Top
 

Празник на Кокалянски манастир „Св.Архангел Михаил“

35 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 08.11.2023, СРЯДА: София – Кокалянски манастир

В 07:00 ч. –Тръгване с автобус от от Национален стадион „Васил Левски“, откъм входа на стадиона и „Гурко“.
Около 8:00 ч. започва пешеходен преход  до манастира.

Пристигане в манастира около  09:00 ч.  

Участие в Божествена света Литургия. Благословен обяд – дар от манастира.

Кокалянският манастир се намира  на уединено място в Плана планина, на около 4 км. югоизточно от село Кокаляне и около 6 км. североизточно от с. Железница. Най-удобният начин да се стигне до него е по пешеходна пътека (за около 50-60 мин), започваща от моста на главния път София – Самоков.

Манастирът e част от Софийската „Мала Света гора“ и заедно с крепостта „Урвич“, крепостната черква „Св. Илия“ и Паначаревския манастир „Св. Николай Летни“ образували Урвичкия крепостен комплекс. Крепостта Урвич вероятно е построена през XIII век и е свързана с величието на Втората Българска държава. Имала е стратегическо значение при овладяването на София от Османските нашественици. В нея Цар Иван Шишман, наричан от местното население Ясен е водил последните си битки. На него е кръстен и панорамният път в подножието на Витоша – от Бояна, през Драгалевци и Бистрица за Панчарево – „Цар Ясенов път“, чрез който Урвич е установявал постоянна връзка с Витошките крепости – „Бистрица“ и „Батил“ – Бояна.

В първоначалния си вид Кокалянския манастир датира от Второто българско царство. Според преданията е построен в началото на 11-ти в., по време на управлението на Цар Самуил. След падането на България под турско робство  манастирът е опожаряван няколко пъти. Има данни, че е бил възобновен през XVI в. Известен от това време е т.нар. Кокалянски сборник, съдържащ Слово за светите Архангели Михаил и Гавраил от Климент Охридски. Някои данни свидетелстват за оживена дейност на манастира през XVII в. Претърпял след това нови опустошения, манастирът бил изграден наново през 1858г. с помоща на игумена на манастира Хрисант.

Кокалянският манастир е възстановен напълно едва след Освобождението-1896 г., тогава е изградена църквата върху основите на старата.

Днес църквата е разположена по средата на двора и представлява голяма еднокорабна постройка. Освен нея  манастирът включва две жилищни сгради, два параклиса, стопански постройки и камбанария, построена през 2000 г. Целият Кокалянски манастир е ограден с масивна двуметрова ограда от зидани камъни.

Прибиране в София в светлата част на деня.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 08.11.2023

Дни / нощувки: 1 денДестинация: Кокалянски манастир

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:00 ч. на 08.11.2023 г. от от Национален стадион „Васил Левски“, откъм входа на стадиона и „Гурко“.

Час на връщане: вечерта на 08.11.2023 г. на мястото на тръгване, гр.  София.ЦЕНА: 35 лв.Цената включва:

 • автобусен превоз;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.


Цената не включва:

 • лични разходи;
 • входни такси.


Водач и лектор: Пламен Михайлов

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/1 ден, Кокалянски манастир
 • Час на тръгване
  7:00
 • Included
  Празник на Кокалянски манастир „Св.Архангел Михаил“
1
08.11.2023, СРЯДА : София – Кокалянски манастир „Св.Архангел Михаил“
7:00 - Тръгване с автобус от Национален стадион "Васил Левски", откъм входа на стадиона и "Гурко". Около 8:00 ч. започва пешеходен преход  до манастира. Пристигане в манастира около  09:00 ч.   Участие в Божествена света Литургия. Благословен обяд – дар от манастира. Прибиране в София в светлата част на деня. Кокалянският манастир се намира  на уединено място в Плана планина, на около 4 км. югоизточно от село Кокаляне и около 6 км. североизточно от с. Железница. Най-удобният начин да се стигне до него е по пешеходна пътека (за около 50-60 мин), започваща от моста на главния път София – Самоков. Манастирът e част от Софийската "Мала Света гора" и заедно с крепостта "Урвич", крепостната черква "Св. Илия" и Паначаревския манастир "Св. Николай Летни" образували Урвичкия крепостен комплекс. Крепостта Урвич вероятно е построена през XIII век и е свързана с величието на Втората Българска държава. Имала е стратегическо значение при овладяването на София от Османските нашественици. В нея Цар Иван Шишман, наричан от местното население Ясен е водил последните си битки. На него е кръстен и панорамният път в подножието на Витоша - от Бояна, през Драгалевци и Бистрица за Панчарево - "Цар Ясенов път", чрез който Урвич е установявал постоянна връзка с Витошките крепости - "Бистрица" и "Батил" - Бояна. В първоначалния си вид Кокалянския манастир датира от Второто българско царство. Според преданията е построен в началото на 11-ти в., по време на управлението на Цар Самуил. След падането на България под турско робство  манастирът е опожаряван няколко пъти. Има данни, че е бил възобновен през XVI в. Известен от това време е т.нар. Кокалянски сборник, съдържащ Слово за светите Архангели Михаил и Гавраил от Климент Охридски. Някои данни свидетелстват за оживена дейност на манастира през XVII в. Претърпял след това нови опустошения, манастирът бил изграден наново през 1858г. с помоща на игумена на манастира Хрисант.Кокалянският манастир е възстановен напълно едва след Освобождението-1896 г., тогава е изградена църквата върху основите на старата.Днес църквата е разположена по средата на двора и представлява голяма еднокорабна постройка. Освен нея  манастирът включва две жилищни сгради, два параклиса, стопански постройки и камбанария, построена през 2000 г. Целият Кокалянски манастир е ограден с масивна двуметрова ограда от зидани камъни.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

История на градаВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта.

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация: В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 •  до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.
ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065