Top
 

Кефалония – за празника на Пресвета Богородица и св. Герасим Нови и чудото със змийчетата на Пресвета Богородица

1650 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

1 Ден – 12.08.2023, събота: София – Василики, Левкада – Кефалония

Потегляне от международна автогара „Сердика“, гр. София, в 4:00 ч. на 12.08.2023 г.

Отпътуване за ГКПП Кулата.

Пристигане на остров Левкада. При възможност, посещение на манастира „Св. Богородица Фанеромени“, на Левкада. Трансфер до Кефалония с ферибот.

Настаняване в хотел.

2 Ден13.08.2023,  неделя: Кефалония – Манастирът на св. ап. Андрей Първозвани, Милапидиас – Параклисът пещера на св. Герасим

Закуска.

Посещение на манастира на Св. ап. Андрей Първозвани – Милапидиас.

Първото споменаване на манастира е от средата на XIII век. По-късно манастирът става женски. През 1639 г. гръцко-влашката  принцеса Роксана, получила в монашество името Ромила, дарява на манастира най-голямата светиня, пренесена  от Атон – кракът на св. апостол Андрей Първозвани, която се намира в манастира и до днес. Тук е създаден и интересен църковен музей, намиращ се в бившия католикон на манастира, оцелял при земетресението през 1953 г.

Посещение на параклиса пещера на св. Герасим.

Свободно време. Нощувка.

3 Ден14.08.2023, понеделник: Кефалония – Манастирът „Св. Богородица Кехрионос“ – Манастирът „Св. Богородица Коронотиса“ –  Манастирът „Благовещение Богородично“

Закуска.

 

Посещение на манастира Пресвета Богородица Кехрионос от венецианския период на Кефалония (17 век). Този манастир е от голямо значение за Закинтоските семейства – семейство Палики и др. Манастирът има голям религиозен и благотворителен принос през вековете. Действащ женски манастир до 1972 г. В гробището му почиват монахини и наследници на така наречените „основателни“ семейства, тоест тези, които са се грижили през вековете за него. През 1906 г. функционира като „убежище“ за болни от едра шарка, а в храма се извършват богослужения за нуждите на всички вярващи до земетресенията от 2014 г., когато е храмът е затворена поради сериозни повреди. След земетресенията от 1953 г. държавата и много благочестиви личности помагат за възстановяването на светата обител. Дълги години благочестиви членове на семействата на Закинтийския род Пелики се грижат за светата обител и са назначавани от съответния митрополит на Кефалония за управители на храма. За съжаление, един член на „основателно“  семейство от Закинтос, бивш управител на храма, решава да присвои манастира със съдебни дела срещу местната църква и стига дотам, че да обява сградата на светата обител за негова „лична собственост“ и местоживеене.

Манастирът може да се разгледа само отвън.

Посещение на манастира „Св. Богородица Коронотиса – Дакритусас Ι.Μ. Παναγίας Κορωνιωτίσσης

В края на 15 век  един благородник на име Леон Поликалас се преселва от района Корони в Пелопонес на о. Кефалония. Той носи със себе си иконата на Пресвета Богородица, която била тържествено поставена в храма за всеобщо поклонение. След време силно земетресение разрушава храма и иконата изчезва.Век по-късно овчар от близко селище намира иконата окачена на едно дърво и обгърната от ослепително сияние! Той пренася иконата у дома си, но непрекъснато образът на Пресвета Богородица изчезва от там и се озовава на мястото, където е била намерена. Овчарят разказва това на съселяните си и те решават да построят храм на това място. С течение на времето в близост до храма започват да се появяват монашески килии, и се превръща в манастир. Манастирът има три големи празника:15 август – Успение на Пресвета Богородица, 23 януари – Света Богородица Коронату или Дакригусас, спасение на манастира от земетресението през 1967 г. 2 юли – Влахернска икона на Пресвета Богородица.

