Top
 

Земя, пропита със святост – остров Андрос, Св. Нектарий Егински, св. Яков Цаликис, св. Йоан Руски и св. Ефрем Нови

645 лв. .


ВАЖНОЖените, които ще участват в пътуването, трябва да бъдат облечени с дълги поли при посещенията на манастирите.

ЗА НОЩУВКАТА В МАНАСТИРА НА СВ. НЕКТАРИЙ ДА СЕ НОСЯТ ЧАРШАФИ И КАЛЪФКИ! НАСТАНЯВАНЕТО Е МЪЖЕ/ЖЕНИ В СТАИ ПО 5-6 ЧОВЕКА.Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!


Ден 1: 27.04.2023, ЧЕТВЪРТЪК:  София – о-в Евия

 • Тръгване в 5:00 ч. – от площад „храм Св. Андрей първозвани – ул. „Опълченска“ 112, 1233 ж.к. Банишора, Софияˮ.
 • Отпътуване за Гърция.
 • Преминаване с ферибот през Глифа до остров Евия.
 • Поклонение в един от най-известните манастири в цяла Гърция – на  св. преподобни Давид, основан през ΧVI в., където се съхраняват мощите на св. Давид Евбейски, а така също и честната глава на св. Василий Велики. В манастира се намира и гроба на новоканонизирания светец Яков Цаликис (1920-1991г.).
 • Придвижване до Прокопи. Поклонение на нетленните мощи на св. Йоан Руски.Св. Йоан се родил около 1690 година в Русия в православно семейство. В битка срещу турците той бил пленен и изпратен в Цариград заедно с хиляди свои съотечественици. От там бил препратен в град Прокопион в Кападокия. Заради праведния си живот св. Йоан бил удостоен от Бога с дара на чудотворството още приживе.Той се преселил при Господа, на когото служил през целия си живот на  27 май 1730 г. Когато през 20-те години на ХХ в. гърците били изгонени от Кападокия, те взели със себе си и тялото на светеца. То било положено в храм на остров Евия, в село преименувано специално в Нео Прокопион. По-късно бил построен и храм на името на светеца, където неговото тяло лежи и до днес и привлича стотици поклонници.
 • Свободно време и придвижване към Неа Макри.
 • Настаняване в хотела.
 • Нощувка.

Ден 2: 28.04.2023,ПЕТЪК: Халкида – Неа Макри  Атина

 • Закуска в хотела.
 • Отпътуване за Атина. Пешеходна обиколка в Атина:
 • Църквата Въведение Богородично – Капникарея 11в.; Митрополитската катедрала – Благовещение Богородично; Църква св. Елефтерий (Панагия Горгоепикос) – 13 в.Първата в света описана метеорологична станция на Андроник Киристу (Кулата на ветровете); Параклис „Св. Герасим“, в който е служил св. Порфирий; Скалата от която св. ап. Павел проповядва,  панорама към древната агора на града.
 • При достатъчно време – възможност за посещение на Акропола (посещението е индивидуално, цената на билета e 20 евро), както и някои от другите храмове в старата част на града.
 • Връщане в Неа Макри.
 • Свободно време.
 • Нощувка.

