Top
 

Евия и Егина + Милеси и Ламия

690 лв. .


ВАЖНОЖените, които ще участват в пътуването, трябва да бъдат облечени с дълги поли при посещенията на манастирите.

ЗА НОЩУВКАТА В МАНАСТИРА НА СВ. НЕКТАРИЙ ДА СЕ НОСЯТ ЧАРШАФИ И КАЛЪФКИ! НАСТАНЯВАНЕТО Е МЪЖЕ/ЖЕНИ В СТАИ ПО 5-6 ЧОВЕКА.Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!


Ден 1: 11.04.2024, ЧЕТВЪРТЪК:  София – о-в Евия

 • Тръгване в 4:00 ч. – от Международна автогара „Сердикаˮ, гр. София.
 • Отпътуване за Гърция. Преминаване с ферибот през Глифа до остров Евия.
 • Поклонение в един от най-известните манастири в цяла Гърция – на  св. преподобни Давид, основан през ΧVI в., където се съхраняват мощите на св. Давид Евбейски, а така също и честната глава на св. Василий Велики. В манастира се намира и гробът на новоканонизирания светец Яков Цаликис (1920-1991 г.).
 • Придвижване до Прокопи. Поклонение на нетленните мощи на св. Йоан Руски. Свети Йоан се родил около 1690 година в Русия, в православно семейство. В битка срещу турците той бил пленен и изпратен в Цариград заедно с хиляди свои съотечественици. От там бил препратен в град Прокопион, в Кападокия. Заради праведния си живот св. Йоан бил удостоен от Бога с дара на чудотворството още приживе. Той се преселил при Господа, на Когото служил през целия си живот, на  27 май 1730 г. Когато през 20-те години на ХХ в. гърците били изгонени от Кападокия, те взели със себе си и тялото на светеца. То било положено в храм на остров Евия, в село преименувано специално в Нео Прокопион. По-късно бил построен и храм на името на светеца, където неговото тяло лежи и до днес и привлича стотици поклонници. Настаняване в Поклонническия център до храма, в Прокопи.
 • Нощувка.

Ден 2: 12.04.2024, ПЕТЪК: Халкида – остров Егина

 

 • Участие в св. Литургия, в храма на св. Йоан Руски. Отпътуване за гр. Халкида, който се намира на двата бряга на естествения канал Еврип (където се наблюдава единствено по рода си в света уникално свойство на водата да сменя посоката на течение на всеки шест часа). Отпътуване за Пирея и от там за о. Егина. Поклонение в манастира „Св. Троица“, където са чудотворните мощи на св. Нектарий Егински, наречен „светецът на нашия век“ (1846 – 1920 г.). Роден близо до Константинопол, в православно семейство, през 1876 г. той става монах с името Нектарий. Завършва богословско образование в Атина и получава духовно назначение в Кайро, където през 1889 г. се издига в сан митрополит. Скоро започват дни на изпитания за св. Нектарий. Наклеветен от завистливи хора, той е принуден да се завърне в Гърция (Атина), където получава скромно място на проповедник. Живял тежък живот, изпълнен с лишения, св. Нектарий търпял всичко заради името Божие. Господ го надарил с духовни дарове и скоро славата на скромния учител се разнесла из цялата страна. На остров Егина той основал женски манастир през 1908 година. Свети Нектарий вършел чудеса още приживе, помагал на нуждаещите се и излекувал безброй болни и страдащи. Умира на 8 ноември 1920 година. Канонизиран е на 20 април 1961 г. от Вселенската Патриаршия, с ден за честване 9 ноември. Гробът на светеца също се намира в манастира „Света Троица“. Нощувка в манастира.

