Top
 

Клисурски манастир „Св. Петка“

действащ девически манастир

Клисурски манастир „Св. Петка“

.

Клисурският манастир „Света Петка“ е действащ девически манастир на Софийска епархия. От 2002г. игуменка на манастира е майка Филотея. Манастирът дължи сегашното си благолепие и на  схиигумения Мария (1896-1978г.), велика подвижница на благочестието, възстановила изцяло манастирския храм и събрала голяма манастирска общност. Храмовият празник на светата обител е на 14 октомври, когато почитаме паметта на св. Петка Епиватска. Според легендата манастирът е основан през XIII век при царуването на цар Иван Асен II на мястото, където за кратко е спряло литийното шествие с мощите на св. Петка, при пренасянето им от Епиват в Търновград. Разположен е в Люлин планина на 8 километра от центъра на град Банкя, северозападно от квартал Клисура.ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/Манастир, България
  • Included
    Клисурски манастир „Св. Петка“

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Разположен е в Люлин планина на 8 километра от центъра на град Банкя, северозападно от квартал Клисура.

История:
Според преданията манастирът бил много красив  и привличал поклонници отблизо и далеч. Той бил част от Софийска (Мала) Света гора. Малко се знае за историята му, тъй като в пожар в средата на XX век архивите и библиотеката му изгорели. Повечето сведения за манастира идват от преданията, съхранили се през вековете. През XIX и в началото на XX век манастирът бил мъжки и много заможен.
В средата на XXв., когато идва схиигумения Мария, манастирът е запуснат. През 1956г. старият манастирски храм, строен преди повече от 300 години, внезапно рухва. Схиигумения Мария само за две години събира дарения и построява новия храм. В най-ново време, през 90-те години, по инициатива на тогавашния протосингел на Софийска митрополия (сега Ловчански митрополит) Гавриил и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, започва основно обновяване на светата обител с изграждането на нови монашески сгради на мястото на полуразрушените стари. Строежите и облагородяването на манастирския комплекс продължава и днес, при игуменството на сестра Филотея и сестринството.
Схиигумения Мария Магдалина (Дохторова) (1896-1978г.).:
Родената през 1896г. в Киев (тогава част от Руската империя) Мария (постригана в монашество с името на светата равноапостолна Мария Магдалина), след години на духовни подвизи в митарства и странствания в Италия, Франция, Австрия, Гърция намира своето духовно призвание в сръбски, черногорски, бесарабски манастири, докато пътят й я отвежда в Клисурския манастир "Света Петка" в 1954г. Тук великосхимница Мария се преставя в Господа в 1978г. и оттогава нейният гроб в двора на манастира се превръща в обект на поклонение.
Документален филм за схиигумения Мария - Великата подвижница на нашето време  

Още информация за манастира

Основаване:
Клисурският манастир "Света Петка" е построен на древен римски път София-Брезник. Едно от преданията за възникването на манастира разказва, че през 1238 г. при пренасянето на мощите на св. Петка в тогавашната ни столица Търново по време на българския цар Иван Асен ІІ, литийното шествие с нетленното тяло на светицата, като обикаляло и осветявало българските земи, спряло на това място за кратко време и така преподобната осветила мястото със святото си тяло. Върху него построили църква, а след това и манастир.
Храмов празник:
Манастирът чества храмовия си празник на 14 октомври, когато Църквата почита паметта на св. Петка Епиватска (Търновска, Българска, Белградска, Сръбска, Яшка). На празничния ден се отслужва тържествена света литургия, прави се водосвет и се раздава курбан на целия богомолен народ. А предходния ден се отслужва празнична вечерня.
Две жития на св. преподобна Петка от Жития на светиите и от Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски
Житие на св. Петка - Параскева от св. Патриарх Евтимий Търновски
Молитви към св. Петка
Акатист на св. преподобна Петка
Манастирски постройки:
Манастирският комплекс включва съборния манастирски храм "Св. Петка", втори храм "Въведение Богородично", жилищни и стопански сгради. Външните стени на храма, на манастирските постройки, външните манастирски стени, портата са изписани с красиви стенописи в ярки цветове, придружени с библейски текстове. В сегашния си вид съборният храм "Св. Петка" е възстановен и изографисан през 60-те години на XXв. при игуменството на схиигумения Мария Магдалина (Дохторова) след като старият храм се е срутил от само себе си. Вътрешното и външното пространство на храма е цялото богато изографисано. На иконостаса на новия храм са подредени запазените икони от стария храм. Прекрасните стенописи по канона са с изображения в цял ръст на български и руски светци, на библейски и житийни сцени. Новият иконостас е впечатляващ с изкусната си изработка.  Вторият храм в манастира, посветен на Въведение Богородично, е осветен през август 2015г. В триетажната монашеска сграда е разположен параклис "Св. Архангел Гавраил", осветен на 3 юли 1999 г.