Top
 

Пътепис за поклонничество по Св. Земи от 06-12.02.2020

Пътепис за поклонничество по Св. Земи от 06-12.02.2020

.

Поклонничество по Светите земи от 06.02.2020 до 12.02.2020

На 6 февруари 2020 г. сутринта на летище София, в уречения час се събрахме и за пръв път се видяхме – поклонници от цяла България. През нощта времето се беше влошило и от 16-18° С температурата беше паднала под нулата. Беше навалял сняг и духаше силен вятър. Нямаше проверка на багажа, нито интервю с всеки един от нас /както ни бяха предупредили/. Седнахме в самолета. Полетът ни закъсня с 2 часа, защото почистваха пистите от снега и пръскаха самолета против обледеняване. Накрая, с Божията помощ, излетяхме … и кацнахме без проблеми в Тел Авив.

ДЕН ПЪРВИ /нощувка в Назарет/

Поради закъснението ни се наложи да се реорганизира пътуването. Въпреки това, успяхме да видим всичко, което беше планувано. Дори имаше и „бонуси“. Първият такъв беше веднага след пристигането ни. Водачът ни в Израел, палестинец православен християнин, знаеше перфектно български език, защото преди много години е следвал в България. Първата изненада в поклонничеството ни беше, че се отбихме в Лида – църквата „Свети Георги“. Поклонихме се на неговия гроб. След това по пътя гида ни показа планината Кармил – св. пророк Илия – полето със зърната – Магдала – Голанските възвишения.  През цялото време свещеникът, който ни водеше ни четеше от Светото писание съответните пасажи и ни ги обясняваше както теологически, така и исторически. Няма да се спирам подробно на всички места, които посетихме. Ще се постараем да ги илюстрираме с по кадър-два.

 Мястото на проповедта за блаженствата

 

 Манастира на светите апостоли

 Табха – мястото на умножаването на рибите и хляба

Табха – мястото на призоваването на св. Петър

 

 Назарет – Черквата на Благовещението / дома на Светото семейство

 

 Назарет – Църквата на кладенеца

 

 Назарет – катакомбите

 

ДЕН ВТОРИ /Нощувка в Петра/

От Назарет рано сутринта тръгнахме към Йордания, където се сменят автобуса и гида. Този път ни посрещна усмихнат симпатичен млад мъж, който говореше перфектен руски език. Междувременно времето и там се влоши. Започна да вали. Дневните температури бяха около 2-6° С. Отидохме на планината Небо, където Господ е показал на Моисей Обетованата земя. Там ни завари буря и дъжд. Нещо, което не е типично за тези места /пустинята/. След порядъчното ни измокряне, се качихме на автобуса и отпътувахме към Мадаба 2. Мадаба /част от древния поклонически път/ Църквата „Свети Георги“ с най-старата карта на Светите земи от византийската епоха. 3. Мадаба – работилница за мозайки 4. Петра – столица на Набатейското царство построена по пътя на подправките. По пътя гида ни показа планината, където е гроба на Аарон.

Небо

 

Йордания – Мадаба: „Св. Георги“

 

Мозайка на Св. Георги

 

ДЕН ТРЕТИ /нощувка в Аман/

Аман – цитаделата /древна Филаделфия – част от декаполиса/ 2. Израел – Река Йордан – кръщение 3. Манастира на св. Герасим 4. Йерихон – най-древния град в света 5. Йерихон – манастира на изкушенията 6. Йерихон – дървото на Захей 7. Мъртво море /минахме покрай мястото на Добрия самарянин/ 8. Възкачване в Ерусалим

Аман – Цитаделата

 

Река Йордан

 

м-р „Св. Герасим“

 

Планината на Изкушенията

 

Смоковницата на Закхей

Мъртво море

 

ДЕН ЧЕТВЪРТИ /три нощувки във Витлеем/

Този ден ще остане един от най-паметнните в живота ми. Целият ден премина в надграждаща емоционалност. Следвахме стъпките на Иисус, апостолите и Света Богородица, дишахме същия въздух, съпреживявахме радостите, болките и страданията на всички тях, благодарение на отец Стилиян. Първият връх на преживяването беше при срещата с Ерусалимския патриарх Теофил ІІІ. Но … това което ще остане в нашите сърца беше участието в Божествената Света Литургия на Божи гроб в съслужение на отец Стилян. И най-вече изречената от Светия олтар молитва „Отче наш“ на български 3. Останките на осмоъгълна църква с камък по средата, на мястото където са започнали родилните мъки на Богородица 4. Храма на Възнесението с отворен покрив. Има скала, на която е отпечатана стъпката на Иисус Христос преди да се възнесе в небето. 5. Манастира на Мария Магдалена. Мощите на княгиня Елисавета от руския царски род и прислужничката ѝ  Варвара. 6. Гетсиманската градина – останалите няколко маслинови дървета от времето на Иисус. 7. Гетсиманската градина – мастото на последната молитва на Иисус  8. Гроба на Света Богородица 9. Манастира на мястото на убиването с камъни на св. архидякон Стефан 10. Влизане в древен Ерусалим през Лъвските порти. 11. Дома на Света Богородица 12. Къпалнята Витезда 13. Затвора на Иисус 14. Среща с Ерусалимския патриарх Теофил ІІІ 15. Божи гроб 16. Църквата, която е в непосредствена близост до него и е била една от най-старита построена на това място. Била е Българска. Сега е изоставена и има гробове от І век. 17. Църквата изградена на мястото, където св. Елена е намерила Светия кръст и другите два на разбойниците. 18. Голгота 19. Скалата на помазанието 20. Излизане през Сионската врата 21. Горницата, където е била Тайната вечеря и след това слизането на Св. Дух върху апостолите и Богородица 22. Гроба на цар Давид 23. Среднощна Света Литургия на Гроба Господен

Храм на Възнесението

 

„Св. Мария Магдалина“

 

Гетсиманската градина

 

Църквата на гроба на Св. Богородица

 

Мястото, където е убит св. Стефан

 

Витезда

 

Затворът на Божия син

 

Среща с Йерусалимски патриарх Теофил

 

Божий гроб – храмов комплекс

 

Нощна св. литургия на Божи гроб

 

ДЕН ПЕТИ

Манастира на св. Теодосий Велики 2. Манастира на св. Сава Освещени 3. Полето на пастирите

4. Църквата на „Рождество“ – богослужение 5. Пещерата на св. Йосиф 6. Гроба на св. Йероним

Манастир „Св. Сава Освещени“

 

м-р на Полето на Пастирите

 

 

„Рождество Христово“ – мястото на раждане

 

ДЕН ШЕСТИ

Отпътуване за София. Пътуването премина спокойно и пак без проверки на багажа на летището. Искам да изкажа моята благодарност, а вярвам и на цялата поклонническа група, първо на Поклоническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска света митрополия. След това изказвам благодарност на отец Стилиян Табаков, един ерудиран, начетен и много добър човек и организатор. И не на последно място на Милена Табакова, която поемаше част от организацията на поклонничеството.

Благодаря за съпътстващите ни молитви на близки и приятели по време на поклонничеството ни, които ни помагнаха всичко да мине безпроблемно!

Текст: Маргарита Папукчиева

Снимки: Мария БлагоеваЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9В

(в двора на храм „Св. Петка“, житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:   office@poklonnik.bg    poklonnik@abv.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/  • Included
    Пътепис за поклонничество по Св. Земи от 06-12.02.2020

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