Top
 

Грузия

1300 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 01.09.2021, СРЯДА: София – Солун

Тръгване от храм „Св. Александър Невски“, гр. София в ….. ч.
Отпътуване с автобус за Солун.

Ден 2: 02.09.2021, ЧЕТВЪРТЪК: Кутаиси – м-р Моцамета – м-р Гелати – Ахалцихе

Полет от гр. Солун …. – ….. ч. Пристигане на летище Кутаиси.
Посещение на манастирски комплекс Моцамета (Манастир на мъчениците), където се пазят мощите на св. св. Грузински князе Давид и Константин, които в неравна борба с арабите през VIII в. не приели исляма и загинали мъченически.
Разглеждане на манастира Гелати от XII в., построен от цар Давид IV и посветен на Пресвета Богородица. В пределите на манастирския комплекс е била издигната Гелатската академия, където са били събрани трудовете на известни учени от онова време.
Трансфер до Ахалцихе.

Настаняване в хотел. Вечеря.

Ден 3: 03.09.2021, ПЕТЪК: Вардзия – М-р Сапара – м-р Зарзма –крепост Рабат

Закуска. Разглеждане на древния пещерен манастирски комплекс Вардзия, изграден през периода 1156 – 1205 година, при управлението на Георги III и неговата дъщеря царица Тамара. През XII – XIII в. (Златният век на страната) Грузия е най-мощната държава в Близкия изток и е носител на най-добрите културни постижения. Разцвет бележи и средновековната грузинска стенопис.
Отпътуване за манастир Сапара в околностите на гр. Ахалцихе, просъществувал от Χ до XVI в. Главният храм от ΧΙΙΙ в. е посветен на св. Сава, чието име е приел при монашеско пострижение основателят на манастира княз Саргис Джакели. Фреските на храма са запазени добре, въпреки турските нашествия.
Посещение на Преображенския манастир Зарзма (средновековен православен център), построен през VIII в. от монаха Серапион. (Зависи от темпото на групата). По желание: Посещение на средновековната крепост Рабат – една от най-известните в Грузия, която с внушителните си размери прилича на втори Йерусалим.

Връщане в хотел в Ахалцихе. Вечеря.

Ден 4: 04.09.2021, СЪБОТА: Мцхета – катедрала Светицховели – м-р Самтавро – м-р св. Шио Мгвимски– Тбилиси

Закуска. Заминаване за Мцхета – древната столица на Грузия (IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр.), богата на археологически и исторически паметници. Поклонение в катедралата Светицховели (“животворен стълб“) – духовна съкровищница в центъра на Мцхета. Най-голямата светиня на храма е Хитонът Господен, където израснал кедър. Тъй като новопостроеният храм многократно се разрушавал, строителите отсекли кедъра, за да направят от ствола му опора на купола. Св. Нина се молела за Божествена помощ. На разсъмване Ангел Господен се приближил до Стълба и го издигнал във въздуха. Така било посочено мястото на Светия Хитон. Нарекли го Светицховели (т.е. животворящ стълб). Това събитие е изобразено на иконата „Прослава на Грузинската църква“, поставена днес във всички грузински храмове.

Поклонение в манастира Самтавро (на 300 м. от Светицховели). Сред многочислените светини на девическия манастир „Преображение Господне“ са мощите на преподобния св. Авив Некрески (от 13-те сирийски монаси покръстители на Грузия), частица от „животворящия стълб“, иконата на св. Нина с вградени мощи на св. Шио Мгвимски, списък на чудотворните копия на Иверската Богородица и др.

Посещение на манастира св. Шио Мгвимски (Симеон Мгвимски- VI в.), който се намира на 10 км. западно от Мцхета и представлява своеобразен архитектурен паметник (без аналог в Грузия) с интересната постройка на църквата и множество монашески килии, изкопани в пещерите на околните планини. Настаняване в хотел в Тбилиси. Вечеря.

