Top
 

Поклонение в Грузия

1850 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 03.10.2024, четвъртък: София – Солун – Кутаиси

Тръгване от маждународна автогара „Сердика“, гр. София, в 16:30 ч.

Отпътуване за ГКПП Кулата.

Пристигане на летище Солун около 21:30 ч. Полет в 23.55 ч. за Кутаиси.

Ден 2: 04.10.2024,  петък: храм „Баграти“ – манастир „Моцамета“ – манастир „Гелати“ –  Ахалцихе

Пристигане на летище Кутаиси в 3.30 ч. Настаняване в хотела в Кутаиси.

Закуска. Посещение на  храма „Баграти“, в Кутаиси.

Посещение на манастирски комплекс „Моцамета“ (Манастир на мъчениците), където се пазят мощите на св. св. грузински князе Давид и Константин, които в неравна борба с арабите през VIII в. не приели исляма и загинали мъченически. Разглеждане на манастира „Гелати“, от XII в., построен от цар Давид IV и посветен на Пресвета Богородица. В пределите на манастирския комплекс е била издигната Гелатската академия, където са били събрани трудовете на известни учени от онова време.

Ахалцихе. Настаняване в хотел.

Ден 3: 05.10.2024, събота: манастир „Сапара“ – манастирски комплекс „Вардзия“

Отпътуване за манастира „Сапара“, в околностите на гр. Ахалцихе, просъществувал от Χ до XVI в. Главният храм от ΧΙΙΙ в. е посветен на св. Саба, чието име е приел при монашеско пострижение основателят на манастира княз Саргис Джакели. Фреските на храма са запазени добре, въпреки турските нашествия. Присъствие на богослужението в храма.

Разглеждане на древния пещерен манастирски комплекс „Вардзия“, изграден през периода 1156 – 1205 година, при управлението на Георги III и неговата дъщеря царица Тамара. Вардзия представлява град, издълбан в скалите на средно 13 нива. Изсечени са улици, крепост, манастир, тронна зала, бани, библиотеки, аптека, жилища, трапезарии, съкровищница и др. Това са над 600 помещения, съединени с входове. През XII – XIII в. (Златният век на страната) Грузия е най-мощната държава в Близкия изток и е носител на най-добрите културни постижения. Разцвет бележи и средновековната грузинска стенопис.

Образците са ярки и оригинални – значително се различават от византийските паметници от онова време. Във „Вардзия“ са запазени стенописи на св. Тамара като ктитор с текст, написан на най-старата грузинска азбука.

По желание: Разходка из средновековната крепост „Рабат“ – една от най-известните в Южна Грузия, която с внушителните си размери прилича на втори Йерусалим. През 1628 г. е превърната от турските власти в Ахалсихски пашалък. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“. Връщане в хотел в Ахалцихе. Вечеря.

Ден 4: 06.10.2024, неделя: Мцхета –  катедралата „Светицховели“ – манастир „Самтавро“ – манастир „Св. Шио Мгвимски“– Тбилиси

Закуска. Заминаване за Мцхета – древната столица на Грузия (IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр.), богата на археологически и исторически паметници. Поклонение в катедралата „Светицховели“ (“животворен стълб“) – духовна съкровищница в центъра на Мцхета. Най-голямата светиня на храма е Хитонът Господен. Първата църква е построена през IV в. от св. цар Мириян, запазени са останки в пода на храма. Мястото за строежа на църквата се е намирало в царската градина, където според преданието е била погребана св. Сидония с Хитона Господен, а за 300 години на гроба й израснал огромен кедър.

Тъй като новопостроеният храм многократно се разрушавал, строителите отсекли кедъра, за да направят от ствола му опора на купола. Св. Нина се молела за Божествена помощ. На разсъмване Ангел Господен се приближил до Стълба и го издигнал във въздуха. Така било посочено мястото на Светия Хитон. Нарекли го „Светицховели“ (т.е. животворящ стълб). Това събитие е изобразено на иконата „Прослава на Грузинската църква“, поставена днес във всички грузински храмове. Започнало да изтича благовонно миро. Днес на мястото на кедъра е издигнат четириъгълен каменен стълб. Мироточенето е продължило 1200 години, до 1524 г., когато шах Тамасп със свитата си осквернил храма. На мястото на мироточенето е поставено кандило. Съвременният храм е построен през XI в. по заповед на Патриарх Мелкиседек и е най-големият запазен средновековен християнски паметник на културата. Централният престол е в чест на „Дванадесетте апостоли“, левият престол е на „Св. Илия“, а десният – на „Св. Никола“.