Ден 3: 29.04.2023, СЪБОТА: Неа Макри – Рафина – о. Андрос – Неа Макри

 • Закуска в хотела, отпътуване за Рафина и от там с ферибот за о. Андрос
 • Посещение на манастира св. Богородица Панахранду и св. Пантелеймон.  Това е най-старият византийски манастир на остров Андрос и се намира на склоновете на планината Гераконес на 230 метра надморска височина. Според преданието около 960 г. сл. Хр. двама монаси забелязаха някаква светлина на планината през нощта, която светела няколко нощи подред. Монасите отишли ​​до мястото, откъдето идвала светлината и там, в малка пещера, намерили иконата на св. Богородица. Взели я със себе си и същата нощ на планината нямало светлина, на следващата сутрин иконата изчезнала и през ноща светлината отново се появила на същото място. Монасите отново отишли ​​в планината и намерили иконата на същото място в пещерата. Така разбрали, че светлината идва от иконата и понеже тя не искала да бъде преместена построили на мястото малък параклис.  Малко по-късно бъдещият император Никифор Фока, който получил помощ от иконата във войната срещу арабите, заповядал на това място да се построи манастир. Тук се пазят мощите на  св.вмч. Пантелеймон  и главата на свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам.
 • Посещение на манастира Св. Марина. Манастирът е основаван през 1325 г., но старинният образ на св. Марина, запазен в цепнатина на скалата, свидетелства за много по-ранно присъствие на християни на това място. Византийският император Мануил Палеолог дарява много пари и основава тук манастир, който процъфтява до 16 век, когато е опустошен и опожарен от пирати. Благодарение на чудотворното застъпничество на св. Марина манастира е възстановен и действащ. Поклонение на чудотворната икона на св. Марина.Посещение на манастира св. Николай  Първите сведения за манастира датират от 8 век, когато двама монаси възстановяват порутена църква на това място и я осветяват в чест на св. Никола. Под олтара на храма и сега, както в древността има аязмо. Църквата и манастирските стени, оцелели до наши дни, са издигнати през 11 век, като през 17 век при игумена Яков Риасес са възстановени и разширени. По това време тук се трудили около осемдесет монаси, част от които поради липса на място живеели в килии извън манастира.  Най -голямата светиня на манастира е чудотворната икона на св. Богородица – коренът на Йесей. Тя се намира в църквата  „Св. Никола“, на иконостаса, вляво от Царските двери. Иконата е от 15 век. Първоначално е дарен на манастира „Свети Никола“ в Константинопол от известната църква „Св. Богородица“ във Влахерна. След превземането на Константинопол от турците през 1453 г. иконата е пренесена в о. Андрос. Иконата е затворена в сребърна рамка, на нея е изобразена Божията майка, седнала на трон с Божествения Син в ръцете си. В краката й е пророк Йесей, бащата на цар Давид, от чийто род, според пророчествата, произлиза Месията. От Йесей като от корен израства ствол с образа на Господа и Богородица; от двете страни има клони, а върху тях са образите на онези пророци, които предсказаха идването на Христос. В манастирът се пазят мощи и на св. Козма Етолийски
 • Посещение на манастира Успение Богородично Тромархиани – един от най- красивите манастири на острова, действал до средата на миналия век. Отворен е обикновено за Възкресение. Построен на стръмен склон, той предлага прекрасна гледка към югозападната страна на острова. В храма има хубав дърворезбования иконостас от 18 в.и редица надписи издълбани в мрамора.

Ден 4: 30.04.2023, НЕДЕЛЯ: 

Закуска.

Посещение на манастира „Благовещение на св. Богородица“ в Неа Макри, където е живял и пострадал мъченически св. Ефрем Нови Чудотворец през XV в. Поклонение на светите мощи на светеца и на другите светини в манастира.

Отпътуване за Пирея и от там за о. Егина. Поклонение в Манастир „Св. Троица“, където са чудотворните мощи на св. Нектарий Егински, наречен „Светецът на нашия век“ (1846 – 1920 г.). Роден близо до Константинопол в православно семейство, през 1876 г. той става монах с името Нектарий. Завършва богословско образование в Атина и получава духовно назначение в Кайро, където през 1889 г. се издига в сан митрополит. Скоро започват дни на изпитания за св. Нектарий. Наклеветен от завистливи хора, той е принуден да се завърне в Гърция (Атина), където получава скромно място на проповедник. Живял тежък живот, изпълнен с лишения св. Нектарий търпял всичко, заради името Божие. Господ го надарил с духовни дарове и скоро славата на скромния учител се разнесла из цялата страна. На остров Егина той основал женски манастир през 1908 година. Свети Нектарий вършел чудеса още приживе, помагал на нуждаещите се и излекувал безброй болни и страдащи. Умира на 8 ноември 1920 година. Канонизиран е на 20 април 1961 г. от Вселенската Патриаршия, с ден за честване 9 ноември. Гробът на светеца също се намира в манастира „Света Троица“.

    Връщане до Егина и настаняване в хотел или в манастира, ако има възможност. Свободна програма. Нощувка.

Посещение на остров Андрос.

Ден 5: 01.05.2023, ПОНЕДЕЛНИК: остров Егина – Пирея – София   

 • Закуска сух пакет. Участие в св. Литургия в манастира „Св. Троица“.
 • Отпътуване от Егина с ферибот до Пирея. Пристигане късно вечерта в София.


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 27.04.2023 – 01.05.2023

Дни / нощувки: 5 дни / 4 нощувкиДестинация: Гърция

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 05:00 ч. на 27.04.2023 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: Вечерта на 01.05.2023 г. в гр. София, на мястото на тръгванеЦЕНА: 645 лв. цена за възрастен в двойна стая;

Няма възможност за настаняване в единични стаи.

