|
|
Top
 

Бачковски манастир и Асеновград

115 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 03.04.2021, Събота: София – Асеновград – Бачковски манастир

7.00 часа – Отпътуване за Асеновград от храм „Св. Александър Невски“. Поклонение в храм „Св. Богородица“ (Златна ябълка) в кв. Горни Воден. Храмът датира от началото на XVII в., като е претърпял и две обновления през 1833 г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. В нартиката на храма, от дясната страна на вътрешната врата има мраморна плоча, която гласи следното: „Някога император Юстиниян издигна блестящ храм на Премъдростта“. Посещение на Горноводенски манастир „Св. св. Кирик и Юлита“. Разположен е на 3 км. югозападно от Асеновград. Той е основан по време на втората Българска държава, най-вероятно през XIV в., на мястото на сегашното аязмо. Посещение на Араповския манастир „Св. Неделя“. Намира се в землището на с. Златовръх, на осем километра източно от Асеновград. Той е един от големите български манастири, който е играл изключително важна роля за духовното и политическо възраждане на българите през ХІХ век. Построен е през 1856 година с волни дарения на местното население. Граден е от юговски майстори и бачковски каменоделци. През 1878 год. е опожарен от отстъпващите турски военни части. Днес възстановено и запазено е само западното крило. Централно в двора е разположена църквата „Св. Неделя“, която е изцяло изографисана. Следва посещаване на храм „Св. Богородица Благовещение“ (Рибната).  Отпътуване за Бачковския манастир. Той е вторият по големина манастир в България след Рилския манастир.Основан е през 1083г. от севаст Григорий Бакуриани, грузинец по произход. Разположен е край село Бачково, на 10 км. южно от гр. Асеновград, на територията на Пловдивска епархия.
Участие във вечерна служба и нощувка.

Ден 2: 04.04.2021, Неделя: Бачковски манастир – Асеновград – София

Участие в Св. Литургия в Бачковския манастир. Обиколка час и половина с екскурзовод в манастира. Разглеждане на манастирския храм с чудотворната икона на Пресвета Богородица. Посещение на музея, магерницата и костницата. Посещение на храм Св. Богородица Успение (Дълбоката) – Стара църква, намираща се на самия бачковски път в Асеновград  и е невъзможно да остане незабелязана.  Храмовата летопис на Асеновград приема, че това е най-старият енорийски храм в града. Известна е като средищна, / наричана отдавна Месохоро или Дълбоката/ заради вкопаването й под нивото на земята/. Предполага се, че е възобновявана през 1765 година върху основите на православен храм. Забележително е иконното богатство на храма. Тук няма как да убягнат от погледа ви зографисванията на основателя на самоковската зографска школа Христо Димитров, както и на други майстори на зографията, дошли чак от южните части на Балканите. Но накъдето и да се загледате, е невъзможно очите ви да пропуснат изкусителния ажурен иконостас от дърворезба. Този безценен паметник на приложното изкуство се знае, че е сътворен през 1821 година изпод четките на изкусните  марангози Коста Коци и Коста Пасико от Мецово. Дърворезбата вплита и флорални мотиви, митични създания и сцени от Новия и Стария завет.
Отпътуване за София. Пристигане около 18 часа.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 03-04.04.2021

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкаДестинация: Бачковски манастир и Асеновград

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 7:00 ч. на 03.04.2021 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 04.04.2021 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 115 лв.

Максимален брой записани поклонници: 22Цената включва:

 • Превоз с голям автобус;
 • Медицинска застраховка с покритие 1000 лв;
 • Водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • Нощувка в манастира в двойни стаи със собствен санитарен възел.
 • Обиколка час и половина с екскурзовод в манастира. Разглеждане на манастирския храм с чудотворната икона на Пресвета Богородица. Посещение на музея, магерницата и костницата.


Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • Храна.


Водач и лектор: гл. ас. д-р Иван Йовчев

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/2 дни , България
 • Included
  Бачковски манастир и Асеновград
1
03.04.2021 – София – Асеновград – Бачковски манастир
 • 7.00 часа - Отпътуване за Асеновград от храм „Св. Александър Невски“.
 • Поклонение в храм „Св. Богородица“ (Златна ябълка) в кв. Горни Воден. Храмът датира от началото на XVII в., като е претърпял и две обновления през 1833 г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. В нартиката на храма, от дясната страна на вътрешната врата има мраморна плоча, която гласи следното: „Някога император Юстиниян издигна блестящ храм на Премъдростта“.
 • Посещение на Горноводенски манастир „Св. св. Кирик и Юлита“. Разположен е на 3 км. югозападно от Асеновград. Той е основан по време на втората Българска държава, най-вероятно през XIV в., на мястото на сегашното аязмо.
 • Посещение на Араповския манастир „Св. Неделя“. Намира се в землището на с. Златовръх, на осем километра източно от Асеновград. Той е един от големите български манастири, който е играл изключително важна роля за духовното и политическо възраждане на българите през ХІХ век. Построен е през 1856 година с волни дарения на местното население. Граден е от юговски майстори и бачковски каменоделци. През 1878 год. е опожарен от отстъпващите турски военни части. Днес възстановено и запазено е само западното крило. Централно в двора е разположена църквата „Св. Неделя“, която е изцяло изографисана.
 • Следва посещаване на храм „Св. Богородица Благовещение“ (Рибната).
 • Отпътуване за Бачковския манастир. Той е вторият по големина манастир в България след Рилския манастир.Основан е през 1083г. от севаст Григорий Бакуриани, грузинец по произход. Разположен е край село Бачково, на 10 км. южно от гр. Асеновград, на територията на Пловдивска епархия.
 • Нощувка.
2
04.04.2021 – Бачковски манастир – Асеновград – София
 • Участие в Св. Литургия в Бачковския манастир.
 • Обиколка час и половина с екскурзовод в манастира. Разглеждане на манастирския храм с чудотворната икона на Пресвета Богородица. Посещение на музея, магерницата и костницата.
 • Посещение на храм Св. Богородица Успение (Дълбоката) - най-старият храм в Асеновград с единствената храмова външно изписана камбанария и иконостас от началото на XIX в. - паметник на културата.
 • Отпътуване за София. Пристигане около 18 часа.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 История на града

   


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Задграничен паспорт или лична карта, валидни 6 месеца след датата на пътуването;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg/pages/91/index.html;
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване: без неустойка;
 • от 29 дни до 20 дни-депозитът;
 • от 19 до 10 дни: 50 % от целия договор;
 • от 9 до 3 дни: 80 % от целия договор;
 • от 3 до 0 дни: 100 % от целия договор.


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 5 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 В (в двора на храм "Св. Петка", житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГ ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065