Top
 

СИЦИЛИЯ – между Константинопол и Рим

1295 лв. 1250 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!


Ден 1: 25.01.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София– Катания

 • Групата се събира на Терминал 2 в 4:00 часа. Заминаване с полет на Ryanair (6.10 ч.) София – Катания. Пристигане на летището в 7:00 часа. Катания е пристанищен град, разположен на източното крайбрежие на Сицилия, в подножието на вулкана Етна. Градът е основан през 729 г. пр.Хр. от гръцки колонисти, пристигнали тук от град Халкида, остров Евия. Посещение на Католическа катедрала на Катания „Св. Агатия“. Тук се пазят мощите на св. мчца Агатия (251 г.), пострадала при царуването на император Деций. Тя е голямата покровителка и защитница на града. Църквата на света Агатия „в тъмницата“ е построена на мястото на затварянето на светата мъченица в затвора, където свети апостол Петър й се явил и излекувал раните й. В същата църква се съхранява и парче лава с отпечатъци от краката на светицата. Поклонниците ще посетят и нейната гробница. На входа на храма се намира гробът на Винченцо Белини, един от най-значимите италиански оперни композитори, заедно с Джоакино Росини и Гаетано Доницети. Посещение на главните забележителности в центъра на града. Трансфер до хотела. Настаняване, свободно време. Нощувка.

Ден 2: 26.01.2024, ПЕТЪК: Катания – Палермо

Закуска.

Отпътуване за Палермо.

Пристигане в Палермо около обяд. Посещение на Катедралата „Монреал“ с едни от най-красивите мозайки от началото на 12. век.

Настаняване в хотела в Палермо. Свободно време. Нощувка.

Ден 3: 27.01.2024, СЪБОТА:ПАЛЕРМО

  • Закуска. Посещение на Капела Палатина – Построена е през 1129 г. по заповед на крал Роджър II, от Сицилия. Създадена е като енориийска църква от архиепископ Пиетро,  осветена на 28 април 1140 г. Става частен параклис на кралското семейство по времето на архиепископ Руджеро Феска в присъствието на множество прелати на Кралството. Окончателно завършена е през 1143 г. Тържественото откриване е отпразнувано на 29 юни и има възхваляваща проповед от архиепископа на Таормина Филагато да Черами. Има надпис на три езика (латински, гръцко-византийски и арабски) от външната страна на параклиса, отбелязващ изграждането на часовник през 1142 г. В храма са поредните прекрасни мозайки от 12. век, които поразяват със своето изпълнение. Паметник на Юнеско. Посещение на Катедралата „Марторана“, където се пазят също едни от най-красивите мозайки в света, от началото на 12. век.
  • Посещение на Католическа църква „Сан Каталдо“  – прекрасен трикуполен каменен храм, от началото на 12. в., без стенописи и мозайки. Храмът „Сан Каталдо“ е малък архитектурен шедьовър, дело на ислямски работници, които са го построили според западно-романски критерии, но пречупвайки ги през византийско – ориенталската традиция по нов и оригинален начин.
 •  Посещение на храма „Св. Екатерина Александрийска“. Църквата е била част от прилежащия до нея манастирски комплекс, построена е по заповед на игуменката – сестра Мария дел Карето, през 1566 г., и е завършена през 1596 г. до съществуващата сграда на манастира. Сградата е претърпяла значителни щети от англо-американските бомбардировки през 1943 г. Днес има изключително богата украса от камък, мрамор, гранит и злато. Манастирът е закрит през 2014 г. и днес църквата и манастирът са предадени към градската управа.
 • Свободно време в Палермо. Нощувка.

Ден 4: 28.01.2024, НЕДЕЛЯ: Сиракуза

Закуска.

Отпътуване за Сиракуза. По пътя посещение на Катедралата в Чефалу, още един бисер на нормано-византийската еклектика от 12. век.

Пристигане в Сиракуза, късния следобед.

Градът е основан преди 27 века от гръцки колонисти от Коринт. Сиракуза се състои от две части – самата Сиракуза и остров Ортигия. На острова се намират руините на най-стария дорийски храм в Сицилия, посветен на Аполон. Средновековният център на Ортиджа се пресича от тесни улички, които се събират към площада на купола. Преди Сиракуза е бил главният град на Сицилия и един от най-важните градове в целия древен свят. Цицерон, действащ консул, смята Сиракуза за най-красивия град на Римската империя. Световноизвестната забележителност на Сиракуза и най-важен паметник на древногръцката архитектура е огромен гръцки амфитеатър, изсечен в скалата, построен през 5. век пр.Хр. Древните драматурзи, като се започне от Есхил, бащата на трагедията, се стремят да представят своите произведения тук. От 1914 г., по инициатива на Националния институт за антична драма, гръцкият театър в Сиракуза отново се използва като театрално място на открито. Сиракуза е родното място на великия Архимед. Платон е живял тук дълги години, той е възпят от Вергилий, Теокрит и Пиндар.