Местонахождение: Брой нощувки:


Цената включва:

 • Транспорт с комфортен автобус;
 • 4 нощувки;
 • 2 закуски;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 5 000 евро;


Цената не включва:

 • входни такси (за обектите по програмата, заплащат се на място);
 • Акропола – 20 евро;
 • Ферибот до остров Андрос – 30 евро;
 • лични разходи;

Водач и лектор:  гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник: ик.Стилиян Табаков

 ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони:  0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/4 дни, Гърция
 • Included
  Земя, пропита със святост – остров Андрос, Св. Нектарий Егински, св. Яков Цаликис, св. Йоан Руски и св. Ефрем Нови
1
27.04.2023, ЧЕТВЪРТЪК: София – о-в Евия
 • Тръгване в 5:00 ч. – от площад „ул. „Опълченска“ 112, 1233 ж.к. Банишора, София".
 • Отпътуване за Гърция. Преминаване с ферибот през Глифа до остров Евия.
 • Поклонение в един от най-известните манастири в цяла Гърция - на  св. преподобни Давид, основан през ΧVI в., където се съхраняват мощите на св. Давид Евбейски, а така също и честната глава на св. Василий Велики. В манастира се намира и гроба на новоканонизирания светец Яков Цаликис (1920-1991г.).
 • Придвижване до Прокопи. Поклонение на нетленните мощи на св. Йоан Руски.Св. Йоан се родил около 1690 година в Русия в православно семейство. В битка срещу турците той бил пленен и изпратен в Цариград заедно с хиляди свои съотечественици. От там бил препратен в град Прокопион в Кападокия. Заради праведния си живот св. Йоан бил удостоен от Бога с дара на чудотворството още приживе.Той се преселил при Господа, на когото служил през целия си живот на  27 май 1730 г. Когато през 20-те години на ХХ в. гърците били изгонени от Кападокия, те взели със себе си и тялото на светеца. То било положено в храм на остров Евия, в село преименувано специално в Нео Прокопион. По-късно бил построен и храм на името на светеца, където неговото тяло лежи и до днес и привлича стотици поклонници. Нощувка в Прокопи в центъра за поклонници или придвижване през Халкида до Неа Макри.
 • Настаняване в хотела.
 • Нощувка.
2
28.04.2023,ПЕТЪК: Халкида – Неа Макри – Атина
 • Отпътуване за Атина. Пешеходна обиколка в Атина:
 • Църквата Въведение Богородично – Капникарея 11в.; Митрополитската катедрала – Благовещение Богородично; Църква св. Елефтерий (Панагия Горгоепикос) – 13 в.
 • Първата в света описана метеорологична станция на Андроник Киристу (Кулата на ветровете); Параклис „Св. Герасим“, в който е служил св. Порфирий; Скалата от която св. ап. Павел проповядва,  панорама към древната агора на града.
 • При достатъчно време – възможност за посещение на Акропола (посещението е индивидуално, цената на билета e 20 евро), както и някои от другите храмове в старата част на града.
 • Връщане в Неа Макри. Свободно време.
 • Нощувка.
3
29.04.2023, СЪБОТА: Неа Макри – Рафина – о. Андрос – Неа Макри
 • Закуска в хотела, отпътуване за Рафина и от там с ферибот за о. Андрос
 • Посещение на манастира св. Богородица Панахранду и св. Пантелеймон.  Това е най-старият византийски манастир на остров Андрос и се намира на склоновете на планината Гераконес на 230 метра надморска височина. Според преданието около 960 г. сл. Хр. двама монаси забелязаха някаква светлина на планината през нощта, която светела няколко нощи подред. Монасите отишли ​​до мястото, откъдето идвала светлината и там, в малка пещера, намерили иконата на св. Богородица. Взели я със себе си и същата нощ на планината нямало светлина, на следващата сутрин иконата изчезнала и през ноща светлината отново се появила на същото място. Монасите отново отишли ​​в планината и намерили иконата на същото място в пещерата. Така разбрали, че светлината идва от иконата и понеже тя не искала да бъде преместена построили на мястото малък параклис.  Малко по-късно бъдещият император Никифор Фока, който получил помощ от иконата във войната срещу арабите, заповядал на това място да се построи манастир. Тук се пазят мощите на  св.вмч. Пантелеймон  и главата на свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам.