Ден 5: 05.09.2021, НЕДЕЛЯ: Тбилиси – катедрала Самеба – църквата Метехи – базиликата Анчисхати – катедралата Сиони – храм Св. Александър Невски

Участие в св. литургия. Разглеждане на забележителноситте на Тбилиси. Новата катедрала –„Св. Троица“ (Самеба), най-голямата в Мала Азия. В нея са изградени 5 подземни и 4 назeмни църкви. Посещение на църквата Метехи (XIII в.) и старата катедрала Сиони (VI-XIII в.). В дясната част на иконостаса на храма, в специален кивот е поставен кръста на св. Нина, който и е подарен по чудесен начин от св. Богородица и изтъкан от лозови пръчки. Този кръст тя носи, когато проповядва в Иверските земи. Поклонение в руския храм св. Александър Невски (1864 г.), където се съхраняват различни светини – редки икони и частици от мощите на св. Мария Магдалина, св. Нина, св. Никола и др.

Вечеря. Нощувка в хотела в Тбилиси.

Ден 6: 06.09.2021, ПОНЕДЕЛНИК: М-р св. Давид Гареджи – м-р Бодбе – Кварели

Посещение на скалния манастир св. Давид Гареджи VI в. (гроб на светеца), поклонение в манастира Бодбе. Преди смъртта си, св. Нина се оттеглила в Бодбе, и не след дълго починала през 347 г., на 67-годишна възраст, след 35 години апостолско служение на Бога. По искане на крал Мириан над гроба на Св. Нина е построен храм в чест на Св. Георги – покровител на Грузия, а до него се появява манастир. Най-голямата светиня в обителта са мощите на св. равноапостолна Нина, където са се случили много чудеса и знамения.
Отпътуване за Кварели. Настаняване в хотел в града. Вечеря.

Ден 7: 07.09.2021, ВТОРНИК: м-р Греми – м-р Алаверди –м-р Джвари – Кутаиси

Пакетирана закуска. Света литургия.
Посещение на Греми – средновековен град-крепост с манастирски комплекс.
М-р Икалто (VI-XIII в.) и манастир Алаверди (VI в. – XII в.), където се намира най-високата катедрала в Грузия. Поклонение в м-р Джвари (Св. Кръст) – една от големите забележителности на Грузия, издигнат над дървен кръст, поставен от св. равноапостолна Нина в чест на приемането на християнството по тези земи през 326 г. Светият кръст се смята за чудотворен и се почита от всички кавказки християни.
Вечеря и Нощувка.

Ден 8: 08.09.2021, СРЯДА: Зугдиди – Катедрала Баграти – Кутаиси

Света литургия в гр. Зугдиди в храма в парка Дадиани „Св. Богородица Влахеринска“. Там се пазят част от пречестната риза на света Богородица, гъбата, с която е даден оцет на Господа на кръста и частица от мощите на св. Георги. Ризата се вади само на празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна – 2 юли, който грузинците по стар стил празнуват на 15 юли. Следобед – катедралата Багради в гр. Кутаиси „Успение на Пресвета Богородица“- шедьовър на средновековната грузински архитектура.
Свободно време. Вечеря. Нощувка в Кутаиси.

Отпътуване за летище Кутаиси в ….. ч. Полет за Солун в …… ч. Пристигане в …… ч.
Отпътуване за България. Пристигане на мястото на тръгване.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ


ПРОГРАМАТА ПОДЛЕЖИ НА КОРЕКЦИИ!Дати на пътуване: 01.09.2021 – 08.09.2021

Дни / нощувки: 8 дни / 7 нощувкиДестинация: Грузия

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: в …. ч. на 01.09.2021 г., от храм „Св. Ал. Невски“, гр. София

Час на връщане: Вечерта на 08.09.2021 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНИ ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ:

 Цената включва:

 • Самолетен билет Солун – Кутаиси – Солун  с редовен полет на авиокомпания Wizz Air  с включен ръчен багаж до 10 кг. и размери до 40х30х20 см.;
 • летищни такси ;
 • 2 нощувки с 2 закуски и 2 вечери в Ахалцихе, хотел 2*;
 • 2 нощувки с 1 закуска и 2 вечери в Тбилиси, хотел 3*;
 • 1 нощувки с 1 закуска и 1 вечеря в Кварели, хотел 3*;
 • 2 нощувки с 2 вечери в Кутаиси, хотел 3*;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • водач, придружаващ групата по време на целия престой;
 • медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.