Ден 3: 13.04.2024, СЪБОТА: остров Егина – Атина – Неа Макри

 • Участие в ранна св. Литургия в манастира. Отпътуване от Егина с ферибот до Пирея. Отпътуване за Атина. Пешеходна обиколка в Атина: църквата „Въведение Богородично“ – Капникарея 11. век; Митрополитската катедрала „Благовещение Богородично“; църквата „Св. Елефтерий“ (Панагия Горгоепикос) – 13. век; първата в света описана метеорологична станция на Андроник Киристу (Кулата на ветровете); църквата „Св. Николай Рангава“ – 11. век; скалата, от която св. ап. Павел проповядва,  панорама към древната агора на града. При достатъчно време – възможност за посещение на Акропола (посещението е индивидуално, цената на билета e 20 евро), както и някои от другите храмове в старата част на града. Отпътуване за Неа Макри. Настаняване в хотела, нощувка.

Ден 4: 14.04.2024, НЕДЕЛЯ: Неа Макри – Милеси – Ламия

 

 • Участие в ранна св. Литургия в манастира на св. Ефрем Нови.
 • Поклонение в манастира „Благовещение на св. Богородица“, в Неа Макри, където е живял и пострадал мъченически св. Ефрем Нови Чудотворец през XV в. Поклонение на светите мощи на светеца.

Свободно време за обяд.

 • Отпътуване за манастира „Преображение Господне“, в Милеси, поклонение в манастира и килията на св. Порфирий Кавсокаливит.
 • Отпътуване за Ламия, настаняване в хотел. Свободно време, нощувка.

Ден 5: 15.04.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Ламия – София

 • Закуска. Посещение на Агатонския манастир и поклонение на чудотворната икона на Пресвета Богородица и нетленните мощи на св. Висарион Агатонски. Новопрославен светец, канонизиран на 14 юни 2022 г., има удивително житие. Упокоил се в Господа на 22 януари 1991 г. По време на погребението лицето му сияело, а тялото ухаело. Не можел да бъде погребан на гробището поради суровата зима, затова го погребали в баптистериума. Хората посещавали с благоговение гроба му и разказвали за чудеса, които се случват там. Тялото му било намерено нетленно и ухаещо на 3 март 2006 г., когато се наложило да бъде ексхумиран след срутване на част от баптистериума.
 • Посещение на скалния храм „Св. Параскева Римлянка“ в долината на р. Темпи. Поклонение на мощите на светицата и аязмото.
 • Пристигане късно вечерта в София.


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 11.04.202415.04.2024

Дни / нощувки: 5 дни / 4 нощувкиДестинация: Гърция

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 04:00 ч., на 11.04.2024 г., от Международна автогара „Сердикаˮ, гр. София

Час на връщане: Вечерта на 15.04.2024 г. в гр. София, на мястото на тръгванеЦЕНА: 690 лв.


Цената включва:

 • Транспорт с комфортен автобус;
 • ферибот;
 • 4 нощувки, 2 от които в манастири.
 • 2 закуски;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 5 000 евро;


Цената не включва:

 • входни такси (за обектите по програмата, заплащат се на място);
 • Акропола – 20 евро;
 • Музей на Акропола – 6 евро
 • лични разходи;

Водач и лектор: доц. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник: ик. Димитър Митев

Митрополитски храм „Св. Николай“, гр. Враца

 

 ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони:  0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/5 дни, Гърция
 • Included
  Евия и Егина + Милеси и Ламия
1
11.04.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София – о-в Евия
 • Тръгване в 4:00 ч. – от Международна автогара „Сердикаˮ, гр. София
 • Отпътуване за Гърция. Преминаване с ферибот през Глифа до остров Евия.
 • Поклонение в един от най-известните манастири в цяла Гърция - на  св. преподобни Давид, основан през ΧVI в., където се съхраняват мощите на св. Давид Евбейски, а така също и честната глава на св. Давид Евбейски. В манастира се намира и гроба на новоканонизирания светец Яков Цаликис (1920-1991г.).
 • Придвижване до Прокопи. Поклонение на нетленните мощи на св. Йоан Руски.Св. Йоан се родил около 1690 година в Русия в православно семейство. В битка срещу турците той бил пленен и изпратен в Цариград заедно с хиляди свои съотечественици. От там бил препратен в град Прокопион в Кападокия. Заради праведния си живот св. Йоан бил удостоен от Бога с дара на чудотворството още приживе.Той се преселил при Господа, на когото служил през целия си живот на  27 май 1730 г. Когато през 20-те години на ХХ в. гърците били изгонени от Кападокия, те взели със себе си и тялото на светеца. То било положено в храм на остров Евия, в село преименувано специално в Нео Прокопион. По-късно бил построен и храм на името на светеца, където неговото тяло лежи и до днес и привлича стотици поклонници. Настаняване в поклонническия център до храма в Прокопи.
 • Нощувка.
2
12.04.2024, ПЕТЪК: Халкида – остров Егина
Участие в св. Литургия в храма на св. Йоан Руски. Отпътуване за гр. Халкида, който се намира на двата бряга на естествения канал Еврип (където се наблюдава, единствено по рода си в света, уникално свойство на водата да сменя посоката на течение на всеки шест часа).
 • Отпътуване за Пирея и от там за о. Егина. Поклонение в Манастир „Св. Троица“, където са чудотворните мощи на св. Нектарий Егински, наречен „Светецът на нашия век“ (1846 – 1920 г.). Роден близо до Константинопол в православно семейство, през 1876 г. той става монах с името Нектарий. Завършва богословско образование в Атина и получава духовно назначение в Кайро, където през 1889 г. се издига в сан митрополит. Скоро започват дни на изпитания за св. Нектарий. Наклеветен от завистливи хора, той е принуден да се завърне в Гърция (Атина), където получава скромно място на проповедник. Живял тежък живот, изпълнен с лишения св. Нектарий търпял всичко, заради името Божие. Господ го надарил с духовни дарове и скоро славата на скромния учител се разнесла из цялата страна. На остров Егина той основал женски манастир през 1908 година. Свети Нектарий вършел чудеса още приживе, помагал на нуждаещите се и излекувал безброй болни и страдащи. Умира на 8 ноември 1920 година. Канонизиран е на 20 април 1961 г. от Вселенската Патриаршия, с ден за честване 9 ноември. Гробът на светеца също се намира в манастира "Света Троица".
 • Нощувка в манастира.
3
13.04.2024, СЪБОТА: остров Егина - Атина - Неа Макри
  Участие в ранна св. Литургия в манастира.
 • Отпътуване от Егина с ферибот до Пирея.
 • Отпътуване за Атина. Пешеходна обиколка в Атина:
 • Църквата Въведение Богородично – Капникарея 11в.; Митрополитската катедрала – Благовещение Богородично; Църква св. Елефтерий (Панагия Горгоепикос) – 13 в.
 • Първата в света описана метеорологична станция на Андроник Киристу (Кулата на ветровете); Църквата св. Николай Рангава – 11 в.;
 • Скалата от която св. ап. Павел проповядва,  панорама към древната агора на града.
 • При достатъчно време – възможност за посещение на Акропола (посещението е индивидуално, цената на билета e 20 евро), както и някои от другите храмове в старата част на града.
 • Отпътуване за Неа Макри. Настаняване в хотела, нощувка.
4
14.04.2024, НЕДЕЛЯ: Неа Макри - Милеси - Ламия
  Участие в ранна св. Литургия в манастира на св. Ефрем Нови.
 • Поклонение в манастир „Благовещение на св. Богородица“ в Неа Макри, където е живял и пострадал мъченически св. Ефрем Нови Чудотворец през XV в. Поклонение на светите мощи на светеца.
 • Свободно време за обяд.
 • Отпътуване за манастира „Преображение Господне“ в Милеси, поклонение в манастира и килията на св. Порфирий Кавсокаливит.
 • Отпътуване за Ламия, настаняване в хотел. Свободно време, нощувка.
5
15.04.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Ламия - София
 • Закуска.
 • Посещение на Агатонския манастир и поклонение на чудотворната икона на Пресвета Богородица и нетленните мощи на св. Висарион Агатонски.
 • Посещение на скалния храм св. Параскева Римлянка в долината на р. Темпи. Поклонение на мощите на светицата и аязмото.
 • Пристигане късно вечерта в София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО : Жените, които ще участват в пътуването, трябва да бъдат облечени с дълги поли при посещенията на манастирите.

 

Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0878 958 468;
 • ел. поща: poklonnik@abv.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065