Поклонение в манастира „Самтавро“ (на 300 м от Светицховели). Сред многочислените светини на девическия манастир „Преображение Господне“ са мощите на преподобния св. Авив Некрески (от 13-те сирийски монаси, покръстители на Грузия), частица от „животворящия стълб“, иконата на св. Нина с вградени мощи на св. Шио Мгвимски, списък на чудотворните копия на Иверската Богородица и др. В  храма се намират и гробовете на св. цар Мириян и неговата съпруга св. царица Нана – покръстители на грузинския народ.  В манастирската камбанария е прекарал последните години от живота си св. Гавриил (Ургебадзе), причислен към лика на светиите от Грузинската православна църква на 20.12.2012 г. Той е роден по времето на съветската власт, 1929 г., и се е представил на  Господа на 02.11.1995 г. в Самтавро, където се намират и неговият гроб и свети мощи.

Посещение на манастира „Св. Шио Мгвимски“ (Симеон Мгвимски- VI в.), който се намира на 10 км западно от Мцхета и представлява своеобразен архитектурен паметник (без аналог в Грузия) с интересната постройка на църквата и множество монашески килии, изкопани в пещерите на околните планини.  Настаняване в хотел в Тбилиси. Вечеря.

Ден 5: 07.10.2024, понеделник: Тбилиси – катедрала „Самеба“ – църквата „Метехи“ – базиликата „Анчисхати“ – катедралата „Сиони“ – крепост „Ниракала“ –  храм „Св. Александър Невски“

Закуска. Разглеждане на забележителностите на Тбилиси.

Новата катедрала  –„Св. Троица“ (Самеба), най-голямата в Мала Азия. При възможност – участие в  св. Литургия. В нея са изградени 5 подземни и 4 назeмни църкви. Посещение на църквата „Метехи“ (XIII в.) и старата катедрала „Сиони“ (VI-XIII в.). В дясната част на иконостаса на храма, в специален кивот, е поставен кръстът на св. Нина, който й е подарен по чудесен начин от св. Богородица и изтъкан от лозови пръчки. Този кръст тя носи, когато проповядва в Иверските земи.

Поклонение в руския храм „Св. Александър Невски“ (1864 г.), където се съхраняват различни светини – редки икони и частици от мощите на св. Александър Невски, св. Шио, св. Николай и др. През 1913 г. там е построен параклис, посветен на Божията Майка, в чест на 300-годишнината от династията Романови. От 1950 г. до 1982 г. настоятел на църквата е бил митрополит Зиновий (Мажуга), погребан на северната стена на храма и наскоро канонизиран от украинската църква за светия. В двора на катедралата е погребан и схиархимандрит Виталий Сидоренко (1928 г. -1992 г.), подвижник на XX в. Роден в Русия, в тежки времена на гонения за вярата, той прекарал дълги години в Грузия, която много обичал. Израснал в традициите на Глинската пустиня, последовател на великите старци, той преминал суровия път на послушание и станал монах отшелник. Като истински християнин схиархмандрит Виталий сам изпълнил Евангелието с целия си живот и станал пастир на много Христови овце. Затова всеки ден вярващи идват на гроба му и се молят с надежда.

Патриархът на цяла Грузия Илия II неслучайно нарича църквата „св. Александър Невски“- „клон на Глинската пустиня”, защото там са служили Глинските старци: митрополит Зиновий  (Мажуга), схиархимандрит Серафим (Романцов), Андроник (Лукаш) и Виталий (Сидоренко).

Вечеря. Нощувка в хотела в Тбилиси.

Отпътуване за Лагодекхи. Настаняване в хотел. Вечеря.

Ден 6: 08.10.2024, вторник: манастир „Св. Давид Гареджи“ – манастир „Бодбе“ – Лагодекхи

Закуска.  Посещение на скалния манастир „Св. Давид Гареджи“, VI в. (гроб на светеца), поклонение в манастира „Бодбе“. Преди смъртта си св. Нина се оттеглила в Бодбе и не след дълго починала, през 347 г., на 67-годишна възраст, след 35 години апостолско служение на Бога. По искане на крал Мириан над гроба на Св. Нина е построен храм в чест на Св. Георги – покровител на Грузия, а до него се появява манастир. Най-голямата светиня в обителта са мощите на св. равноапостолна Нина, където са се случили много чудеса и знамения.

Отпътуване за Лагодекхи. Настаняване в хотел. Вечеря.

Ден 7: 9.10.2024, сряда: манастир „Некреси“ – манастир „Греми“ – манастир „Алаверди“ – манастир „Икалто“ – Тбилиси

Закуска. Посещение на манастира „Некреси“, манастир „Греми“ – средновековен град-крепост с манастирски комплекс. Манастир „Икалто“ (VI-XIII в.) и манастир „Алаверди“ (VI в. – XII в.), където се намира най-високата катедрала в Грузия.  Отпътуване за Тбилиси, вечеря в хотел в Тбилиси и нощувка.