Посещение на манастира „Благовещение Богородично“ – на ръба на морето – северната част на острова. Манастирът и храмът в чест на Благовещение на Пресвета Богородица са построени през 1759 г., като по време на разцвета си братството се е състояло от 80 души. Историята на манастира от 20-ти век за съжаление е трагична, през 1915 г. по погрешка през манастира е обстрелван от френски крайцер, причинявайки големи разрушения. Земетресението от 1953 г. унищожава почти всички сгради. Но въпреки това през 1964 г. храмът е възстановен, а през 90-те години сградите са възстановени. В светата обител се пазят големи православни светини, главите на ктиторите на манастира Св. Хрисант, Св. Константин и Св. Ефросиния, чудотворната икона на Благовещение на Пресвета Богородица, близо до която всеки, който поиска, получава Благословението на Божията майка, частица от Кръста Господен, дарена на манастира от Владимир Долгорукий през 1862 г. Миро от мощите на Св. Димитрий Солунски, чудотворна икона на Св. Параскева, и частици на други светите Божии светци!

Свободно време.

 4 Ден15.08.2023, вторник: Кефалония – Света литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица Фидуса – Лангобарда“ – Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пастра – Чудотворната икона Св. Богородица Крини

Кефалония – Успение Богородично

Света литургия за празника в храм „Успение на Пресвета Богородица Фидуса – Лангобарда“. Тук на празника Успение на Пресвета Богородица става едно чудо, което е известно в целия православен свят. В дните преди празника от 6 до 15 август множество интересни змии с кръстче на главата изпълзяват около и в храма до чудотворната икона на Богородица „Панагия Фидуса“.Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пастра – Чудотворната икона Св. Богородица Крини. На 15 август, празника Успение Богородично, тук в храма на Пресвета Богородица в с. Пастра, където се намира чудотворната икона Панагия Крини, отново цъфтят живи лилии върху изсушени цветни стъбла, които вярващите са донесли на празника Благовещение Богородично.

Свободно време.

5 Ден – 16.08.2023, сряда: Кефалония – манастир „Св. Герасим Нови“

Посещение на манастира „Св. Герасим Нови“. Участие в богослужението и литията. На 16 август е единият от празниците на светеца и се изваждат неговите мощи, които се пренасят над главите на вярващите за благословение и изцеление.

Небесният покровител на остров Кефалония е св. Герасим Нови († 15 август 1579 г.). Почитането на св. Герасим от гърците е съпоставимо с почитането в Русия на св. Серафим Саровски. Манастирът „Свети Герасим Нови“ се намира близо до столицата на острова Аргостоли, в долината на р. Омала, до с. Михата. Този женски манастир е основан от самия св. Герасим. В манастира се пазят нетленните и благоуханни мощи на светеца. Запазена е и килията на светеца, намираща се в пещера, в която се слиза по триметрова стълба. В манастира растат два стари чинара, според преданието са засадени от самия светец.

Свободно време. Нощувка.

6 ден – 17.08.2023, четвъртък: Кефалония – Закинтос – Кефалония

Закуска. Пътуване до остров Закинтос с ферибот: Сами – Закинтос.

Посещение на храма + манстира „Св. Дионисий Закинтоски“ – манастир Строфадес, един от най-красиво зографисаните храмове днес в цяла Гърция. Поклонение на мощите на св. Дионисий.

Посещение на църковния музей „Св. Дионисий“ –  музеят е основан 2000 година. В него се съхраняват одежди и реликви от св. Дионисий.

Посещение на храм „Св. Харалампий“

Посещение на храма „Св. Богородица Фанеромени“ – разрушена напълно от земетресението през 1953 г. и възстановена в същия си вид. Тук може да се види, колко силно е било влиянието на Ренесанса не само в Русия, но и в Гърция.

Посещение на храма „Св. Николай Молос“ – единствения запазил се венециански тип храм на острова, с много красив иконостас.

Свободно време. Отпътуване за Кефалония. Връщане в хотела.

  7 Ден – 18.08.2023, петък: Кефалония – София

Закуска. Отпътуване за България.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 12.08.2023 – 18.08.2023 

Дни / нощувки: 7 дни / 6 нощувкиДестинация:  Гърция – Кефалония

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: Потегляне от международна автогара „Сердика“, гр. София, в 4:00 ч.