 • Посещение на манастира Св. Марина. Манастирът е основаван през 1325 г., но старинният образ на св. Марина, запазен в цепнатина на скалата, свидетелства за много по-ранно присъствие на християни на това място. Византийският император Мануил Палеолог дарява много пари и основава тук манастир, който процъфтява до 16 век, когато е опустошен и опожарен от пирати. Благодарение на чудотворното застъпничество на св. Марина манастира е възстановен и действащ. Поклонение на чудотворната икона на св. Марина.
 • Посещение на манастира св. Николай  Първите сведения за манастира датират от 8 век, когато двама монаси възстановяват порутена църква на това място и я осветяват в чест на св. Никола. Под олтара на храма и сега, както в древността има аязмо. Църквата и манастирските стени, оцелели до наши дни, са издигнати през 11 век, като през 17 век при игумена Яков Риасес са възстановени и разширени. По това време тук се трудили около осемдесет монаси, част от които поради липса на място живеели в килии извън манастира.  Най -голямата светиня на манастира е чудотворната икона на св. Богородица – коренът на Йесей. Тя се намира в църквата  "Св. Никола", на иконостаса, вляво от Царските двери. Иконата е от 15 век. Първоначално е дарен на манастира „Свети Никола“ в Константинопол от известната църква „Св. Богородица“ във Влахерна. След превземането на Константинопол от турците през 1453 г. иконата е пренесена в о. Андрос. Иконата е затворена в сребърна рамка, на нея е изобразена Божията майка, седнала на трон с Божествения Син в ръцете си. В краката й е пророк Йесей, бащата на цар Давид, от чийто род, според пророчествата, произлиза Месията. От Йесей като от корен израства ствол с образа на Господа и Богородица; от двете страни има клони, а върху тях са образите на онези пророци, които предсказаха идването на Христос. В манастирът се пазят мощи и на св. Козма Етолийски
 • Посещение на манастира Успение Богородично Тромархиани - един от най- красивите манастири на острова, действал до средата на миналия век. Отворен е обикновено за Възкресение. Построен на стръмен склон, той предлага прекрасна гледка към югозападната страна на острова. В храма има хубав дърворезбования иконостас от 18 в.и редица надписи издълбани в мрамора.
4
30.04.2023, НЕДЕЛЯ: остров Егина – Пирея - София
 • Закуска. Посещение на манастира „Благовещение на св. Богородица“ в Неа Макри, където е живял и пострадал мъченически св. Ефрем Нови Чудотворец през XV в. Поклонение на светите мощи на светеца и на другите светини в манастира.
 • Отпътуване за Пирея и от там за о. Егина. Поклонение в Манастир „Св. Троица“, където са чудотворните мощи на св. Нектарий Егински, наречен „Светецът на нашия век“ (1846 – 1920 г.). Роден близо до Константинопол в православно семейство, през 1876 г. той става монах с името Нектарий. Завършва богословско образование в Атина и получава духовно назначение в Кайро, където през 1889 г. се издига в сан митрополит. Скоро започват дни на изпитания за св. Нектарий. Наклеветен от завистливи хора, той е принуден да се завърне в Гърция (Атина), където получава скромно място на проповедник. Живял тежък живот, изпълнен с лишения св. Нектарий търпял всичко, заради името Божие. Господ го надарил с духовни дарове и скоро славата на скромния учител се разнесла из цялата страна.
 • На остров Егина той основал женски манастир през 1908 година. Свети Нектарий вършел чудеса още приживе, помагал на нуждаещите се и излекувал безброй болни и страдащи. Умира на 8 ноември 1920 година. Канонизиран е на 20 април 1961 г. от Вселенската Патриаршия, с ден за честване 9 ноември. Гробът на светеца също се намира в манастира „Света Троица“.
 • Връщане до Егина и настаняване в хотел или в манастира, ако има възможност. Свободна програма. Нощувка
5
01.05.2023, ПОНЕДЕЛНИК: остров Егина – Пирея - София
Закуска сух пакет. Участие в св. Литургия в манастира „Св. Троица“. Отпътуване от Егина с ферибот до Пирея. Пристигане късно вечерта в София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО : Жените, които ще участват в пътуването, трябва да бъдат облечени с дълги поли при посещенията на манастирите.

 

Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0878 958 468;
 • ел. поща: poklonnik@abv.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065