Цената не включва:

 • Допълнителен багаж за самолета;
 • Входна такса за Вардзия и др. – до 5 евро;
 • Допълнителен транспорт до обектите по програмата, ако се наложи – 1 евро на курс;
 • Лични разходи;


Водач:

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:


За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща: office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/

9 дни, Грузия
 • Included
  Грузия
1
01.09.2021, СРЯДА: София – Солун
 • Тръгване от храм „Св. Александър Невски“, гр. София в .... ч.
 • Отпътуване за Солун.
2
02.09.2021, ЧЕТВЪРТЪК: Кутаиси – манастир Моцамета – манастир Гелати – Ахалцихе
 • Полет от гр. Солун .... – .... ч. Пристигане на летище Кутаиси.
 • Посещение на манастирски комплекс Моцамета (Манастир на мъчениците), където се пазят мощите на св. св. Грузински князе Давид и Константин, които в неравна борба с арабите през VIII в. не приели исляма и загинали мъченически.
 • Разглеждане на манастира Гелати от XII в., построен от цар Давид IV  и посветен на Пресвета Богородица. В пределите на манастирския комплекс е била издигната Гелатската академия, където са били събрани трудовете на известни учени от онова време.
 • Трансфер до Ахалцихе. Настаняване в хотел. Вечеря.
3
03.09.2021, ПЕТЪК: Манастир Сапара – манастир Вардзия – крепост Рабат
 • Закуска.
 • Отпътуване за манастир Сапара в околностите на гр.Ахалцихе, просъществувал от Χ до  XVI в. Главният храм от ΧΙΙΙ в. е посветен на св. Сава, чието име е приел при монашеско пострижение основателят на манастира княз Саргис Джакели. Фреските на храма  са запазени добре, въпреки турските нашествия.
 • Разглеждане на древния пещерен манастирски комплекс Вардзия, изграден през периода 1156 – 1205 година, при управлението на Георги III и неговата дъщеря царица Тамара. Вардзия представлява град, издълбан в скалите на средно 13 нива. Изсечени са улици, крепост, манастир, тронна зала, бани, библиотеки, аптека, жилища, трапезарии, съкровищница и др. Това са над 600 помещения, съединени с входове. През  XII - XIII в. (Златният век на страната) Грузия е най-мощната държава в Близкия изток и е носител на най-добрите културни постижения. Разцвет бележи и средновековната грузинска стенопис. Образците са ярки и оригинални - значително се различават от византийските паметници от онова време. Във Вардзия са запазени  стенописи на св. Тамара като ктитор с текст, написан на най-старата грузинска азбука.
 • Посещение на средновековната крепост Рабат - една от най-известните в Грузия, която с внушителните си размери прилича на втори Йерусалим. През 1628 г. е превърната от турските власти в  Ацалсихски пашалък. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“.
 • Връщане в хотел в Ахалцихе. Вечеря.
4
04.09.2021, СЪБОТА: Мцхета – катедрала Светицховели – манастир Самтавро – манастир св. Шио Мгвимски – манастир Джвари – Тбилиси
 • Закуска.
 • Заминаване за Мцхета – древната столица на Грузия (IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр.), богата на археологически и исторически паметници.
 • Поклонение в катедралата Светицховели (“животворен стълб“) - духовна съкровищница в центъра на Мцхета. Най-голямата светиня на храма е Хитонът Господен. Първата църква е построена през IV в. от св. цар Мириян, запазени са останки в пода на храма. Мястото за строежа на църквата се е намирало в царската градина, където според преданието е била погребана св. Сидония с Хитона Господен, а за 300 години на гроба й израснал огромен кедър. Тъй като новопостроеният храм многократно се разрушавал, строителите отсекли кедъра, за да направят от ствола му опора на купола. Св. Нина се молела за Божествена помощ. На разсъмване Ангел Господен се приближил до Стълба и го издигнал във въздуха. Така било посочено мястото на Светия Хитон. Нарекли го Светицховели (т.