Top
 

СИЦИЛИЯ – между Константинопол и Рим

1350 лв. 1290 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!


Ден 1: 05.12.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София– Катания

 • Групата се събира на Терминал 2 в 4:00 часа. Заминаване с полет на Ryanair (6.10 ч.) София – Катания. Пристигане на летището в 7:00 часа.
 • Отпътуване за Сиракуза – 70 км.
  Градът е основан преди 27 века от гръцки колонисти от Коринт. Сиракуза се състои от две части, самата Сиракуза и остров Ортигия. На острова се намират руините на най-стария дорийски храм в Сицилия, посветен на Аполон. Средновековният център на Ортиджа се пресича от тесни улички, които се събират към площада на купола. Преди Сиракуза е бил главният град на Сицилия и един от най-важните градове в целия древен свят. Цицерон, действащ консул, смята Сиракуза за най-красивия град на Римската империя. Световноизвестната забележителност на Сиракуза и най-важният паметник на древногръцката архитектура е огромен гръцки амфитеатър, изсечен в скалата, построен през 5 век пр.н.е. Древните драматурзи, като се започне от Есхил, бащата на трагедията, се стремят да представят своите произведения тук. От 1914 г., по инициатива на Националния институт за антична драма, гръцкият театър в Сиракуза отново се използва като театрално място на открито. Сиракуза е родното място на великия Архимед, Платон е живял тук дълги години, той е възпят от Вергилий, Теокрит и Пиндар.
 • Посещение на Катедралата на Сиракуза – Рождение на Пресвета Богородица. Катедралата е построена през 7-ми век с внушителна фасада в бароков стил и скулптури. Тук се съхранява частица от мощите на Света Лучия.
 • Посещение на Църквата и катакомбите на св. Йоан Богослов (с местен гид – 6 евро), където е погребан свещеномъченик Маркиан, епископ на Сиракуза, ученик на св. апостол Петър. Катакомбите на Сан Джовани са най-новите известни сиракузки катакомби. Подземното гробище е било използвано от християнската общност на Сиракуза през 4-6 век, след края на гоненията. Поради това катакомбите на Сан Джовани имат ясен план и са с най-богата украса. Няма информация за първоначалното погребение на някой светец тук или за посвещението на катакомбите на този светец. Криптата, в която е погребан първият епископ на Сиракуза Маркиан, не е била част от катакомбите и едва сега е обединена с него в един музей. Съвременното име на катакомбите се свързва с нормандската църква в чест на Йоан Богослов, построена над криптата на Свети Маркиан (Сан Марчиано). Църквата първоначално е построена в романски стил, след това е преустроена с готически елементи и накрая е разрушена от земетресението от 1693 г.Свободно време в старата част на града.
 • Придвижване до град Ното (40 км.), който се счита за център на сицилианския барок. През 1693 г. градът е силно повреден от земетресение, но почти веднага е възстановен в нов вид. Това е един от най-красивите градове в Сицилия. През 2002 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Посещение на Катедралата св. Николай в града, барокова катедрала от 18 в.
 • Придвижване до Катания – 100 км. Настаняване в хотел.Свободно време. Нощувка.

Ден 2: 06.12.2024, ПЕТЪК: Катания – Чефалу – Палермо

Закуска.

 • Рано сутринта отпътуване за Палермо (250 км). По пътя Посещение на Катедралата в Чефалу, още един бисер на нормано-византийската еклектика от 12 в.
 • Пристигане в Палермо около обяд. Посещение на Катедралата Монреал с едни от най-красивите мозайки от началото на 12 в.
 • Настаняване в хотела в Палермо.Свободно време. Нощувка.

Ден 3: 07.12.2024, СЪБОТА:ПАЛЕРМО

Закуска.

