донесена от Георгий Глож. Манастирът е един от най-живописните старопланински манастири със своето местоположение на висока скална тераса върху стръмни  отвесни склонове. Разположен е на 12км от гр. Тетевен.ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/Манастир, България
  • Included
    Гложенски манастир

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Разположен е на 12км от гр. Тетевен на около 1000м. надморска височина на висока отвесна скала под планинския рид Лисец в западна Стара планина. Непосредствено под него е село Гложене, с което е свързан от създаването си. Сравнително трудно достъпен е теренът, върху който е разположен, но това прави местоположението му особено живописно.

История:
Според легендата за основаването на манастира киевският княз Георгий Глож изгражда манастира през XIIIв. и основава селищата в подножието на манастира Киевски Извор (днес Големи и Малки Извор) и Гложене. Изградил е храма и висока кула в югозападния край. Старият храм е бил с неголеми размери 4 х 5м. основа и около 3,5м височина, живописно изографисан и с богата дърворезба.  Пренесен от стария храм в новия е иконостаса. От средните векове днес са останали само засводения вход към манастира и част от тунела. При един от възстановителните строежи на храма под източния олтарен прозорец намират ствол на дряново дърво, което се приема като свидетелство в подкрепа на тезата, че манастирът е построен на мястото, където в клоните на дряново дърво е била намерена чудотворната икона на св. Георги Победоносец.
В миналото манастирът е притежавал обширни територии в района, което се засвидетелства от запазени турски тапии от 1793г. и 1834-1835г. Във възрожденския период, както в много други манастира, тук се е развивала активна просветна и книжовна дейност, подготвяли са се учители и свещеници, с помощта на братстово са се отваряли килийни училища и метоси. Васил Левски се е укривал често в обителта. След Освобождението в 1893-94г. тук бил заточен в тъмница Великотърновският митрополит Климент (светско име Васил Друмев), заради пламенна защита на Православието, което се изтълкувало като бунт срещу княз Фердинанд, изповядващ католицизма.  

Още информация за манастира

Основаване:
Липсват летописни данни за основаването на манастира. Историята за основаването му е свързана с легенда/ предание.  Според легендата основаването му е дело на княз Георгий Глож, дошъл от Киевска Русия в периода на татарските нашествия там, в началото на XIIIв. Начало на манастира дава чудотворна икона на св. Георги Победоносец, за която се приема че е изработена в Украйна. Според легенда иконата изчезва от Киевската лавра и по чудесен начин се озовава тук, а според друга е донесена от княз Георгий Глож. В местността, която му била отстъпена от цар Иван Асен II, той започва да строи манастир, посветен на свето Преображение Господне. Манастирът бил разположен в местността под скалата, където се намира днешната света обител. Според легендата скоро след построяването, а според друга теза още преди това,  иконата изчезнала от манастира и била намерена в клоните на дряново дърво на скалата, на която се намира сегашния манастир. За княза това било знамение, че волята на св. Георги е именно на това място да бъде построен манастира.  Така бил издигнат манастира с името "Св. Георги Победоносец".
Изследване върху датирането на манастира и чудотворната икона "Св. Георги"
Храмов празник:
Храмовият празник на Гложенския манастир е 6 май, когато църквата почита паметта на св. Георги Победоносец. След тържествената света литургия се отслужва водосвет и всички се подкрепят на трапезата с курбан.
Чудотворна икона на св. Георги Победоносец:
В манастира се съхранява копие на иконата, която според преданието княз Глож е носел със себе си при основаването на манастира. Иконата е рисувана върху иглолистно дърво и според някои изследвания се датира към XVI-XVIIв., други я отнасят към XVIIIв. В по-късен период началото на XIXв. е изцяло обкована с релефно сребърно покритие, добавена е широка рамка, върху която са изписани Света Троица и  житийни сцени на св. Георги.
Манастирски храм и постройки. Манастирът включва храма "Св. Георги Победоносец" и жилищни постройки, които оформят затворен вътрешен двор. Манастирските стени са вкопани в спускащите се от три страни отвесни скали. В днешния си вид съборният храм е построен през 1930г. Храмът, след като бил разрушен до основи в резултат на голямо земетресение в 1913г., бил досъборен и на негово място изграден нов. Запазени са иконите от старата църква, рисувани от видния разградски зограф свещ. Иван Попрайков през 1828г. Старите манастирски жилищни постройки били унищожени от пожар в 1856г. и възстановени в сегашния си вид. Манастирът има богата музейна сбирка, в която се пазят мощехранителници от XVIв., старопечатно издание на Киевско-Печорското Евангелие от XVIIв., сребърни обкови на изгорели икони и др.
  Използвани са материали от сайта pravoslavie.bg; изследване на архим. проф. Павел Стефанов; "Манастирите в България" на Любен Прашков, Елка Бакалова, Стефан Бояджиев , издателство "Спектър", София, 1992 г.