|
|
Top
 

Русенски скални манастири и Букурещ

.

Споделете с приятелите си

 

 

Изтеглете програмата на пътуването

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА!

Ден 1: 26.06.2021, СЪБОТА: София, Русенски Лом – Русе

Отпътуване от София – 6.30. Посещение на средновековния град Червен и неговите 13 църкви, посещение на митрополитската църква. През 1235 г., на църковен събор в Лампсак (Мала Азия), в присъствието на всички патриарси и по предложение на цар Иван Асен II, прочулият се с делата си Йоаким I (1235-1246 г.), който до тогава е бил игумен на създадения от него манастир в долината на р. Русенски Лом (големия скален манастир лавра “Св. Архангел Михаил”) е избран за първи патриарх на възстановената автокефална българска патриаршия, със седалище Търново. При последвалите значителни промени в църковната организация били сформирани нови епархии, оглавени от български архиереи, а някои от по-старите – издигнати в ранг на митрополии. Такава е била съдбата и на Червен, чиято роля нараства през този период и градът става седалище на митрополит. Предполага се, че Червенската митрополия е била една от най-значимите в страната. За нея научаваме от „Синодика на цар Борил“. В този източник са записани имената на трима червенски митрополити – Неофит, Калиник и Захарий, като са изредени преди митрополитите на Ловеч, Средец, Овеч и Дръстър. При археологическите разкопки, в една от големите църкви на града, е разкрит надпис, запазил името на още един червенски митрополит – Павел. Друг източник, който съдържа интересни сведения в това отношение е житието на Теодосий Търновски, написано от цариградския патриарх Калист през XIV в. В него се споменава за присъстието на големия общественик и книжовник в манастир до Червен. Поклонение в Басарбовският скален манастир – единственият действащ скален манастир в България. Разглеждане на някои от Ивановските скални манастири – повечето само от вън, защото са закрити за посетители. Скалните манастири са на територията на Природен Парк ‘Русенски Лом’. Паркът носи името на река Русенски Лом – последният десен приток на Дунав. Отпътуване за Букурещ, настаняване в хотел, нощувка.

Филм за скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“

Ден 2: 27.06.2021, НЕДЕЛЯ: Букурещ – София

Божествена света литургия в патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена”. Поклонение на мощите на св. Димитър Бесарабовски, който се е подвизавал в Поломието и чиито мощи няколко века след успението му са пренесени в Букурещ, Днес св. Димитър е обявен за закрилник на Букурещ и на цяла Румъния. В храма се съхраняват и частици от мощите на св. св. Константин и Елена, на св. Нектарий Егински, както и няколко чудотворни икони. Там са погребани много от румънските патриарси. След богослужението, свободно време. При желания може да се направи организирана обиколка на още няколко храма в центъра на града. Отпътуване за България 15.30 -16.00 ч. Пристигане в София, след 22.00 ч.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 26-27.06.2021

Дни / нощувки: 2 дни / 1 нощувкаДестинация: Румъния

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 6:30 ч. на 26.06.2021 г. от площад „Св. Александър Невски“, гр. София

Час на връщане: вечерта на 27.06.2021 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: ОЧАКВАЙТЕ!Цената включва:

 • Автобусен превоз;
 • Медицинска застраховка;
 • Водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • Нощувка със закуска сух пакет


Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • Храна.


Водач и лектор: 

Духовник:ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0700 18 244    0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg 

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/2 дни, Поклонение в Румъния
 • Included
  Русенски скални манастири и Букурещ
1
26.06.2021 СЪБОТА: София – Русенски Лом – Русе
 • Отпътуване от София – 6.30
 • Посещение на средновековния град Червен и неговите 13 църкви, посещение на митрополитската църква.
 • През 1235 г., на църковен събор в Лампсак (Мала Азия), в присъствието на всички патриарси и по предложение на цар Иван Асен II, прочулият се с делата си Йоаким I (1235-1246 г.), който до тогава е бил игумен на създадения от него манастир в долината на р. Русенски Лом (големия скален манастир лавра “Св. Архангел Михаил”) е избран за първи патриарх на възстановената автокефална българска патриаршия, със седалище Търново. При последвалите значителни промени в църковната организация били сформирани нови епархии, оглавени от български архиереи, а някои от по-старите – издигнати в ранг на митрополии. Такава е била съдбата и на Червен, чиято роля нараства през този период и градът става седалище на митрополит. Предполага се, че Червенската митрополия е била една от най-значимите в страната. За нея научаваме от „Синодика на цар Борил“. В този източник са записани имената на трима червенски митрополити – Неофит, Калиник и Захарий, като са изредени преди митрополитите на Ловеч, Средец, Овеч и Дръстър. При археологическите разкопки, в една от големите църкви на града, е разкрит надпис, запазил името на още един червенски митрополит – Павел. Друг източник, който съдържа интересни сведения в това отношение е житието на Теодосий Търновски, написано от цариградския патриарх Калист през XIV в. В него се споменава за присъстието на големия общественик и книжовник в манастир до Червен.
 • Поклонение в Басарбовският скален манастир – единственият действащ скален манастир в България. Разглеждане на някои от Ивановските скални манастири – повечето само от вън, защото са закрити за посетители. Скалните манастири са на територията на Природен Парк ‘Русенски Лом’. Паркът носи името на река Русенски Лом – последният десен приток на Дунав.
 • Отпътуване за Букурещ, настаняване в хотел, нощувка.
2
27.06.2021 НЕДЕЛЯ: Букурещ - София
 • Божествена света литургия в патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена”. Поклонение на мощите на св. Димитър Бесарабовски, който се е подвизавал в Поломието и чиито мощи няколко века след успението му са пренесени в Букурещ, Днес св. Димитър е обявен за закрилник на Букурещ и на цяла Румъния. В храма се съхраняват и частици от мощите на св. св. Константин и Елена, на св. Нектарий Егински, както и няколко чудотворни икони. Там са погребани много от румънските патриарси.
 • След богослужението, свободно време. При желания може да се направи организирана обиколка на още няколко храма в центъра на града.
 • Отпътуване за България 15.30 -16.00 ч. Пристигане в София, след 22.00 ч.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 История на града

   


ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Задграничен паспорт или лична карта, валидни 6 месеца след датата на пътуването;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg/pages/91/index.html;
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване: без неустойка;
 • от 29 дни до 20 дни-депозитът;
 • от 19 до 10 дни: 50 % от целия договор;
 • от 9 до 3 дни: 80 % от целия договор;
 • от 3 до 0 дни: 100 % от целия договор.


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 5 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 В (в двора на храм "Св. Петка", житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГ ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за      Туризма в „Застрахователно дружество Евроинс АД“ със застрахователна полица № 03700100002761/ 03.06.2020

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065