Top
 

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“

90 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 11.09.2021 Събота: София – Етъра – Соколски манастир – Трявна – Дряновски манастир

Отпътуване от София в 7:00 часа. Отпътуване за Етъра и Соколски манастир. Отпътуване за Трявна. Легендите разказват, че високо в Тревненския Балкан някога били летните дворци на Асеневци. Кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565 г. като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в „мястото Търавна”. Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези. Данъчните облекчения на тези т.нар. харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна. През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаята – казаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили началото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Поклонение в храм „Св. Архангел Михаил“. Посещение на Даскаловата къща – музей на дърворезбата. Разходка из града. Отпътуване за Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил”. Настаняване в хотела на манастира. Вечеря в ресторанта до манастира. Нощувка. Векове наред Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил” е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи. Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово. Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена. На сегашното си място манастир „Свети Архангел Михаил” съществува от края на ХVІІ век. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането. Кърджалиите (разбойници, действащи обикновено на групи в Османската империя) опожаряват манастира за трети път, но след това той отново е възстановен. През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.

Ден 2: 12.09.2021, неделя: света Литургия в Дряновския манастир – Разглеждане на Дряново – София.

Разглеждане на музейната експозиция на манастира. Обяд. Разходка в Дряново – Храм “Света Троица” е един от трите в град Дряново, най-стар от съществуващите днес. Построен е през 1845-1847 г. на мястото на по-стар, носещ същото име. Храм “Свети Никола” в Дряново е построен през 1851 г. от знаменития майстор Колю Фичето. Възрожденските къщи, мостът и стената на Колю Фичето.  Отпътуване за София.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 11-12.09.2021

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкаДестинация:  Дряновски манастир

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 07:00 ч. на 11.09.2021 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 12.09.2021 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 90 лв.Цената включва:

 • автобусен превоз;
 • 1 нощувка в  хотела на Дряновския манастир.
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;


Цената не включва:

 • лични разходи;
 • храна.


Водач и лектор:  Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща: office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/2 дни, Дряновски манастир.
 • Included
  Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“
1
11.09.2021 Събота: София – Етъра – Соколски манастир – Трявна – Дряновски манастир
 • Отпътуване от София в 7:00 часа.
 • Отпътуване за Етъра и Соколски манастир.
 • Отпътуване за Трявна. Легендите разказват, че високо в Тревненския Балкан някога били летните дворци на Асеневци. Кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565 г. като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в „мястото Търавна”. Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези. Данъчните облекчения на тези т.нар. харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна. През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаята – казаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили началото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори.
 • Поклонение в храм „Св. Архангел Михаил“.
 • Посещение на Даскаловата къща – музей на дърворезбата.
 • Разходка из града.
 • Отпътуване за Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил”.
 • Настаняване в манастира.
 • Вечеря в ресторанта до манастира.
 • Нощувка. Векове наред Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил” е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи. Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово. Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена. На сегашното си място манастир „Свети Архангел Михаил” съществува от края на ХVІІ век. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането. Кърджалиите (разбойници, действащи обикновено на групи в Османската империя) опожаряват манастира за трети път, но след това той отново е възстановен. През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.
2
12.09.2021, неделя:– Празнична света Литургия в Дряновския манастир – Разглеждане на Дряново - София.
 • 9:00 ч. - света Литургия в Дряновския манастир.
 • Разглеждане на музейната експозиция на манастира.
 • Обяд.
 • Разходка в Дряново - Храм “Света Троица”, "Храм “Свети Никола”.
 • Отпътуване за София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта.

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГ ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065