Top
 

Светите места на Серес, Солун и околностите за празника на св. Йоан Кръстител

325 лв. .

Споделете с приятелите си

 

 

Ден 1: 24.02.2024, СЪБОТА: София – Серес – Осса – Солун

Тръгване в 6:30 ч. – от Международна автогара „Сердика“, гр. София. Отпътуване към ГКПП Кулата.

Посещение на манастира Св. Йоан Предтеча”, до Серес. Известен още като „Маргарит“, днес е женски манастир, разположен на 10 км североизточно от град Сяр (Серес), в подножието на планината Сминица (Меникио), в долината на река Бродска.  Манастирът е основан между 1270 и 1275 година от Йоаким, по-късно епископ на Зъхна. Тук е погребан Константинополският патриарх св. Генадий II Схоларий, който в края на живота си се оттегля в манастира и почива тук през 1473 година. Гробът му е в католикона на манастира.

Пристигане в с. Осса (Висока). Поклонение на мощите на св. Кирана (+1751) и св. Ангелина (св. Акилина +1764)  и на мястото, където те са отрити – в стария храм „Св. Архангели“.

Св. Кирана е родена в солунското село Висока, (Ависона), днес Осса. Един еничар се влюбва в красивата девойка и решава да се ожени за нея, откарва я насила в Солун и иска тя да приеме исляма. Нейният категоричен отказ кара еничаря да приложи всякакви способи на принуда, мъчения и изтезания, но св. Кирана е непоколебима. На 28 февруари 1751 г. св. Кирана предава духа си в ръцете на Господа, в килията си в затвора. На мястото на родната й къща във Висока през 1868 г. е построен храмът „Света Кирана“.

Св. Ангелина има сходно житие със своята духовна сестра св. Кирана. Тя е родена през 1745 г. в солунското село Загливери. Баща й Георги убива един турчин и е осъден на смърт, но за да избегне наказанието, приема исляма и обещава да потурчи и семейството си. През 1764 г. в св. Акилина се влюбва солунският паша. Тя е отведена от баща си в Солун, но светицата отказва да приеме исляма и затова е жестоко измъчвана. На четвъртия ден от мъченията Бог приема светлата й душа. Това се случва на 27 септември 1764 г.

Посещение на манастира „Св. Йоан Богослов“, в Суроти. Поклонение на гроба на св. Паисий Светогорец и на мощите на св. Арсений Кападокийски.

Отпътуване за Солун. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 2: 25.02.2024, НЕДЕЛЯ: Солун

Закуска – сух пакет.

Св. Литурия  в манастира – исихастирио „Пантократор“. Нов манастир, чиито основи са положени през 1985 г. Независимо че манастирът е нов, има прекрасно братство и тук групата ще може да се поклоним на частици от Светия кръст, на няколко чудотворни икони, на първо място – на Св. Богородица  – Кириас тон ангелон (Госпожата на ангелите), на йерусалимските Св. Троица и Св. Богородица Пантанаса (Всецарица) и на частици от мощите на св. Йоан Предтеча, св. архидякон Стефан, св. Лазар, св. ап. Филип, св. Константин и Елена, Св. Георги, св. Харалампи, св. Пантелеймон, св. Йоан Златоуст, св. Григорий Богослов, св. Параскева, светите Рафаил, Николай и Ирина Митилински, св. Арсений Пароски и други.

След Литургията – кратка пауза за кафе. Посещение на Солунските храмове и манастири в стария град:
храм „Св. Димитър Солунски“ и поклонение мощите на светеца, както и на мощите на св. Анисия и св. Григорий;  Посещение на манастира на св. Теодора и поклонение на мощите на св. Давид Солунски (Дендрит) и на св. Теодора. Посещение митрополитския храм „Св. Григорий Палама“ и поклонение на мощите на светеца. Посещение на храма „Св. София“ и поклонение мощите на св. Василий Солунски; храм „Св. Богородица Дексия“, храм „Св. Богородица Панагуда“ – с чудотворната икона, пред която се е молил св. Паисий Светогорец.
Свободно време и нощувка в хотела.