Час на връщане: Вечерта на 18.08.2023.РЕДОВНА ЦЕНА: 1650 лв.

ЦЕНА ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ: 1450 лв срок до 20.02.2023.

Цената включва:

 • Превоз с комфортен автобус;
 • Фериботни такси
 • 6 нощувки с 6 закуски;
 • Водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • Медицинска застраховка ЗК „ЕВРОИНС“ АД, с покритие 5 000 евро.


Цената не включва:

 • Входни такси – Църковен музей „Св. Дионисий“ – 2 евро;
 • Лични разходи;


Водач и лектор: Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони:   0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/ • Included
  Кефалония – за празника на Пресвета Богородица и св. Герасим Нови и чудото със змийчетата на Пресвета Богородица
1
12.08.2023, събота: София – Василики, Левкада - Кефалония
 • потегляне от международна автогара „Сердика“, гр. София, в 4:00 ч. на 12.08.2023 г.
 • Отпътуване за ГКПП Кулата. Пристигане на остров Левкада. При възможност, посещение на манастира „Св. Богородица Фанеромени“, на Левкада.
 • Трансфер до Кефалония с ферибот.
 • Настаняване в хотел.
2
13.08.2023, неделя: Кефалония – Манастирът на св. ап. Андрей Първозвани, Милапидиас - Параклисът пещера на св. Герасим
 • Закуска.
 • Посещение на манастира на Св. ап. Андрей Първозвани – Милапидиас.
 • Посещение на параклиса пещера на св. Герасим.
 • Свободно време. Нощувка.
3
14.08.2023, понеделник: Кефалония - Манастирът „Св. Богородица Кехрионос“ – Манастирът „Св. Богородица Коронотиса“ – Манастирът „Благовещение Богородично“
 • Закуска.
 • Посещение на манастира „Пресвета Богородица Кехрионос“ от венецианския период на Кефалония (17 век).
 • Посещение на манастира „Св. Богородица Коронотиса – Дакритусас Ι.Μ. Παναγίας Κορωνιωτίσσης
 • Посещение на манастира „Благовещение Богородично“.
 • Свободно време.
4
15.08.2023, вторник: Кефалония – Света литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица Фидуса – Лангобарда“ - Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пастра – Чудотворната икона Св. Богородица Крини
 • Кефалония – Успение Богородично

 • Света литургия за празника в храм „Успение на Пресвета Богородица Фидуса – Лангобарда“.

 • Храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пастра – Чудотворната икона Св. Богородица Крини.

 • Свободно време.

5
16.08.2023, сряда: Кефалония - манастир „Св. Герасим Нови“
 • Посещение на манастира „Св. Герасим Нови“.

 • Свободно време. Нощувка.
6
17.08.2023, четвъртък: Кефалония – Закинтос - Кефалония
 • Закуска. Пътуване до остров Закинтос с ферибот: Сами – Закинтос.
 • Посещение на храма + манстира „Св. Дионисий Закинтоски“ – манастир Строфадес, един от най-красиво зографисаните храмове днес в цяла Гърция.
 • Поклонение на мощите на св. Дионисий.
 • Посещение на църковния музей „Св. Дионисий“ –  музеят е основан 2000 година. В него се съхраняват одежди и реликви от св. Дионисий.
 • Посещение на храм „Св. Харалампий“
 • Посещение на храма „Св. Богородица Фанеромени“ – разрушена напълно от земетресението през 1953 г. и възстановена в същия си вид. Тук може да се види, колко силно е било влиянието на Ренесанса не само в Русия, но и в Гърция.
 • Посещение на храма „Св. Николай Молос“ – единствения запазил се венециански тип храм на острова, с много красив иконостас.
 • Свободно време.
 • Отпътуване за Кефалония.
 • Връщане в хотела.
7
18.08.2023, петък: Кефалония - София
 • Закуска. Отпътуване за България.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ ОЩЕ:Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валиден задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.  

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065