Посещение на Катедралата на Сиракуза „Рождение на Пресвета Богородица“. Катедралата е построена през 7. век с внушителна фасада в бароков стил и скулптури. Тук се съхранява частица от мощите на света Лучия.

Посещение на Църквата и катакомбите на св. Йоан Богослов (вход 2-3 евро, с местен гид – 6 евро), където е погребан свещеномъченик Маркиан, епископ на Сиракуза, ученик на св. апостол Петър. Катакомбите на Сан Джовани са най-новите известни сиракузки катакомби. Подземното гробище е било използвано от християнската общност на Сиракуза през 4-6. век, след края на гоненията. Поради това катакомбите на Сан Джовани имат ясен план и са с най-богата украса. Няма информация за първоначалното погребение на някой светец тук или за посвещението на катакомбите на този светец. Криптата, в която е погребан първият епископ на Сиракуза Маркиан, не е била част от катакомбите и едва сега е обединена с него в един музей. Съвременното име на катакомбите се свързва с нормандската църква в чест на св. Йоан Богослов, построена над криптата на Свети Маркиан (Сан Марчиано). Църквата първоначално е построена в романски стил, след това е преустроена с готически елементи и накрая е разрушена от земетресението от 1693 г.

Свободно време в старата част на града. Нощувка.

Ден 5: 29.01.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Сиракуза – Ното – летище Катания – София

Закуска.

Придвижване до град Ното, който се счита за център на сицилианския барок. През 1693 г. градът е силно повреден от земетресение, но почти веднага е възстановен в нов вид. Това е един от най-красивите градове в Сицилия. През 2002 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Посещение на Катедралата „Св. Николай“ в града, барокова катедрала от 18. век.

Свободно време за разходка из града.

Придвижване до летището. Полет към София в 21:45 ч. Пристигане на летище София, Терминал 2, в 00:30 ч.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 25.01.2023 – 29.01.2024 г.

Дни / нощувки: 5 дни / 4 нощувкиДестинация: Италия

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване:

Групата се събира на Терминал 2 в 4:00 часа.

Заминаване с полет на Ryanair (6.10 ч.) София – Катания.

Час на връщане: Полет за София в 21:45 ч. пристигане на летище София, Терминал 2 в 00.30 ч.Цена за ранни записвания: 1250 лв. за ранни записвания до 20.12.2023 г.

ЦЕНА: 1295 лв.

 Цената включва:

 • 4 нощувки със 4 закуски в хотел; Самолетeн билет с включен един ръчен багаж;
 • Автобусен превоз;
 • Медицинска застраховка;


Цената не включва:

 • Входни такси ;
 • Лични разходи;

Водач и лектор:  доц. Венцислав Каравълчев

Духовник:

 ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони:  0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/5 дни, Италия
 • Included
  СИЦИЛИЯ – между Константинопол и Рим
1
25.01.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София – Катания
 • Заминаване с полет на Ryanair (6.10 ч.) София – Катания.Пристигане на летището в 7:00 часа.Посещение на Католическа катедрала на Катания Св. Агатия.Посещение на главните забележителности в центъра на града.Трансфер до хотела. Настаняване, свободно време. Нощувка.
2
26.01.2024, ПЕТЪК: Катания - Палермо
 • Закуска.
 • Отпътуване за Палермо.Пристигане в Палермо около обяд. Посещение на Катедралата Монреал с едни от най-красивите мозайки от началото на 12 в.
 • Настаняване в хотела в Палермо. Свободно време. Нощувка
3
27.01.2024, СЪБОТА: ПАЛЕРМО
 • Закуска.
 • Посещение на Капела Палатин.
 • Посещение на Католическа църква Сан Каталдо
 • Посещение на Църквата и катакомбите на св. Йоан Богослов
4
28.01.2024, НЕДЕЛЯ: Сиракуза
Закуска. Отпътуване за Сиракуза. По пътя Посещение на Катедралата в Чефалу, още един бисер на нормано-византийската еклектика от 12 в. Пристигане в Сиракуза в късния следобед. Посещение на Катедралата на Сиракуза - Рождение на Пресвета Богородица.
5
29.01.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Сиракуза - Ното - летище Катания - София
Закуска. Придвижване до град Ното. Посещение на Катедралата св. Николай. Свободно време за разходка из града. Придвижване до летището. Полет за София в 21:45 ч. пристигане на летище София, Терминал 2 в 00.30 ч.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО :Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0878 958 468;
 • ел. поща: poklonnik@abv.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065