Ден 3: 26.02.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Солун – София

Закуска. Посещение на манастирите:
Манастир „Св. Никодим Светогорец“;

Манастирът, посветен на митилинските новомъченици Николай, Рафаил и Ирина;

Манастир „Св. Йоан Предтеча“, Акритохори. Манастирът е на 59 км от Сяр (Серес) и на 24 км от Валовища (Сидирокастро), с красива гледка към Бутковското езеро (Керкини) и Беласица. Построен е в 1981 г. и е един от най-важните женски манастири в страната, под духовното ръководство на светогорската света обител „Ксенофонт“. В манастира се пазят мощи на св. Йоан Предтеча, св. Яков – брат Христов, и св. Анна. В 2012 г. е осветен новият католикон от патриарх Вартоломей I Константинополски. Храмът има обща площ 500 кв. м и е точно копие на стария католикон на манастира „Ксенофонт“ – светогорски кръстокуполен храм от X век. Построен е изцяло с традиционни материали – камък, мрамор и тухли. Сестринството се занимава с иконопис и миниатюра, както и със селскостопански дейности. Западната фасада на църквата е построена да изглежда идентична с катедралата „Света София“, в Охрид.

Отпътуване за София. Пристигане на мястото на тръгване късно вечерта.ОБЩА ИНФОРМАЦИЯДати на пътуване: 24-26.02.2024 г.

Дни / нощувки: 3 дни /2 нощувкиДестинация:  Солун, Гърция

Тръгване от: гр. София, БългарияЧас на тръгване: 6:30 ч. на 24.02.2024 г., от Международна автогара „Сердика“

Час на връщане: вечерта на 26.02.2024 г. на мястото на тръгване, гр.  СофияЦЕНА: 325 лв.Цената включва:

 • автобусен превоз;
 • 2 нощувки със закуски;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 5 000 евро;


Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • Входни такси


Водач и лектор:  доц. д-р Венцислав Каравълчев

Духовник: отец Цветан Чиков, храм “Св.Св. безсребреници Козма и Дамян”

с. Световрачене

 ЗАПИСВАНЕ:За да се запишете за поклонническо пътуване, да попитате за желана от Вас дестинация или за въпроси, свържете се с нас, ние Ви очакваме !

Има възможност за плащане по банков път на следната сметка: BG82 UNCR 7000 1522 7738 52  към UniCredit Bulbank

Адрес: гр. София, 1000 район „Средец“, ул. „Калоян“ №9 „В“

(в двора на храм „Св. Петка“, до житарната)