 • Посещение на Капела Палатина – Построена е през 1129 г. по заповед на крал Роджър II, от Сицилия. Създадена е като енориийска църква от архиепископ Пиетро,  осветена на 28 април 1140 г. Става частен параклис на кралското семейство по времето на архиепископ Руджеро Феска в присъствието на множество прелати на Кралството. Окончателно завършена е през 1143 г. Тържественото откриване е отпразнувано на 29 юни и има възхваляваща проповед от архиепископа на Таормина Филагато да Черами. Има надпис на три езика (латински, гръцко-византийски и арабски) от външната страна на параклиса, отбелязващ изграждането на часовник през 1142 г. В храма са поредните прекрасни мозайки от 12. век, които поразяват със своето изпълнение. Паметник на Юнеско.
 • Посещение на Катедралата „Марторана“, където се пазят също едни от най-красивите мозайки в света, от началото на 12. век.
 • Посещение на Католическа църква „Сан Каталдо“  – прекрасен трикуполен каменен храм, от началото на 12. в., без стенописи и мозайки. Храмът „Сан Каталдо“ е малък архитектурен шедьовър, дело на ислямски работници, които са го построили според западно-романски критерии, но пречупвайки ги през византийско – ориенталската традиция по нов и оригинален начин.
 •  Посещение на храма „Св. Екатерина Александрийска“. Църквата е била част от прилежащия до нея манастирски комплекс, построена е по заповед на игуменката – сестра Мария дел Карето, през 1566 г., и е завършена през 1596 г. до съществуващата сграда на манастира. Сградата е претърпяла значителни щети от англо-американските бомбардировки през 1943 г. Днес има изключително богата украса от камък, мрамор, гранит и злато. Манастирът е закрит през 2014 г. и днес църквата и манастирът са предадени към градската управа.
 • Свободно време в Палермо. Нощувка.

Ден 4: 08.12.2024, НЕДЕЛЯ: Палермо  – Катания

Закуска.

 • Рано сутринта отпътуване за Катания. Пристигане около обяд.

Настаняване в хотела.

 • Катания е пристанищен град, разположен на източното крайбрежие на Сицилия в подножието на вулкана Етна. Градът е основан през 729 г. пр. Хр. от гръцки колонисти, пристигнали тук от град Халкида на остров Евия.
 • Посещение на Католическа катедрала на Катания Св. Агатия. Тук се пазят мощите на св. мчца. Агатия (251 г.), пострадала при царуването на император Деций. Тя е голямата покровителка и защитница на града. Църквата на Света Агатия „в тъмницата“, е построена на мястото на затварянето на светата мъченица в затвора, където свети апостол Петър й се явил и излекувал раните й. В същата църква се съхранява и парче лава с отпечатъци от краката на светицата. Поклонниците ще посетят и гробницата на светицата. На входа на храма се намира гроба на Винченцо Белини, един от най-значимите италиански оперни композитори заедно с Джоакино Росини и Гаетано Доницети.
 • Свободно време за разходка из града.

Нощувка.

Ден 5: 09.12.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Катания – София

Закуска в пакети.

Придвижване до летището рано сутринта. Полет за София в 7:30 ч. пристигане на летище София, Терминал 2 в 10:15 ч.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 05.12.2024 – 09.12.2024 г.

Дни / нощувки: 5 дни / 4 нощувкиДестинация: Италия

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване:

Групата се събира на Терминал 2 в 4:00 часа.

Заминаване с полет на Ryanair (6.10 ч.) София – Катания.

Час на връщане: Полет за София в 7:30 ч. пристигане на летище София, Терминал 2 в 10:15 ч.Цена за ранни записвания: 1290 лв. за ранни записвания до 15.09.2024 г.

ЦЕНА: 1350 лв.Цената включва:

 

 • 4 нощувки с 4 закуски в хотел 3 *, с включена градска такса в хотела;
 • Самолетeн билет, с включен един ръчен багаждо 10 кг. (разрешено е да бъде раница или чанта с размери 40 см x 20 см x 25 см);
 • Автобусен превоз, с включени трансфери до хотела и летището;
 • Транспорт с луксозен автобус до всички обекти по програмата: Сиракуза, Ното, Чефалу, Палермо и Катания с включени горивни и пътни такси;
 • Медицинска застраховка 5000 евро;
 • Водач и беседи на български език по целия маршрут;

 Цената не включва:

 • Входни такси около 40 евро;
 • лични разходи;
 • Салонен Приорити багаж до 10 кг. (куфарче с размери 55 см х 40 см х 23 см) – 20 евро в посока;
 • Чекиран багаж, 10 или 20 кг. – цената се уточнява при записване;
 • Места в самолета по желание (разпределят се на случаен принцип) – цената се уточнява при записване.

