Top
 

Киевско-Печерската лавра – втора статия

Киевско-Печерската лавра – втора статия

.

Печерската лавра – наричана още Великата църква или Успенски събор – е сърцето на Киев, пулсиращо над хиляда години. Големите храмове на това свято място, Успенски, Троица, Трапезария и много други, които съществуват от векове, сякаш търпеливи свидетели на славната и многострадална история на украинския народ се издигат високо над стръмните брегове на Днепър …

Историята на създаването на първия манастирски комплекс в Киев започва по време на управлението на Ярослав Мъдри. Теодосий и Антоний стават основатели на манастира, които искат да построят катедрална църква от камък, превръщайки я във важен духовен център на столицата на Киевска Рус. Княз Святослав Ярославович подкрепя инициативата им и отпуска земя на Берестовското поле. Така възниква Киевско-Печерската лавра, чиято история е тясно свързана с историята на руските земи, която неведнъж се изправя в защита на националните и духовните ценности на народа.

Снимки: в галерията

Текст и снимки: Презвитера Александра ДеловаЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/  • Included
    Киевско-Печерската лавра – втора статия

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