Top
 

Да се насладиш на Божиите благини – поклонение на Св. Григорий Богослов – януари’ 2019 /пътепис/

.

Споделете с приятелите си

Изтеглете програмата на пътуването

 Дати на пътуване: 26.01.2019 – 27.01.2019

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкаДестинация: Неа Карвали, Гърция

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 06:00 ч. на 26.01.2019г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София.

Час на връщане: Вечерта на 27.01.2019г. в гр. София 

 Водач и лектор: доц. д-р. Павел Павлов

Духовник: свещ. Иван Иванов ( храм „Възнесение Господне“, кв. Ситняково)ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/ДА СЕ НАСЛАДИШ НА БОЖИИТЕ БЛАГИНИ

(пътепис за поклонническо пътуване до мощите на Св. Григорий Бoгослов)

На 26.01.2019г в 6:00ч сутринта, въпреки лошите метеорологични условия, група поклонници, организирани от „ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТНИЯ ЦЕНТЪР СВ. „ЙОАН РИЛСКИ“ (ППЦ), потеглихме към  Р. Гърция и по-конкретно – Неа Карвали, където се намират  мощите на Св. Григорий Богослов. Валеше сняг. Беше тъмно. Прокрадваше се мисъл, че пътуването няма да се състои, но Слава Богу потеглихме. Бяхме придружавани от о. Иван Иванов от храм „Възнесение Господне“-духовник на групата,  доц. Павел Павлов – наш водач и лектор, както и Валери – представител на ППЦ.

Началото на пътуването поставихме с молитва, което допринесе особенно за спокойствието ни през цялото време. През целия път доц. Павлов доста подробно и заинтригуващо ни запозна с програмата на нашето пътуване.

След кратка кафе-пауза на ГКПП Кулата продължихме към главната цел на нашето пътуване – а именно Неа Кервали и мощите на Св. Григорий Богослов. На път за там се отбихме в Манастир „Св. Богородица Икосифиниса“, който се намира в подножието на северните склонове на планината Кушница. Нашият гид ни запозна с историята на манастира и чудотворната, неръкотворна икона на Св. Богородица. Посещавала съм манастира и преди, но сега когато пристъпих да се поклоня на иконата след като съм се запознала с информацията за манастира и за самата икона, чувството е съвсем различно. Много е важно да знаеш къде и защо отиваш. Една от монахините в манастира е българска – сестра Теосевия. Нейното топло гостоприемството, както и на останалите сестри, ни зарадваха много и след почерпката продължихме щастливи по пътя си.

Запътихме се към Неа Карвали, селце,  в което се издига храмът на Св. Григорий Богослов. Разбира се, поклонихме се на Неговите Св. Мощи – ден след храмовия празник. По всичко личеше, че предишният ден е имало стълпотворние от поклонници, въпреки изключително дъждовното време. Много е важно кой те запознава със светеца, така че да почувстваш, все едно е пред теб и ти не можеш да удържиш вълнението си от срещата. Любовта на доц. Павлов към Св. Григории Богослов се предаде на всички ни.

Обогатили се душевно, потеглихме към Кавала, където имахме свободно време за разходка и обяд. Преди това обаче доц. Павлов ни запозна с историята на апостол  Павел и чудесното му пристигане по онези земи. В тази връзка по обратния път към България минахме и разгледахме мястото, където Ап. Павел покръстил първата християнка – Св. Лидия. Нашият гид ни разказа, че наскоро е направен голям ремонт на баптистериума. Разгледахме го и се насладихме на чудесната акустика с изпяването на няколко тропара.

Преизпълнени с добри чувства и умиротворени около 19:00 ч. пристигнахме в хотела в гр. Гоце Делчев. След братската вечеря всички бързо се ориентирахме към стаите, защото утре ни очакваше също толкова наситен ден.

27.01.2019 г. – прекрасна сутрин, дори проблясват слънчеви лъчи. Всички дружно се запътваме към манастир „Живоприемни източник“ край Неврокоп. По покана на дядо Серафим присъствахме и участвахме молитвено в Св. Литургия оглавена от него и в съслужение с о. Иван Иванов. Доста от пътуващите с нас се причастиха.

След Св. Литургия бяхме поканени да присъстваме в неврокопска митрополия на беседа относно  канонозацията  за светец на дядо Борис-Неврокопски митрополит.  След изложението, което доц. Павлов направи и широката дискусия  за канонизацията на дядо Борис,  зададените множество въпроси от присъстващите и получените изчерпателни отговори потеглихме към Хаджидимовския манастир „Св. Георги-Победоносец“. Там ни посрещна игумена о. Теофил, който беше така добър да ни разкаже историята на манастира и чудесното намиране на чудотворната икона.

Благодарихме сърдечно и се отправихме на път за София. Времето беше прекрасно. Пътят е сух и чист – нямаше и помен от лошото време на предишния ден.

Наближихме София. Последни думи за пътуването и благодарствена молитва, че успяхме по живо по здраво да се насладим пълноценно на Божиите благини.

Едно невероятно пътуване съчетало поклонения на светини както на българска, така и на гръцка територия и благодатна среща с дядо Серафим.

Слава Богу за всичко!

20:00ч. благополучно пристигнахмев гр. София.

2 дни, Поклонение в Неа Карвали, Гърция
 • Included
  Да се насладиш на Божиите благини – поклонение на Св. Григорий Богослов – януари’ 2019 /пътепис/
1
26.01.2019, СЪБОТА: София – м-р „Св. Богородица Икосифиниса” – Кавала - Неа Карвали „Св. Григорий Богослов” – Баптистериум „Св. Лидия” – Гоце Делчев
 • Тръгване в 6:00 ч. с автобус от площад „Св. Александър Невски“.
 • Поклонение в манастир Св. Богородица Икосифиниса” (бълг. Косиница) на планината Пангей, Драмска митрополия. В манастира се пази чудотворната икона на Пресвета Богородица Икосифиниса и множество свети мощи.
 • Отпътуване Неа Карвали, селище в района на гр. Кавала. Кратка обедна разходка в Кавала – градът, в който св. ап. Павел за пръв път стъпва на европейска земя.
 • Отпътуване за селцето Неа Карвали (на 10 км. от гр. Кавала). Поклонение и молебен при мощите на св. Григорий Богослов в едноименния храм.
 • Отпътуване за древния град Филипи с посещение на баптистериума “Св. Лидия”.
 • Придвижване към българската граница. Пристигане в гр. Гоце Делчев около 19:00 ч.
 • Настаняване в хотела. Братска вечеря. Нощувка.
2
27.01.2019, НЕДЕЛЯ: Гоце Делчев – Хаджидимовски м-р „Св. Вмчк Георги Победоносец“ – София
 • Архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, в гр. Гоце Делчев.
 • Отпътуване за Хаджидимовски м-р “Св. Вмчк Георги Победоносец” (15 км. от гр. Гоце Делчев), построен на мястото, където по чудесен начин е открита чудотворната икона на светеца, запазена и до наши дни.
 • Отпътуване за София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 История на града

 


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта.

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта.
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: poklonnik@abv.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД със застрахователна полица № 0800003937  / 03.06.2018

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065