Телефони: 0878 958 468

Ел. поща:  office@poklonnik.bg

Фейсбук:  facebook.com/poklonnik.bg/3дни, Солун, Гърция
 • Included
  Светите места на Серес, Солун и околностите за празника на св. Йоан Кръстител
1
24.02.2024, СЪБОТА: София – Серес – Осса – Солун
 • Тръгване в 6:00 ч. – от международна автогара „Сердика“, гр. София. Отпътуване към ГКПП Кулата.
 • Посещение на манастира “Св. Йоан Предтеча” до Серес.
 • Пристигане в с. Осса (Висока).
 • Поклонение на мощите на св. Кирана (+1751) и на св. Ангелина (Акилина +1764)  и на мястото, където са отрити техните мощи в стария храм Св. Архангели.
 • Посещение на манастира св. Йоан Богослов – Суроти.Поклонение на гроба на св. Паисий Светогорец и на мощите на св. Арсений.
 • Отпътуване за Солун. Настаняване в хотел. Нощувка.
2
25.02.2024, НЕДЕЛЯ: Солун
 • Закуска – сух пакет.
 • Св. Литурия  в Манастира - Исихастирио Пантократор.
 • След Литургията, кратка пауза за кафе. Посещение на Солунските храмове и манастири в стария град:
 • Храм „Св. Димитър Солунски“ и поклонение мощите на светеца, на св. Анисия и св. Григорий;
 • Посещение на манастира на св. Теодора и поклонение на мощите на св. Давид Солунски (Дендрит), и на св. Теодора.
 • Поклонение в митрополитския храм Св. Григорий Палама и поклонение на мощите на светеца.
 • Посещение на храма Св. София и поклонение на мощите на св. Василий Солунски;
 • Храм „Св. Богородица Дексия“, храм „Св. Богородица Панагуда“ с чудотворната икона, пред която се е молил св. Паисий Светогорец.
 • Свободно време и нощувка в хотела.
3
26.02.2024, ПОНЕДЕЛНИК: Солун - София
 • Закуска. Посещение на манастирите:
 • Манастир „Св. Никодим Светогорец“;
 • Манастира посветен на Митилинските новомъченици Николай, Рафаил и Ирина
 • Манастир „Св. Йоан Предтеча, Акритохори“
 • Отпътуване за София. Пристигане на мястото на тръгване късно вечерта.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 История на градаВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:Задължителни документи при влизане в Гърция

1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен до 72 часа преди влизането в Гърция или 2) отрицателен бърз (антигенен) тест (до 24 часа) или 3) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията и до 9 (девет) месеца от поставянето на втората доза, ако е еднодозова ваксина, 9 месеца от единствената доза. След поставяне на бустерна доза, сертификатът е валиден за неограничено време. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината. Тези документи следва да са издадени от публичен орган и в съответствие със законодателството. Информация за т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза Република България – виж https://reopen.europa.eu/en) или 4) удостоверение за преболедуване, което да е издадено 14 дни след първия положителен PCR и важи до 180 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването и при условие, че документът е издаден от: а) държавен орган, според съответното законодателство, б) от референтна лаборатория на страната по произход или по преминаване, или от държавни или частни лаборатории на съответната държава, при условие, че частните лаборатории са сертифицирани от компетентния национален орган за сертификация, г) е на английски, френски, немски, италиански, испански, руски или гръцки език и включва името и фамилията на лицето така, както са изписани в паспорта. Удостоверението за преболедуване от Covid - 19 се издава след диагностицирането на коронавируса с PCR тест или от понеделник 07.03.2022 г. и с бърз (антигенен) тест . Друго избираемо изискване е: 5) представянето на Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията, или отрицателен резултат от направени rapid test (до 24 часа), или PCR тест (до 72 часа), или информация за преболедуване от COVID-19. Цялата тази информация трябва да бъде в сроковете посочени по-горе в таблицата, според съответния случай. Всички цитирани по-горе сертификати и други удостоверения да бъдат издадени съответно на английски, френски, немски, италиански, испански, руски или гръцки език, от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории.  

Паспортен и визов режим: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валидна лична карта;

Какво ви е нужно за да се запишете и за пътуването:
 • Валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • Законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек;
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването;


Медицински и здравни изисквания: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Вид използван транспорт:
 • Автобус;
 • Забележка: Настаняването в автобуса става по реда на записване.


Анулация:
В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването


Туроператорът, при необходимост си запазва правото на: 
 • промяна на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;
 • промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.


Минимален брой участници: 35 записани възрастни туристи до 10 дни преди пътуването!

Адрес на Поклонник ЕООД:
 • гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 "В" (в двора на храм "Св. Петка", до житарната);
 • тел. 0700 18 244, 0878 958 468;
 • ел. поща: office@poklonnik.bg


Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК.БГ ЕООД предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

"ПОКЛОННИК.БГ" ЕООД има сключена Застраховка "Отговорност на туроператора" в ЗК ЛЕВ ИНС АД по силата на Застрахователна полица № 13062110000706/ 28.05.2021 г., валидна от 03.06.2021 до 02.06.2022 г.

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065