е. животворящ стълб). Това събитие е изобразено на иконата "Прослава на Грузинската църква“, поставена днес във всички грузински храмове. Започнало да изтича благовонно миро. Днес на мястото на кедъра е издигнат четириъгълен каменен стълб. Мироточенето е продължило 1200 години, до 1524 г., когато шах Тамасп със свитата си осквернил храма. На мястото на мироточенето е поставено кандило. Съвременният храм е построен през XI в. по заповед на Патриарх Мелкиседек и е най-големият запазен средновековен християнски паметник на културата. Централният престол е в чест на „Дванадесетте апостоли“, левият престол е на „Св. Илия“, а десният - на „Св. Никола“.
 • Поклонение в манастира Самтавро (на  300 м. от Светицховели). Сред многочислените светини на девическия манастир „Преображение Господне“ са мощите на преподобния св. Авив Некрески (от 13-те сирийски монаси покръстители на Грузия), частица от „животворящия стълб“, иконата на св. Нина с вградени мощи на св. Шио Мгвимски, списък на чудотворните копия на Иверската Богородица и др. В  храма се намират и гробовете на св. цар Мириян и неговата съпруга св. царица Нина – покръстители на грузинския народ. В манастирската камбанария е прекарал последните години от живота си св. Гавриил (Ургебадзе), причислен към лика на светиите от Грузинската православна църква на 20.12.2012 г.  Той е роден по времето на съветската власт, 1929 г. и се е представил на Господа на 02.11.1995 г. в Самтавро, където се намира и неговият гроб и свети мощи.
 • Посещение на манастира св. Шио Мгвимски (Симеон Мгвимски- VI в.), който се намира на 10 км. западно от Мцхета и представлява своеобразен архитектурен паметник (без аналог в Грузия) с интересната постройка на църквата и множество монашески килии, изкопани  в пещерите на околните планини.
 • Поклонение в манастира Джвари (Св. Кръст) - една от големите забележителности на Грузия, издигнат над дървен кръст, поставен от св. равноапостолна Нина в чест на  приемането на християнството по тези земи през 326 г. Светият кръст се смята за чудотворен и се почита от всички кавказки християни.
 • Настаняване в хотел в Тбилиси. Вечеря.
5
05.09.2021, НЕДЕЛЯ: Тбилиси – катедрала Самеба – църквата Метехи – базиликата Анчисхати – катедралата Сиони – крепост Ниракала – храм Св. Александър Невски
 • Разглеждане на забележителноситте на Тбилиси. 
 • Новата катедрала  –„Св. Троица“ (Самеба), най-голямата в Мала Азия. В нея са изградени 5 подземни и 4 назeмни църкви. Посещение на църквата Метехи (XIII в.) и старата катедрала Сиони (VI-XIII в.). В дясната част на иконостаса на храма, в специален кивот е поставен кръста на св. Нина, който и е подарен по чудесен начин от св. Богородица и изтъкан от лозови пръчки. Този кръст тя носи, когато проповядва в Иверските земи.
 • Крепостта Ниракала, е средновековно укрепление, разположено на един от хълмовете край Тбилиси. Зад крепостните стени могат да се видят както новата църква, така и сгради и кули от различни епохи, където е използвана интересна строителната техника.
