|
|
Top
 

Събора на св. Баташки мъченици, Баткунски манастир и гр. Перущица

120 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 15.05.2021 – София – с. Голямо Белово – с. Паталеница – гр. Пазарджик – гр. Стамболийски

7.00 часа – Отпътуване от храм „Св. Александър Невски“. Пристигане в храма „Св. Георги“ в с. Голямо Белово. Тя е най-старата църква в Пазарджишка област – на 200 години. Строена е през периода 1806 – 1813 г. Изографисана е през 1844 г. от самоковеца Петраки Костович. Изключително произведение на възрожденската дърворезба е иконостасът – изработен от майстори от Банско, представители на Разложката дърворезбарска школа. С. Паталеница – старинен храм „Св. Димитър“ и Баткунски манастир „Св. св. Петър и Павел“. Манастирът е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Разположен е в северните склонове на рида Каркадия от Баташката планина, в полите на Западните Родопи. Отстои на 12 км югозападно от гр. Пазарджик, недалече от с. Паталеница и на 3 км от с. Баткун. Поради тази причина манастирът е известен още като Баткунски. В църквата „Св. Димитър” в с. Паталеница била намерена мраморна плочка с гръцки надпис, според който се предполагало, че манастирът е възникнал през Средните векове и по – точно през ХІ-ХІІ в. Има едно становище, че светата обител е била построена върху основите на стар езически храм. При разкопки в района пък били намерени стари римски монети. В близост до манастира се намират и останките на древния град Баткунион. Отпътуване за Пазарджик. Поклонение в катедралния храм „Успение Богородично“. Отпътуване за гр. Стамболийски. Настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 2: 16.05.2021 гр. Стамболийски – гр. Перущица – гр. Батак – гр. София

Участие в Св. Литургия в храма „Св. Дух“ в гр. Стамболийски. Свободно време за закуска.

Отпътуване за гр. Перущица и  поклонение в храма „Св. Архангел Михаил“ е строена от 1847 до 1849 година, изцяло с дарения на перущенци. Осветена е на 8 ноември – Архангеловден. Тя е  масивна каменна трикорабна църква, а настилката е от неправилни каменни плочи. В храма е имало икони, изписани от известния зограф и живописец Станислав Доспевски. Посещение в Червената църква – раннохристиянка базилика. Отпътуване за гр. Батак. Поклонение в храмовете „Успение Богородично“ и в „Св. Неделя“. Участие във вечерната служба за празника на св. Баташки мъченици. Отпътуване за София. Пристигане около 21 часа.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 15.05-16.05.2021

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкаДестинация: Събора на св. Баташки мъченици, Баткунски манастир и гр. Перущица

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:00 ч. на 15.05.2021 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 16.05.2021 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 120 лв. 

Максимален брой поклонници: 20Цената включва:

 • Превоз с микробус;
 • нощувка, закуска и вечеря;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.


Цената не включва:

 • Лични разходи.


Водач и лектор:

Духовник: ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/2 дни , България
 • Included
  Събора на св. Баташки мъченици, Баткунски манастир и гр. Перущица
1
15.05.2021 – София – с. Голямо Белово – с. Паталеница – гр. Пазарджик – гр. Стамболийски
 • 7.00 часа - Отпътуване от храм „Св. Александър Невски“.
 • Пристигане в храма „Св. Георги“ в с. Голямо Белово. Тя е най-старата църква в Пазарджишка област – на 200 години. Строена е през периода 1806 – 1813 г. Изографисана е през 1844 г. от самоковеца Петраки Костович. Изключително произведение на възрожденската дърворезба е иконостасът – изработен от майстори от Банско, представители на Разложката дърворезбарска школа.
 • С. Паталеница – старинен храм „Св. Димитър“ и Баткунски манастир „Св. св. Петър и Павел“. Манастирът е единственият родопски манастир в Пазарджишка област. Разположен е в северните склонове на рида Каркадия от Баташката планина, в полите на Западните Родопи. Отстои на 12 км югозападно от гр. Пазарджик, недалече от с. Паталеница и на 3 км от с. Баткун. Поради тази причина манастирът е известен още като Баткунски.
 • В църквата „Св. Димитър” в с. Паталеница била намерена мраморна плочка с гръцки надпис, според който се предполагало, че манастирът е възникнал през Средните векове и по – точно през ХІ-ХІІ в. Има едно становище, че светата обител е била построена върху основите на стар езически храм. При разкопки в района пък били намерени стари римски монети. В близост до манастира се намират и останките на древния град Баткунион.
 • Отпътуване за Пазарджик.
 • Поклонение в катедралния храм „Успение Богородично“.
 • Отпътуване за гр. Стамболийски.
 • Настаняване, вечеря и  нощувка.
2
16.05.2021 гр. Стамболийски – гр. Перущица – гр. Батак – гр. София
 • Участие в Св. Литургия в храма „Св. Дух“ в гр. Стамболийски.
 • Свободно време за закуска.
 • Отпътуване за гр. Перущица и  поклонение в храма „Св. Архангел Михаил“ е строена от 1847 до 1849 година, изцяло с дарения на перущенци. Осветена е на 8 ноември - Архангеловден. Тя е  масивна каменна трикорабна църква, а настилката е от неправилни каменни плочи. В храма е имало икони, изписани от известния зограф и живописец Станислав Доспевски.
 • Посещение в Червената църква – раннохристиянка базилика.
 • Отпътуване за гр. Батак.
 • Поклонение в храмовете „Успение Богородично“ и в „Св. Неделя“.
 • Участие във вечерната служба за празника на св. Баташки мъченици.
 • Отпътуване за София. Пристигане около 21 часа.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГ ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065