Top
 

Правешки и Етрополски м-ри

65 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 09.07.2022, събота: София – Правешки манастир „Св. Теодор Тирон“  – Етрополски манастир „Св. Троица“  – София

7.00 – Отпътуване от храм „Св. Александър Невски“. Участие в Св. Литургия  в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“. Игумен на манастира е архимандрит Йоан. Манастирът се намира в пределите на Етрополския дял на Стара планина. Скътан между вековни буки и старовремски липи, потънал в тишина, той излъчва посланието на райски мир. Престоят тук предразполага поклонника към размисъл, покой, безмълвие и преклонение пред величието и достолепието на Божието творение. Специалистите смятат, че манастирът е възникнал по времето на братята Асен и Петър. Разрушен през 1636 година, монасите намират убежище в Етрополския манастир, като не след дълго животът в Правешкия манастир се възобновява. Монасите се връщат и живеят в землянки в подножието на днешната обител. Днешният храм се възстановява след 1856 г. върху основите на по-стара, средновековна църква. Градежът е от камък и тухли. Притежава ценен иконостас от 19 в. Манастирът е средище на просвета и духовност, крепител на българския национален дух и самосъзнание през вековете, свързан е с борбата за църковна и национална свобода за местното население. Поклонение в манастира „Света Троица“ край Етрополе, посещение на водопада и аязмото. Днешният храм „Св. Троица” е построен през 1858 г. Старата църква е била няколко метра на запад от него. Строежът на днешната църква е започнал на 15-ти април 1857 г. от брациговските майстори Иван Боянин и Георги, които изработили макет на новия храм от 7 оки чист пчелен восък. По – късно този макет бил разтопен за свещи за един от храмовите празници.  Най – ценната реликва на манастира  е позлатена мощехранителница с мощите на Светите Безсребреници Козма и Дамян. В Етрополския манастир „Света Троица” през ХVІ в.- ХVІІ в. са работили десетки българи – граматици, орнаментатори, подвързачи. Средновековните изисквания за скромност са оставили анонимни мнозина от тях. През ХVІІ в. в манастира съществува манастирско училище за обучение на граматици и орнаментатори. Към него се обособява и едно от най – богатите книговезки ателиета. Основател на Етрополската книжовна и калиграфско – художествена школа е йеромонах Даниил, известен в науката като Даниил Етрополски. Той е един от най – изявените български книжовници на ХVІІ в.. Сведенията, с които науката разполага за живота на отец Даниил, са кратките бележки, които е оставил към ръкописите си. Най – ранната вест за него е от 1616 г. През тази година отец Даниил е бил във Врачанския манастир, където преписва едно Четириевангелие. Отпътуване за София. Пристигане около 19 часа.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 09.07.2022 г.

Дни / нощувки: 1 денДестинация:  Правешки м-р „Св. Теодор Тирон“ и Етрополски м-р „Св. Троица“

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:00 ч. на 09.07.2022 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 09.07.2022 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 65 лв.Цената включва:

 • микробусен превоз;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;


Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • храна.


Водач и лектор:

Духовник: ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща: office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/1 ден , България
 • Included
  Правешки и Етрополски м-ри
1
09.07.2022 г. СЪБОТА: София – Правешки манастир „Св. Теодор Тирон“ – Етрополски манастир „Св. Троица“ - София
 • 7.00 - Отпътуване от храм „Св. Александър Невски“. Участие в Св. Литургия  в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“. Игумен на манастира е архимандрит Йоан. Манастирът се намира в пределите на Етрополския дял на Стара планина. Скътан между вековни буки и старовремски липи, потънал в тишина, той излъчва посланието на райски мир. Престоят тук предразполага поклонника към размисъл, покой, безмълвие и преклонение пред величието и достолепието на Божието творение. Специалистите смятат, че манастирът е възникнал по времето на братята Асен и Петър. Разрушен през 1636 година, монасите намират убежище в Етрополския манастир, като не след дълго животът в Правешкия манастир се възобновява. Монасите се връщат и живеят в землянки в подножието на днешната обител. Днешният храм се възстановява след 1856 г. върху основите на по-стара, средновековна църква. Градежът е от камък и тухли. Притежава ценен иконостас от 19 в. Манастирът е средище на просвета и духовност, крепител на българския национален дух и самосъзнание през вековете, свързан е с борбата за църковна и национална свобода за местното население.
 • Поклонение в манастира „Света Троица“ край Етрополе, посещение на водопада и аязмото. Днешният храм „Св. Троица” е построен през 1858 г. Старата църква е била няколко метра на запад от него. Строежът на днешната църква е започнал на 15-ти април 1857 г. от брациговските майстори Иван Боянин и Георги, които изработили макет на новия храм от 7 оки чист пчелен восък. По - късно този макет бил разтопен за свещи за един от храмовите празници.  Най - ценната реликва на манастира  е позлатена мощехранителница с мощите на Светите Безсребреници Козма и Дамян.В Етрополския манастир „Света Троица” през ХVІ в.- ХVІІ в. са работили десетки българи - граматици, орнаментатори, подвързачи. Средновековните изисквания за скромност са оставили анонимни мнозина от тях. През ХVІІ в. в манастира съществува манастирско училище за обучение на граматици и орнаментатори. Към него се обособява и едно от най - богатите книговезки ателиета. Основател на Етрополската книжовна и калиграфско - художествена школа е йеромонах Даниил, известен в науката като Даниил Етрополски. Той е един от най - изявените български книжовници на ХVІІ в.. Сведенията, с които науката разполага за живота на отец Даниил, са кратките бележки, които е оставил към ръкописите си. Най - ранната вест за него е от 1616 г. През тази година отец Даниил е бил във Врачанския манастир, където преписва едно Четириевангелие.
 • Отпътуване за София.
 • Пристигане около 19 часа.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000706 /  28.05.2021 г., валидна от 03.06.2021 до 02.06.2022 г.  

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065