 • Поклонение в руския  храм св. Александър Невски (1864 г.), където се съхраняват различни светини - редки икони и частици от мощите на св. Мария Магдалина, св. Нина, св. Никола и др. През 1913 г. там е построен параклис, посветен на Божията Майка в чест на 300-годишнината от династията Романови. От 1950 г. до 1982 г. настоятел на църквата е бил митрополит Зиновий (Мажуга), погребан на северната стена на храма и наскоро канонизирана от украинската църква за светия. В двора на катедралата е погребан и схиархимандрит Виталий Сидоренко (1928 г. -1992 г.), подвижник на XX в. Роден в Росия, в тежки времена на гонения за вярата, той прекарал дълги години в Грузия, която много обичал. Израснал в традициите на Глинската пустиня, последовател на великите старци, той преминал суровия път на  послушание и станал монах-отшелник. Като истински християнин, схиархмандрит Виталий сам изпълнил Евангелието с целия си живот и станал пастир на много Христови овце. Затова всеки  ден вярващи идват на гроба му и се молят с надежда. Патриархът на цяла Грузия Илия II не случайно нарича църквата „св. Александър Невски“- „клон на Глинската пустиня”, защото там са служили Глинските старци: митрополит Зиновий  (Мажуга), схиархимандрит Серафим (Романцов), Андроник (Лукаш) и Виталий (Сидоренко).
 • Вечеря. Нощувка в хотела в Тбилиси.
6
06.09.2021, ПОНЕДЕЛНИК: Манастир св. Давид Гареджи – манастир Бодбе – Кварели
 • Закуска.
 • Посещение на скалния манастир св. Давид Гареджи VI в. (гроб на светеца), поклонение в манастира Бодбе. Преди смъртта си, св. Нина се оттеглила в Бодбе, и не след дълго починала през 347 г., на 67-годишна възраст, след 35 години апостолско служение на Бога.По искане на крал Мириан над гроба на Св. Нина е построен храм в чест на Св. Георги - покровител на Грузия, а до него се появява манастир.Най-голямата светиня в обителта са мощите на св. равноапостолна Нина, където са се случили много чудеса и знамения.
 • Отпътуване за Кварели.
 • Настаняване в хотел в града. Вечеря.
7
07.09.2021, ВТОРНИК: Манастир Некреси – манастир Греми – манастир Икалто – манастир Алаверди – Кутаиси
 • Пакетирана закуска.
 • Света литургия в манастир Некреси, област Кахетия  - един от най-важните културни центрове в Грузия. Състои се от няколко сгради, построени през различни епохи. Най-стар е параклисът на малката базилика, издигнат през IV в., по време на царуването на крал Търдат, внук на крал Мириан.
 • Посещение на Греми - средновековен град-крепост с манастирски комплекс.
 • Манастир Икалто (VI-XIII в.) и манастир Алаверди (VI в. – XII в.), където се намира най-високата катедрала в Грузия.
8
08.09.2021, СРЯДА: Катедрала Баграти – Зугдиди – Кутаиси
 • Света литургия в катедралата Баграти (в гр. Кутаиси) „ Успение на Пресвета Богородица“ - шедьовър на средновековната грузински архитектура.
 • Вечеря. Нощувка в Кутаиси.
9
 • Отпътуване за летище Кутаиси в ..... ч. Полет за Солун в ..... ч. Пристигане в ...... ч.
 • Отпътуване за България.
 • Пристигане на мястото на тръгване.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

История на градаВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:


Условия за записване:
 • Начин на плащане: депозит – 500 лв., копие от валиден международен паспорт или лична карта, доплащане (700 лв.) – до 30 дни преди датата на отпътуване.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:  7 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания.
Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните такси:
 • До 60 работни дни от датата на заминаване – без такси
 • От 59 работни дни до 30 дни – такса с размера на депозита
 • От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването
 1. В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
 2. ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
 3. Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуването.
 4. Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.


Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГ ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065