Ден 8: 10.10.2024, четвъртък: Тбилиси – Уплисцихе – Кутаиси – Солун – София

Закуска. Поклонение в манастира „Джвари“ (Св. Кръст) – една от големите забележителности на Грузия, издигнат над дървен кръст, поставен от св. равноапостолна Нина в чест на приемането на християнството по тези земи през 326 г. Светият кръст се смята за чудотворен и се почита от всички кавказки християни. Отпътуване за Уплисцихе (груз. „крепост на господаря“) – древен пещерен град, един от първите градове в Грузия. Градът е изсечен в скалите и възниква в края на II – началото на I хилядолетие пр. Хр. Преживява многобройни възходи и падения, като окончателно е изоставен през 19. век. Многопластов археологически обект, един от най-важните паметници на грузинската духовност и култура. Уникалността на паметника се състои в това, че благодарение на структурата си той е запазил останките от архитектурни и религиозни сгради, строени в продължение на няколко хилядолетия. По времето на разцвета си градът включва повече от 700 пещери и пещерни структури – храмове, магазини, работилници и т.н., от които 150 са се съхранили до днес. След 337 г., когато християнството става официална религия в Грузия, тук става сблъсък между езичниците и първите християни, който завършва с победа на християните. Тогава част от сградите на града са унищожени и изгорени. Издигат се християнски църкви на мястото на двата основни езически храма.

Храмът на слънцето, разположен на самия връх на града, е преустроен в църква. Друг голям езически храм, с изглед към Централния площад, е преустроен през 6. век в трикорабна християнска базилика с площ от около 400 кв. м. И двата храма започват да се рушат през ранното Средновековие и затова наблизо  е построена напълно нова църква, която се нарича Църквата „Уплисцули“ (Църквата на принца). Тази сграда датира от 10-11. век.

Пристигане на летището в Кутаиси в 19 ч. за полет в 21:35 ч.  Кутаиси – Солун.  Кацане в Солун в 23:20 ч. Отпътуване за България.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ


ПРОГРАМАТА ПОДЛЕЖИ НА КОРЕКЦИИ!Дати на пътуване: 03.10.202410.10.2024

Дни / нощувки: 8 дни / 7 нощувкиДестинация: Грузия

Тръгване от: гр. София, БългарияЦена: 1850 лв.Час на тръгване:

Тръгване от международна автогара „Сердика“, гр. София, в 16:30 ч., на 3.10.2024 г.

Час на връщане: Рано сутринта на 11.10.2024 г.Условия за записване:

 • Начин на плащане: депозит – 500 лв., копие от лична карта или валиден международен паспорт,

Доплащане– до 30 дни преди датата на отпътуване.

 Цената включва:

 •  Самолетен билет Солун – Кутаиси – Солун  с редовен полет на авиокомпания Wizz Air  с включен ръчен багаж до 10 кг с размери – 55х40х23 см и малък салонен багаж до 10 кг. с размери – 40х30х20 см;
 • Летищни такси;
 •  2 нощувки с 2 закуски и 2 вечери в Ахалцихе, хотел 3*;
 •  3 нощувки с 3 закуска и 3 вечери в Тбилиси, хотел 3*;
 •  1 нощувки с 1 закуска и 1 вечеря в Лагодекхи, хотел 2*;
 •  1 нощувка с 1 закуска в Кутаиси, хотел 3*;
 •  Водач и беседи на български език по целия маршрут;
 •  Медицинска застраховка ЗК „ЕВРОИНС“ АД, с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

 •  Допълнителен багаж за самолета до 20 кг.;
 •  Входна такса Вардзия и др. – до 5 евро;
 •  Допълнителен транспорт до обектите по програмата, ако се наложи – 1 евро на курс (плаща се на място)
 •  Лични разходи;