 


Водач и лектор:  доц.  д-р Венцислав Каравълчев

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони:  0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/5 дни, Италия
 • Included
  СИЦИЛИЯ – между Константинопол и Рим
1
05.12.2024, ЧЕТВЪРТЪК: София – Катания
 • Заминаване с полет на Ryanair (6.10 ч.) София – Катания. Пристигане на летището в 7:00 часа.
Отпътуване за Сиракуза - 70 км. Градът е основан преди 27 века от гръцки колонисти от Коринт. Сиракуза се състои от две части, самата Сиракуза и остров Ортигия. На острова се намират руините на най-стария дорийски храм в Сицилия, посветен на Аполон. Средновековният център на Ортиджа се пресича от тесни улички, които се събират към площада на купола. Преди Сиракуза е бил главният град на Сицилия и един от най-важните градове в целия древен свят. Цицерон, действащ консул, смята Сиракуза за най-красивия град на Римската империя. Световноизвестната забележителност на Сиракуза и най-важният паметник на древногръцката архитектура е огромен гръцки амфитеатър, изсечен в скалата, построен през 5 век пр.н.е. Древните драматурзи, като се започне от Есхил, бащата на трагедията, се стремят да представят своите произведения тук. От 1914 г., по инициатива на Националния институт за антична драма, гръцкият театър в Сиракуза отново се използва като театрално място на открито. Сиракуза е родното място на великия Архимед, Платон е живял тук дълги години, той е възпят от Вергилий, Теокрит и Пиндар.
 • Посещение на Катедралата на Сиракуза - Рождение на Пресвета Богородица. Катедралата е построена през 7-ми век с внушителна фасада в бароков стил и скулптури. Тук се съхранява частица от мощите на Света Лучия.
 • Посещение на Църквата и катакомбите на св. Йоан Богослов (с местен гид – 6 евро), където е погребан свещеномъченик Маркиан, епископ на Сиракуза, ученик на св. апостол Петър. Катакомбите на Сан Джовани са най-новите известни сиракузки катакомби. Подземното гробище е било използвано от християнската общност на Сиракуза през 4-6 век, след края на гоненията. Поради това катакомбите на Сан Джовани имат ясен план и са с най-богата украса. Няма информация за първоначалното погребение на някой светец тук или за посвещението на катакомбите на този светец. Криптата, в която е погребан първият епископ на Сиракуза Маркиан, не е била част от катакомбите и едва сега е обединена с него в един музей. Съвременното име на катакомбите се свързва с нормандската църква в чест на Йоан Богослов, построена над криптата на Свети Маркиан (Сан Марчиано). Църквата първоначално е построена в романски стил, след това е преустроена с готически елементи и накрая е разрушена от земетресението от 1693 г.
 • Свободно време в старата част на града.
 • Придвижване до град Ното (40 км.), който се счита за център на сицилианския барок. През 1693 г. градът е силно повреден от земетресение, но почти веднага е възстановен в нов вид. Това е един от най-красивите градове в Сицилия. През 2002 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Посещение на Катедралата св. Николай в града, барокова катедрала от 18 в.
 • Придвижване до Катания -100 км.Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.
2
06.12.2024, ПЕТЪК: Катания - Чефалу - Палермо
Закуска.
 • Рано сутринта отпътуване за Палермо (250 км).
 • По пътя Посещение на Катедралата в Чефалу, още един бисер на нормано-византийската еклектика от 12 в.
 • Пристигане в Палермо около обяд. Посещение на Катедралата Монреал с едни от най-красивите мозайки от началото на 12 в.
Настаняване в хотела в Палермо. Свободно време. Нощувка.    
3
07.12.2024, СЪБОТА: ПАЛЕРМО
 • Закуска.
 • Посещение на Капела Палатин.
 • Посещение на Католическа църква Сан Каталдо
 • Посещение на храма св. Екатерина Александрийска
 • Свободно време в Палермо. Нощувка.
4
08.12.2024, НЕДЕЛЯ: Палермо - Катания
Закуска. Рано сутринта отпътуване за Катания. Пристигане около обяд. Настаняване в хотела. Посещение на Католическа катедрала на Катания Св. Агатия. Свободно време за разходка из града. Нощувка.
5
09.12.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Катания - София
Закуска в пакети. Придвижване до летището рано сутринта. Полет за София в 7:30 ч. пристигане на летище София, Терминал 2 в 10:15 ч.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО :Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0878 958 468;
 • ел. поща: poklonnik@abv.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД  има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора"  в ЗК ЛЕВ ИНС АД  по силата на З астрахователна полица №  13062110000686 /  25.05.2022 г., валидна от 03.06.2022 до 02.06.2023 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065