Водач: доц. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0878 958 468

Ел. поща: office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/

8 дни, Грузия
 • Included
  Поклонение в Грузия
1
03.10.2024, четвъртък: София – Солун - Кутаиси
 • Тръгване от международна автогара „Сердикаˮ в 16:30 ч.
Отпътуване за ГКПП Кулата.
 • Пристигане на летище Солун около 21:30 ч.
 • Полет в 23.55 ч. за Кутаиси.
2
04.10.2024, петък: храм Баграти - манастир Моцамета – манастир Гелати – Ахалцихе
 • Пристигане на летище Кутаиси в 3.30 ч. Настаняване в хотела в Кутаиси.
 • Закуска.
 • Посещение на  храма Баграти в Кутаиси.
 • Посещение на манастирски комплекс Моцамета (Манастир на мъчениците), където се пазят мощите на св. св. Грузински князе Давид и Константин.
 • Разглеждане на манастира Гелати.
3
05.10.2024, събота: Манастирът Сапара – манастирски комплекс Вардзия
 • Отпътуване за манастир Сапара.
 • Разглеждане на древния пещерен манастирски комплекс Вардзия.
 • По желание: Разходка из средновековната крепост Рабат.
 • Връщане в хотел в Ахалцихе. Вечеря.
4
06.10.2024, неделя: Мцхета – катедрала Светицховели – манастир Самтавро – манастир св. Шио Мгвимски– Тбилиси
 • Закуска. Заминаване за Мцхета – древната столица на Грузия.
 • Поклонение в катедралата Светицховели.
 • Поклонение в манастира Самтавро.
 • Посещение на манастира св. Шио Мгвимски.
 • Настаняване в хотел в Тбилиси. Вечеря.
5
07.10.2024, понеделник: Тбилиси – катедрала Самеба – църквата Метехи – базиликата Анчисхати – катедралата Сиони – крепост Ниракала – храм Св. Александър Невски
 • Разглеждане на забележителноситте на Тбилиси. 
 • Новата катедрала  –„Св. Троица“ (Самеба), най-голямата в Мала Азия. В нея са изградени 5 подземни и 4 назeмни църкви. Посещение на църквата Метехи (XIII в.) и старата катедрала Сиони (VI-XIII в.). В дясната част на иконостаса на храма, в специален кивот е поставен кръста на св. Нина, който и е подарен по чудесен начин от св. Богородица и изтъкан от лозови пръчки. Този кръст тя носи, когато проповядва в Иверските земи.
 • Поклонение в руския  храм св. Александър Невски (1864 г.), където се съхраняват различни светини - редки икони и частици от мощите на св. Мария Магдалина, св. Нина, св. Никола и др. През 1913 г. там е построен параклис, посветен на Божията Майка в чест на 300-годишнината от династията Романови. От 1950 г. до 1982 г. настоятел на църквата е бил митрополит Зиновий (Мажуга), погребан на северната стена на храма и наскоро канонизирана от украинската църква за светия. В двора на катедралата е погребан и схиархимандрит Виталий Сидоренко (1928 г. -1992 г.), подвижник на XX в. Роден в Росия, в тежки времена на гонения за вярата, той прекарал дълги години в Грузия, която много обичал. Израснал в традициите на Глинската пустиня, последовател на великите старци, той преминал суровия път на  послушание и станал монах-отшелник. Като истински християнин, схиархмандрит Виталий сам изпълнил Евангелието с целия си живот и станал пастир на много Христови овце. Затова всеки  ден вярващи идват на гроба му и се молят с надежда. Патриархът на цяла Грузия Илия II не случайно нарича църквата „св. Александър Невски“- „клон на Глинската пустиня”, защото там са служили Глинските старци: митрополит Зиновий  (Мажуга), схиархимандрит Серафим (Романцов), Андроник (Лукаш) и Виталий (Сидоренко).
 • Вечеря.
 • Нощувка в хотела в Тбилиси.
6
08.10.2024, вторник: Манастир св. Давид Гареджи – манастир Бодбе – Лагодекхи
 • Закуска.  Посещение на скалния манастир св. Давид Гареджи VI в. (гроб на светеца), поклонение в манастира Бодбе.
 • Отпътуване за Лагодекхи. Настаняване в хотел. Вечеря.
7
09.10.2024, сряда: Манастир Некреси - Манастир Греми – манастир Алаверди –– манастир Икалто - Тбилиси
 • Закуска.
 • Посещение на манастир Некреси, манастир Греми - средновековен град-крепост с манастирски комплекс. Манастир Икалто (VI-XIII в.) и манастир Алаверди (VI в. – XII в.), където се намира най-високата катедрала в Грузия.
 • Отпътуване за Тбилиси, вечеря в хотел в Тбилиси и нощувка.
8
10.10.2024, четвъртъл: Тбилиси – Уплисцихе – Кутаиси - Солун - София
 • Закуска. Поклонение в манастира Джвари (Св. Кръст).
 • Отпътуване за Уплисцихе (груз. „крепост на господаря“).
 • Пристигане на летището в Кутаиси в 19 ч. за полет в 21:35 ч.  Кутаиси – Солун.  Кацане в Солун в 23:20 ч. Отпътуване за България.             

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

История на градаВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:


Условия за записване:
 • Начин на плащане: депозит – 500 лв., копие от валиден международен паспорт или лична карта, доплащане – до 30 дни преди датата на отпътуване.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:  7 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания.
Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните такси:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – без такси
 • От 59 работни дни до 30 дни – такса с размера на депозита
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването
 1. В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 2. ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
 3. Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуването.
 4. Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.


Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „ЗК ЛЕВ ИНС“ АД по силата на Застрахователна полица № 13062110000686/25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 г. до 02.06.2023 г. Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065